ירושלים
ירושלים ירושלים הקדומה היא האתר ארכאולוגי החפור היותר בעולם ובו ממצאים רבים מכל התקופות
לירושלים העתיקה יש היסטוריה עשירה עוד מתקופת הברונזה. בחפירות ארכיאולוגיות באזור נחשפו שרידים מתקופות היסטוריות רבות ושונות, ביניהן העיר הכנענית מתקופת הברונזה, העיר הישראלית מתקופת הברזל והעיר של בית המקדש הראשון והשני מתקופת המקרא. השרידים הארכיאולוגיים המשמעותיים ביותר מתקופות אלו כוללים את חומות העיר והשערים, הר הבית והמבנים הנלווים אליו ואזורי המגורים של העיר. כמו כן התגלו חפצים רבים מתקופות אלו, כולל כלי חרס, כלי עבודה ותכשיטים.
ממצאים עיקריים מימי מקרא הם נקבת השילוח , כתובת השילוח , חומות מימי בית ראשון , בתים , עדויות מימי החורבן וחותמות ותעודות המכילות שמות המוזכרים בתנך, שנהבים מימי בית ראשון , לוחיות ברכת הכהנים , בחניון גבעתי נמצאו ממצאים מתקופת החורבן
העבודה הארכיאולוגית בירושלים ממשיכה להיות תחום מחקר פעיל, כאשר כל הזמן מתגלים גילויים ותובנות חדשות. רבים מהממצאים והשרידים מירושלים העתיקה ניתן לראות במוזיאון ישראל ובמוזיאון רוקפלר. עוד ראוי להזכיר כי הארכיאולוגיה של ירושלים היא נושא מורכב ושנוי במחלוקת, בעל השלכות היסטוריות, פוליטיות ודתיות. לקבוצות הדתיות השונות בירושלים ובמזרח התיכון אמונות ופרשנויות שונות של הארכיאולוגיה, ופרשנויות אלו שימשו לתמיכה בטענות שונות לגבי בעלות ושליטה בעיר.
מבט על מרחפן
מודל תלת מימד של ירושלים מימי בית ראשון
שילה
שילה במקרא, שילה הייתה עיר ישראלית בנחלת שבט אפרים בדרום השומרון בתקופה שבין התנחלות השבטים בארץ כנען לבין הקמת ממלכת ישראל המאוחדת. בתקופה זו שימשה כמרכז הדתי-פולחני של שבטי ישראל, וכנראה אף כבירה בפועל. על-פי הממצאים הארכאולוגיים, שילה חרבה זמן מה בטרם יסד שאול את הממלכה, ואחת ההשערות היא כי כישלון שבטי ישראל להגן על בירתם היה הגורם העיקרי לכינון שלטון המלוכה, שהחליף את צורת הממשל המתוארת בספר שופטים.
החפירות בתל שילה חשפו שפע של חפצים ושרידים אדריכליים המספקים תובנות חשובות על ההיסטוריה והתרבות של ישראל העתיקה. כמה מהממצאים המשמעותיים ביותר כוללים: חצר המשכן: בחפירות נמצאו שרידי החצר המקיפה את המשכן, לרבות עדויות למזבח המשמש לקורבנות ולכיור לכביסה. בתים מתקופת הברזל: נמצאו שרידי בתים מתקופת הברזל, המספקים מידע על הסגנון האדריכלי וחיי היום-יום של תושבי שילה בתקופה זו. מתקני אחסון: באתר נחשפו שרידים של מתקני אחסון גדולים, המהווים עדות לתפקידה של העיר כמרכז חשוב של חקלאות ומסחר. כלי חרס וקרמיקה: נמצאו מגוון כלי חרס וקרמיקה, כולל כלים מעוטרים וכלי בישול. חפצים אלה מציעים תובנות חשובות לגבי הטכנולוגיה, הכלכלה והפרקטיקות התרבותיות של אותה תקופה. מטבעות וחפצי מתכת: חפירות חשפו גם מגוון של חפצי מתכת, כולל מטבעות, כלי נשק וכלים. חפצים אלה מספקים עדות ליחסים הפוליטיים והכלכליים של העיר עם ערים ואזורים אחרים. בסך הכל, הממצאים בתל שילה מציעים צוהר ייחודי להיסטוריה של ארץ ישראל העתיקה ולמנהגים התרבותיים והדתיים של אנשיה. האתר ממשיך להיות נושא למחקר וחפירה מתמשכים.
