מצפה

מצפה בבנימין מזוהה בדרך כלל עם האתר הארכיאולוגי המכונה תל אן-נסבה, השוכן על הגבול בין בנימין ליהודה, אם כי זיהוי זה אינו מקובל על כל החוקרים. האתר נחפר בהרחבה בשנות ה-20 וה-30 של המאה ה-20 על ידי ויליאם פ. באדה מבית הספר לדת של פסיפיק.

By דניאל צבי – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=80485906

בספר שופטים, מצפה הוא המקום שבו התאספו בני ישראל כדי להחליט על דרך פעולה נגד שבט בנימין (שופטים כ'-כא). זו הייתה תוצאה של אירוע הידוע כפילגש בגיבעה, שהובילה למלחמה אזרחים בין שבטי ישראל.

בספר שמואל, זה המקום שבו שמואל, אחרון השופטים, משח את שאול למלך ישראל הראשון (שמואל א' י' 17-24). מאוחר יותר, היא הפכה למרכז המנהלי של המעגל של שמואל כשופט בישראל (שמואל א' ז' טז).

בתקופת שלטון בבל מונה גדליה למושל במצפה. מאוחר יותר הוא נרצח שם, מה שהוביל לאסונות נוספים עבור האוכלוסייה שנותרה בארץ (מלכים ב' כ"ה:22-26, ירמיהו 40-41).

חפירות

החפירות חשפו כמות ניכרת של כלי חרס וכתובות, וכן ארכיטקטורה מונומנטלית וחומות עיר, המצביעות על כך שהאתר היה מרכז מנהלי משמעותי בתקופת הברזל. הממצאים תואמים בדרך כלל את התיאור המקראי של מצפה כאתר מרכזי בתקופת השופטים וראשית המלוכה. חלק מהממצאים, כמו טביעות חותם, מעידים על כך שהוא נשאר מרכז מינהלי גם בתקופת הבבל, מה שמתאים לתיאור מושל גדליה בספר ירמיה.