דותן

תל דותן נמצא בצפון השומרון, במרכזו של עמק דותן כ-10 ק"מ מדרום-מערב לעיר ג'נין. לתל מעיין במדרונו הדרום מערבי. שטחו של התל כ־100 דונם.


דותן במקרא
דותן נזכרת לראשונה ברשימת הערים שכבש תחותמס השלישי מלך מצרים, בנימין מזר מתנגד לטענה זו. סיפור מכירת יוסף בספר בראשית מתרחש בדותן. בתקופת ממלכת ישראל ישב בה הנביא אלישע ומלך ארם צר על העיר. בספר יהודית נזכרת דותן כמקום המערכה של מלחמת הולופרנס בארץ ישראל, לצד היישוב "בלעמה" (ח'רבת בלעמה הסמוכה). אוסביוס מקיסריה מציין שדותן נמצאת 12 מילין מצפון לשומרון. דותן מוזכרת בפסיפס רחוב מהתקופה הביזנטית. אשתורי הפרחי מזהה את האתר במאה ה-14 כ-"דותא". תל דותן מוזכר בסקר הבריטי מ-1865 כ – DOTHAN.

החפירות:
בשנים 1953 ל־1964 חפר במקום ג'וסף פרי מטעם וויטון קולג' כתשע עונות חפירה וחשף שרידים ארכיאולוגיים מ־21 שכבות שונות. נפתחו 2 שטחי חפירה L, ו-A. השרידים העיקריים הם מתקופות הברונזה הקדומה, הברונזה המאוחרת והברזל. בתקופה המלוכה הייתה דותן עיר מבוצרת, שאליה שלח מלך ארם "סוסים ורכב וחיל כבד" להקיף את העיר כדי לתפוס את אלישע, אך הם הוכו בסנוורים, והנביא הוליכם לשומרון. שטח L מבוצר בחומת סוגרים וניתן ניתן לאמוד את עוביים של קיר החומה הפנימי והחיצוני בכ־1 מ'. בצד המזרחי של שטח L נחשפו מבנים מטיפוס בית ארבעה מרחבים בגדלים שונים. מצפון מערב נתגלו מבנים שנראה כי שימשו לפעילות תעשייתית או חקלאית. בית 14 (שיוצא דופן בדותן) היה מטויח בקירות וברצפה. לדעת פרי המבנה היה בעל שתיים או אפילו שלוש קומות. על הרצפות התגלו שני אבנים שתוארו כ"מצבות". ב-2013 נתגלה מזבח 4 קרניים שבור מאבן בחצר הבניין. קיר התמך של המבנה נבנה משלושה נדבכי ראש-פתין שאופייניים לתקופת הברזל 2. שכבות ההרס נמצאו בחפירה בתקופת הברזל 2, הממצאים הארכיאולוגיים ודגימות פחמן 14 שיצאו מהמכלולים מלמדים כי יש לתארך חורבנות אלו למאה ה-9 לפסה"נ. בשטח L נתגלו קבורות אדם שתוארכו למאה השמינית עד תחילת המאה השביעית לפסה"נ.

מזבח ארבע הקרניים
בשנת 2013 התגלו בתל דותן שברי מזבח עשוי מאבן גיר מקומית, בעל ארבע קרניים מתקופת הברזל 2. מידותיו 65X65 ס"מ ועוביו כ- 18 ס"מ. בשל מיקומו של הממצא בתוך מערכת של מבנים, אפשר לתארך את המזבח לראשית המאה ה-9 לפנה"ס. מכלול המבנים שבמסגרתו נמצא המזבח זוהה במקור על ידי ג'וזף פרי כמבנה מנהלי אך בעקבות גילוי המזבח, מאסטר טוען כי למכלול המבנים הייתה פונקציה פולחנית. מזבחות מטיפוס זה שימשו להבערת קטורת או חומר אחר, ולא שימשו להקרבת בעלי חיים או מנחות אחרות.

בור יוסף:
האתר סמוך לתל ונקרא בערבית "ביר אל חפירה" ויש המזהים אותו עם "באר יוסף", או "בור יוסף" שעל פי המתואר בספר בראשית השלכוהו אחיו של יוסף אל הבור ומכרוהו לאורחת ישמעאלים.

רוב ממצאי תל דותן מוצגים במוזיאון קטן השוכן בתוך בור מים בחצר הקולג' של קתדרלת סנט ג'ורג' בירושלים.

חלק מחפירות תל דותן באתר רשות העתיקות המנדטורי.

ממצאים: קדרה ברזל 1, תל דותן מוזיאון ישראל

מקורות:

גיבסון ש. (תשעט). הערה לגבי מזבח ארבע הקרניים מתקופת הברזל בתל דותן במעבה ההר, מחקרי הר אפרים ובנימין ח ע'מ 151-167.

Master M. D. Monson J. M., Lass E. E. S. Pierce (2005). Dothan I: Remains from the Tell (1953-1964) (Excavations of Joseph P. Free at Dothan (1953-1964)). Winona Lake, Indiana Eisenbrauns.