מבט-על מרחפן
ויקפדיה
גזר
גזר תל גזר מכיל חפירות ארכיאולוגיות מהתקופות הכנענית והישראלית, והוא אחד האתרים הארכיאולוגיים החשובים בישראל, האתר היה מיושב מתקופת הברונזה המאוחרת דרך תקופת הברזל ועד לתקופה ההלניסטית. . האתר ידוע בעיקר בזכות ביצוריו מתקופת הברזל, שהם מהמרשימים באזור ומספקים עדות לעוצמתה ועוצמתה של העיר העתיקה בתקופה זו. בנוסף למשמעותו לחקר ישראל הקדומה ותקופת המקרא, תל גזר היה מושא למחקר היסטורי ומקראי רב. בין היתר העיר מוזכרת בתנ"ך כאחת הערים בשטח שבט אפרים .ובהקשר של שלמה המלך.
ממצאים בולטים מתל גזר כוללים את לוח גזר המחלק את השנה החקלאית לשמונה עונות. בעיר נמצאו גם ביצורים כנעניים הכוללים חומה, ,חלקלקה ושני שערים: שער כנעני מלבני בוץ ו"שער שלמה" הבנוי אבן . באתר התגלה מפעל המים הקדום בעל הנפח הגדול ביותר בעולם
קיימת אי הסכמה בין הארכיאולוגים לגבי תארוך האתר . חלק מהארכיאולוגים טוענים כי העיר נהרסה ונבנתה מחדש בתקופת הכנענית, בעוד אחרים טוענים כי העיר נהרסה ונבנתה מחדש בתקופת שלמה המלך. הוויכוח נמשך עשרות שנים ולא הושגה הסכמה.
החפירות באתר
ההיסטוריה של החפירות בתל גזר היא ארוכה ומעניינת, עם חפירות שנערכו במקום על ידי מספר צוותים שונים במהלך יותר ממאה שנה. החפירות הראשונות בתל גזר בוצעו על ידי ר.א.ש. מקליסטר של קרן החקר פלסטין בשנים 1902-1909. עבודתו של מקליסטר הניחה את היסודות לחפירות הבאות והייתה מכרעת בביסוס הכרונולוגיה של האתר. באמצע המאה ה-20 נחפר תל גזר על ידי הארכיאולוג ב' מזר, אשר ערך במקום שורה של חפירות בין השנים 1934-1958. עבודתו של מזר התמקדה בביצורים מתקופת הברזל וסיפקה תובנות חשובות על המשמעות הצבאית והפוליטית. של העיר בתקופה זו. בסוף המאה ה-20 ותחילת המאה ה-21 נחפר תל גזר על ידי צוות בראשות הארכיאולוג ישראל פינקלשטיין. עבודתו של פינקלשטיין התמקדה ברמות המאוחרות של תקופת הברונזה ותקופת הברזל של האתר וסיפקה תובנות חדשות על ההיסטוריה הפוליטית והכלכלית של תל גזר והאזור באופן רחב יותר. לאחרונה, בוצע בתל גזר פרויקט רב-תחומי הכולל חפירות, גיאופיזיקה וניתוח קרמי, בהובלת ד"ר ג'ו עוזיאל מרשות העתיקות. עבודה זו נמשכת וצפויה להוסיף משמעותית להבנתנו את האתר וההיסטוריה שלו.
מבט על מרחפן
מודלים תלת ממדים
חצור
חצור תל חצור הוא אתר ארכיאולוגי בצפון הארץ. העיר נוסדה בתקופת הברונזה הקדומה והייתה מרכז אזורי חשוב בתקופת הברונזה המאוחרת. היא מוזכרת בתנ"ך כאחת הערים שנכבשו על ידי בני ישראל בהנהגתו של יהושע. העיר נהרסה במאה ה-13 לפני הספירה ולאחר מכן נבנתה מחדש ושגשגה שוב בתקופת הברזל. כיום זהו אתר חשוב לארכיאולוגים החוקרים את ההיסטוריה של האזור. התגלו בה ממצאים חשובים מהתקופות הכנעניות והישראליות כגון: ארמון כנעני מפואר , מפעל מים אדיר , שער שלמה ובמות פולחן
צילום אווירי
מודל תל מימדי של הפודיום
דן
דן התל מזוהה עם העיר דן וכן עם העיר ליש המוזכרות במקרא, ומספר אתרים בו נחפרו והעלו ממצאים ארכאולוגיים רבים וייחודיים מתקופות שונות.
