יבנה-ים

מיקום ורקע:

יבנה-ים, הידועה גם בשם אימניה-על-הים או חירבת אד-דרבה, ממוקמת על חוף הים התיכון בערך באמצע הדרך בין יפו לאשדוד, לאורך מעגן טבעי. היא זכתה לביקור ותועד על ידי חוקרים וחוקרים שונים מאז המאה ה-19. האתר מוזכר במקורות עתיקים, כולל מכתבי אל-עמארנה, מקורות יווניים, לטיניים, ארמים וערביים, ומכונה לעתים קרובות "נמל אימניה" (יבנה). שני אתרים נשאו את השם יבנה: אתר הנמל ויבנה הפנימית, המזוהה עם תל יבנה, כ-8 ק"מ דרומית-מזרחית לנמל.
במפות מימי הביניים נקראה יבנה-ים פורטוס ג'וד, איאמניה קוואנדם פורטוס יודורום, או איאמניה יודורום פורטוס, המזהה אותה כנמל של יבנה היהודית.


חפירות:

  • תצלומי אוויר ב-1950 מאת א' רייפנברג וסקרים ארכיאולוגיים של מ' דותן ב-1952 קדמו לחפירות הראשונות של י' קפלן בשנים 1966–1969.
  • בחפירות הצלה של רשות העתיקות בין השנים 1968-1992, כולל סקרים תת-מימיים, נחשפו שרידים מהתקופה הנאוליתית ועד לתקופה האסלאמית הקדומה.
  • הפרויקט הארכיאולוגי יבנה-ים, בראשות מ' פישר מאוניברסיטת תל אביב, ערך חמש עונות של חפירות בשנים 1992–1999.

סטרטיגרפיה של יבנה-ים:

  • באתר יש סטרטיגרפיה עשירה החל מהתקופה הממלוכית (המאה ה-13-15 לספירה) ועד לתקופת הברונזה המאוחרת (המאה ה-14-13 לפנה"ס).
  • תקופות בולטות כוללות את תקופת האיסלאם הקדומה, הביזנטית, הרומית המאוחרת, הרומית הקדומה, ההלניסטית, הפרסית, הבבלית והברזל.

ממצאי החפירה:

ברונזה מאוחרת

המימצאים מתקופת הברונזה המאוחרת 2 ביבנה-ים מעידה על ממצא קרמי כמו שברי כלים לבנים וקערות חלב, שנשלפו בעיקר מלבני בוץ משכבה IX.

ברזל 2

בתקופת הברזל 2 נמצאו שרידים משמעותיים ובהם קטע חומה מסיבית בעובי של כשני מטרים, ככל הנראה חלק מביצורי היישוב מהמאות ה-10/9 ועד ה-8/7 לפנה"ס.

נחשף מבנה מונומנטלי עם קירות אבני גזית ולבני בוץ מיובשות, שאולי שירת תפקיד מנהלי הקשור לנמל.

תקופה פרסית

התקופות הפרסית וההלניסטית: שרידי התקופה הפרסית באזורים A ו-B, כולל קירות הבנויים בסגנון פיניקי ומלאי גדול של כלי חרס מקומיים ומיובאים. כתובת יוונית מהתקופה ההלניסטית מצביעה על התכתבות בין המלך הסלאוקי אנטיוכוס החמישי אופטור לבין אזרחי יבנה-ים.

התקופה הרומית:

מעט ממצאים המיוחסים לתקופה הרומית הקדומה, כולל מנורות הרודיאניות וגלוסקמאות. התקופה הרומית המאוחרת כללה מבנה גדול ותעלות מים וביוב.

תקופה ביזנטית:

תחיית האתר, עם קטעי ריצוף פסיפס משוכלל ובסיסי שיש מונומנטליים ועמודים.