גילה

מיקום
גילה שוכנת בשכונת גילה על רכס מדרום-מערב לירושלים, בין עמק רפאים מצפון לעיירה בית ג'אלה מדרום. מהאתר נשקף נוף נרחב של ירושלים, הרי יהודה ומדבר יהודה. הוא ממוקם בשטח עקר ללא מקורות מים מקומיים.

רשות העתיקות

זיהוי
גילה עשוי להיות מזוהה עם בעל-פרצים, המוזכר בסיפור מאבקו של דוד בפלשתים בעמק רפאים (שמואל ב' ה, כ). זה היה כנראה שמה של אחת הפסגות בסביבת העמק הזה. הגבעה שעליה שוכנת גילה נמצאת בסמוך לעמק רפאים והיא הפסגה היחידה באזור זה שבה נמצאו שרידים מתקופת הברזל I. מגדלו המבוצר מתקופת הברזל ב' מחזק את האפשרות שזהו הר הפרצים המוזכר בישעיהו כ"ח:21. ייתכן שהשם פרצים קשור למשפחת פרץ, מהבולטות ביהודה, שהתיישבה בסביבת בית לחם.

היסטוריה והקשר תנ"כי
ההיסטוריה של גילה משתרעת מתקופת הברזל I ועד תקופת הברזל השנייה. ההקשר המקראי של האתר, במיוחד הקשר שלו עם בעל-פרזים והר פרצים, מציב אותו בתוך הנרטיב של מלכות דוד והדינמיקה הטריטוריאלית של יהודה הקדומה.

חפירות
בין השנים 1978-1982 נערכו חפירות הצלה בהנחיית א' מזר בחסות המחלקה לעתיקות ומוזיאונים בישראל והמכון לארכיאולוגיה באוניברסיטה העברית בירושלים.

ממצאים

  • תקופת הברזל I: יישוב חד פאזי מתקופת הברזל I משתרע על כ-2 דונם. הגזרה הדרומית הוקפת חומת מגן מאבן ברוחב של כמטר. בתוך חומת מגן זו נמצאו שרידי בתי מגורים ובהם יחידת מגורים שלמה עם בית ושטח פתוח גדול המשמש כדיר לבעלי חיים. בית המגורים כלל חצר פנימית מרובעת, המחולקת בשורה של שלושה עמודי אבן חצובים, וחדרים בצד הצפוני והמערבי. ניתן להתייחס לבית זה כניסיון מוקדם לבנות "בית בן ארבעה חדרים".
  • תקופת הברזל 2: מגדל שמירה נבנה בתקופת הברזל 2 בנקודה הגבוהה ביותר באתר. המגדל המרובע (11.15 על 11.15 מטר) נבנה מאבנים ברוחב של יותר ממטר. המגדל היה ככל הנראה עמדת תצפית ששומרת על הגישה הדרום-מערבית לירושלים.

מקורות

Stern, Ephraim-New Encyclopedia of Archaeological Excavations in the Holy Land 2-Israel Exploration Society (1993)