כולל כתובת תל דן , השער הכנעני והמזבח
ויקיפדיה
מגידו
מגידו מגידו הייתה אחת הערים החשובות ביותר בארץ-ישראל בתקופת המקרא . נודע לה מקום מרכזי בגיבוש תולדותיה של ארץ-ישראל בתקופה ששלטו בה מלכי כנען ואחריהם מלכי ישראל ויהודה. כאן מופיע הקרב המתועד הראשון בהיסטוריה של פרעה תחותמס ה 3 נגד ברית מלכי כנען , כאן מצא את מותו יאשיהו מלך יהודה בידי פרעה נכה ה2 , בעיר התגלו ממצאים חשובים כגון מפעל מים הנדסי משוכלל, ארמונות, אורוות ושערים במבוצרים
צילום רחפן
מסלולים
ערד
ערד תל ערד הוא אתר ארכיאולוגי עתיק השוכן במדבר הנגב המערבי של ישראל. האתר כולל שרידים של שתי ערים מבוצרות עתיקות, האחת מתקופת הברונזה והשנייה מתקופת הברזל. העיר מתקופת הברונזה נבנתה על ידי הכנענים, והעיר מתקופת הברזל נכבשה מאוחר יותר על ידי ממלכת יהודה. חפירות ארכיאולוגיות באתר חשפו מספר חפצים, כולל כלי חרס, כלי נשק וכתובות. חפצים אלו מספקים תובנות חשובות על ההיסטוריה והתרבות של האנשים שחיו בתל ערד. ,באתר התגלו ממצאים חשובים כגון: מצודה ומפעל מים מרשים המקדש בערד - נבנה על פי תכנית המשכן המתוארת במקרא בית אלישיב: ארכיון ובו אוסטרקונים, רובם בכתב עברי קדום
מבט על מרחפן
לכיש
לכיש תל לכיש - עיר קדומה מתקופת המקרא, השנייה בחוזקה בממלכת יהודהֿ, העיר שימשה מבצר גבול ומרכז מנהלי. העיר הייתה גם מרכז פולחן דתי, והיא מוזכרת כאחד המקומות שבהם הקים המלך חזקיהו "מקום גבוה" לעבודת אלילים (מלכים ב' יח, י"ד).
בין הממצאים הבולטים הקשורים בלכיש מופעיים תבליטי לכיש , מדובר בסט תבליטים שהתגלו בהריסות הארמון האשורי בנינוה, המתאר את כיבוש לכיש על ידי המלך האשורי סנחריב בשנת 701 לפנה"ס. התבליטים מציגים את ביצורי העיר, שעריה ומגדליה, וכן מראות של קרב ותבוסה של מגיני העיר. תבליטים אלו נחשבים לדוגמאות הטובות ביותר של אמנות אשור ומספקים הצצה ייחודית למצור העתיק על לכיש. בין הייתר אנו רואים באתר את סוללת המצור האשורית - סוללת המצור הקדומה בעולם, כמו גם את מקדש השער הכולל ממצאים מתקופת רפורמת חזקיהו , לאחרונה התגלה המשפט שיתכן שהוא האלפבית הקדום ביותר בכנען על מסרק עשוי שנהב.
לכיש הייתה הייתה אחת הערים האחרונות שהחזיקו מעמד נגד הכיבוש הבבלי של ירושלים בשנת 586 לפנה"ס הממצאים של מכתבי לכיש כוללים את המשפט המפורסם
"ויידע כי אל משואות לכיש אנחנו שומרים ככל אשר נתן אדני, כי לא נראה את עזקה"
מבט-על מרחפן
מודל תלת מימד של תל לכיש
גת
גת גת מוכרת כעירו של גולית, והוזכרה בקינת דוד על מותו של יהונתן: אַל-תַּגִּידוּ בְגַת, אַל-תְּבַשְּׂרוּ בְּחוּצֹת אַשְׁקְלוֹן : פֶּן-תִּשְׂמַחְנָה בְּנוֹת פְּלִשְׁתִּים, פֶּן-תַּעֲלֹזְנָה בְּנוֹת הָעֲרֵלִים. במקרא העיר מוזכרת בעיקר בסיפורים הקשורים לדוד ולמסורות מלחמה בין יהודה והפלשתים. בעבר נעשה ניסיון לזהות את גת עם אתרים כגון תל ערני או תל בטש , אך כיום לאור המחקר הרב מקובל לזהותה עם תל צפית (תל א-צאפי בערבית). תל צפית הנו תל רחב ממדים הממוקם בין שפלת יהודה לדרום מישור החוף, על הדרך בין ירושלים לאשקלון. על האתר ישנן עדויות להתיישבות כבר החל מן התקופה הפרהיסטורית ועד לעידן המודרני. האתר נושב לאורך תקופות הברונזה ובתקופת הברונזה המאוחרת שגשג ואף הוזכר במכתבי אל-עמרנה מהמאה ה-14 לפנה"ס ומלכה נקרא שוורדתה. גת הכנענית נחרבה בסוף תקופת הברונזה (מאה 12 לפנה"ס) ועל גביה הוקמה גת הפלשתית בראשית תקופת הברזל א' (מאות 12-11 לפנה"ס). במאה ה-9 לפנה"ס היתה גת העיר הגדולה ביותר בארץ עד שחרבה במחצית השנייה של מאה זו בעקבות מסע חזאל, ולאחר מכן לא שבה למעמדה כעיר גדולה וחשובה.
מבט-על מרחפן
אתרים נוספים בחר אללח׳ ירושלים שילה גזר חצור דן מגידו ערד לכיש גת בית אל תל עיטון שמאל לוחות בשפה האמורית חלב כולונווה תל שדוד תל בית צידה דיר אל-בלח יטבתה תל אל-עג'ול יהצה אפק (גולן) תל עירני ערוער (מואב) נבו חשבון מידבא עטרות תל עירא ח'רבת דווארה כפירה גלגל רימונים גלגל אלון מורה יפית משואה ארגמן תל אשדוד אפולוניה(ארשף) תל אבו-זיתון תל כודאדי קובור אל-ולידה תל חנתון תל שרוחן תל כברי תל קשיש תל רגב תל מור תל נהריה תל נאמי מואה כתף הינום דותן תל אסור אחמתא פרספוליס גילה חורבת מרס אד-דין חדרך תיל ברסיפ כלח אשור(עיר) ארפד חמת ארווד חורבת טוב פונן תל מלחה חורבת מורן עטרות אדר ח׳ אום אל בק חורבת זעק מצודת נחל לכיש מצפה אזור תל א-סעידיה פחל אתר הפר תל עפולה תל קירי חרבת בית לויה תמנה (תל בטש) תל מבורך תל חפר תל שקמונה תל פולג מצד חשביהו תל מלחתה גמזו תל קדש ערוער תל משוש עין גדי תל אבו סלימה חורבת קיטמית חורבת עוזה מצד חצבה יקנעם תל רכש תל אבו הואם תל כיסון תל הדר כנרות תל חרשים תל עכו תל חליף תל ראש אבל בית מעכה תל גמה תל הרור תל זית חורבת אל כום תל ירמות תל גודד תל חסי חורבת רימון תל בית מירסים תל בורנה מצודת גלאון חורבת אל-רעי תל גריסה תל שרע תל קנה תרצה אל-אחוואט תל זרור תל תענך תל מיכל תל קסילה תמנע אדרעי בית הכרם ארך אלעלה אשתמוע תקוע חרן חתושש תדמור אוגרית חורבת קייאפה אור און שושן רבלה צוען פיתום רעמסס דיבון כרכמיש רבת עמון צידון צור קדש בבל נינוה גבל סוכות דמשק רמת רחל חורבת טבת יתיר יריחו הר גריזים אפק אכזיב עזה עקרון העי מוצא בית שמש קריית יערים אשדוד ים באר שבע אשקלון בית שאן דור שכם הר עיבל עזקה חדיד פינאן יפו חברון גבעון תל רחוב שומרון יזרעאל עזבת צרטה קדש ברנע כונתילת עג׳רוד תל חליפה
לוחות בשפה האמורית
לוחות בשפה האמורית לוחות שנמצאו בעיראק מספקים הצצה לשפה האמורית, שממנה התפתחה העברית
בריכת השילוח תפתח לציבור
בריכת השילוח תפתח לציבור בריכת השילוח העתיקה תיחשף במלואה מחדש
מטמון נדיר מתקופת המקבים
מטמון נדיר מתקופת המקבים במדבר יהודה נחשפה עדות למרד המקבים ביוונים
קליע מלפני 2,200 שנה
קליע מלפני 2,200 שנה קליע עופרת נדיר, הנושא כתובת מאגית ביוונית, התגלה ביבנה
התגלה המשפט הקדום ביותר שנכתב באלפבית
התגלה המשפט הקדום ביותר שנכתב באלפבית המשפט התגלה על מסרק עשוי שנהב בחפירות בעיר הכנענית לכיש.
תארוך בעזרת שדה מגנטי
תארוך בעזרת שדה מגנטי שיטה מהפכנית לתארוך אתרים ארכיאולוגיים בעזרת מדידה של הכיוון והעוצמה של השדה המגנטי של כדור הארץ כפי שאלה "הוקלטו" בזמן שריפת האתרים
אופיום מלפני כ-3,300
אופיום מלפני כ-3,300 אופיום מלפני כ-3,300 שנה התגלה באתר קבורה ביהוד
מערת קבורה מימי רעמסס הגדול 
מערת קבורה מימי רעמסס הגדול  במערה, המתוארכת ללפני כ-3,330 שנה. במקום נמצאו כלי חרס, סירי בישול, קנקנים ונרות חרס
תעודה נדירה מימי בית ראשון
תעודה נדירה מימי בית ראשון תעודה כתובה על גבי פפירוס מימי בית המקדש הראשון, הכתובה בכתב עברי קדום ומקורה המשוער באחת ממערות מדבר יהודה, . יש רק שלוש תעודות דומות כאלו בארץ
שנהבים מימי בית ראשון
שנהבים מימי בית ראשון אוסף נדיר של שנהבים מימי בית המקדש הראשון התגלה בירושלים
תגליות חדשות נוספות בחר לוחות בשפה האמורית בריכת השילוח תפתח לציבור מטמון נדיר מתקופת המקבים קליע מלפני 2,200 שנה התגלה המשפט הקדום ביותר שנכתב באלפבית תארוך בעזרת שדה מגנטי אופיום מלפני כ-3,300 מערת קבורה מימי רעמסס הגדול  תעודה נדירה מימי בית ראשון שנהבים מימי בית ראשון סוללת המצור בלכיש קנאביס במקדש יהודאי המקדש הקדום בתל מוצא תעשיית הנחושת בוואדי פינאן חניון גבעתי
לוח גזר
לוח גזר לוח שנה וטבלות של אותיות אלפבית, כולם בכתב עברי קדום . כתובות אלו נחשבות לכתובות העתיקות ביותר של הכתב העברי הקדום
אוסטרקון חורבת קייאפה
אוסטרקון חורבת קייאפה כתובת קדומה בשפה העברית שנתגלתה בחפירות חורבת קייאפה. נכתבה בדיו באלפבית פרוטו-כנעני
אסטלת מרנפתח/מצבת ישראל
אסטלת מרנפתח/מצבת ישראל אסטלת ניצחון מצרית של פרעה מרנפתח, בנו של רעמסס השני, בשובו מאחד ממסעות הכיבוש שלו ובו מוזכר לראשונה השם ״ישראל״
כתובת תל דן
כתובת תל דן כתובת תל דן היא כתובת ניצחון כתובה בארמית, שבה מתפאר אחד ממלכי ארם בעקבות ניצחון על ממלכת ישראל
בכתובת ישנו אזכור חוץ מקראי ראשון ל״בית דוד״
מצבת מישע
מצבת מישע מצבת מישע היא מצבת זיכרון שהוצבה מטעם מישע מלך מואב בעיר דיבון, במחציתה השנייה של המאה ה⁻9 לפני הספירה, לציון ניצחונותיו על ממלכת ישראל, בתקופת שלטונם של מלכי שושלת בית עמרי
כתובת השילוח
כתובת השילוח תיאור השלמת נקבת השילוח שנכתב על ידי החופרים
תבליט לכיש
תבליט לכיש סיפור כיבוש לכיש כפי שמתואר על ידי האשורים (סנחריב)
מסע שישק/כתובת כרנך
מסע שישק/כתובת כרנך כתובת בכרנך שבמצריים המתארת את מסע כיבוש של פרעה שושנק הראשון בארץ ישראל
זהו האירוע הראשון המוזכר במקרא, שלו נמצאה עדות ממקור חיצוני
גליל כורש
גליל כורש כתובת על גליל (הגליל של כורש) המתארת את הכרזת כורש
קרב קרקר/המונולית מכורח
קרב קרקר/המונולית מכורח תיאור אשורי (האובליסק השחור והמונולית מכורח) של קרב בין שלמנאסר השלישי מלך אשור לקואליצה בה משתתף אחאב מלך ישראל
זהו איזכור חוץ מקראי ראשון של מלך ישראלי
תגליות חשובות נוספות בחר לוח גזר אוסטרקון חורבת קייאפה אסטלת מרנפתח/מצבת ישראל כתובת תל דן מצבת מישע כתובת השילוח תבליט לכיש מסע שישק/כתובת כרנך גליל כורש קרב קרקר/המונולית מכורח חרסי שומרון כונתילת עג׳רוד לוחיות ברכת כהנים מוזיאונים ארכאולוגים
מיקומה של ציקלג?
מיקומה של ציקלג? הצגת כל האפשרויות למיקומה של ציקלג המקראית
כתובת חזקיהו
כתובת חזקיהו פוענחה כתובת חוץ-מקראית בה הוזכר המלך חזקיהו לציון הישגיו?
מי כתב את התנך?
מי כתב את התנך? הוויכוח הנמשך על מי ומתי כתב את ספרי המקרא
האל בתנ"ך- מונותאיזם?
האל בתנ"ך- מונותאיזם? האם בישראל ויהודה האמינו רק באל אחד?
מגילות שפירא- זיוף או אמת
מגילות שפירא- זיוף או אמת האם מגילות שפירא הם גרסה קדומה של ספר דברים ? או האם הם זיוף? מה הם הטיעונים לאמיתות המגילות?
כיבוש או התנחלות?
כיבוש או התנחלות? האם הארץ נכבשה על ידי יהושע בן נון או שהייתה התנחלות שקטה?
הכרונולוגיה של תקופת הברזל
הכרונולוגיה של תקופת הברזל מחלוקות ארכאולוגיות בנוגע לתיארוכים הנוגעים לתקופת הברזל
היכן נמצאת ירושלים הקדומה?
היכן נמצאת ירושלים הקדומה? ויכוח על ראשית ימיה של ירושלים ועל השאלה מי ומתי הפך אותה לעיר מבוצרת?
לוחית מהר עיבל
לוחית מהר עיבל לוחית העופרת המקופלת בהר עיבל היא ממצא ארכאולוגי של לוחית עופרת קטנה, ונטען לגביה כי היא מתקופת הברונזה המאוחרת, וכי כתובה עליה הכתובת העברית הקדומה ביותר שהתגלתה אי פעם
הייתה ממלכה מאוחדת?
הייתה ממלכה מאוחדת? האם ישראל ויהודה היו אי פעם מאוחדות?
תגליות נוספות בחר מיקומה של ציקלג? כתובת חזקיהו מי כתב את התנך? האל בתנ"ך- מונותאיזם? מגילות שפירא- זיוף או אמת כיבוש או התנחלות? הכרונולוגיה של תקופת הברזל היכן נמצאת ירושלים הקדומה? לוחית מהר עיבל הייתה ממלכה מאוחדת? הייתה יציאת מצריים? מתי התחילה הכתיבה?
ספר כל הספרים נחום נחמיה עזרא אסתר איכה קהלת שיר השירים רות תהילים מלאכי חגי חבקוק מיכה יונה עבדיה יואל הושע יחזקאל ישעיהו זכריה צפניה בראשית ירמיהו דברי הימים ב נחמיה דניאל עמוס דברי הימים א שמות במדבר ויקרא דברים יהושע שופטים שמואל א שמואל ב מלכים א מלכים ב
פרק כל הפרקים