מצד חשביהו

מקום
מזד השביאו ממוקם כ-1.7 ק"מ דרומית ליבנה-ים (מינת רובין), על גבעת כורכר. מיקומו האסטרטגי שיחק כנראה תפקיד בחשיבותו ההיסטורית.

זיהוי
שמו הקדום של מזד חשביהו אינו ידוע. השם המודרני נובע מאחת האוסטרקות שנמצאו במקום, שנקראה "חשביהו בן יא…". המבצר בולט בשפע של כלי חרס מזרח יווני המתוארך לשליש האחרון של המאה ה-7 לפני הספירה וכמה אוסטרקות עבריות.

היסטוריה
ההיסטוריה של המבצר קשורה בעיקר למאה ה-7 לפני הספירה. נראה שהוא נכבש על ידי מתיישבים ממוצא יווני, אולי שכירי חרב, כפי שעולה מהכמויות הגדולות של כלי חרס מזרח יווני שנמצאו. הימצאות העברית המקראית באוסטרקה ותכני הכתובות הללו מעידות על שליטה יהודה באתר. זה מתיישב עם ההקשר ההיסטורי של יאשיהו, מלך יהודה, שהרחיב את שלטונו מערבה בתקופה זו.

חפירות
החפירות במצד חשביהוו נערכו בשנת 1960 על ידי י' נוה ולאחר מכן בשנת 1986 על ידי ר' רייך. נמצא שהמבצר משתרע על שטח של 1.5 דונם והוא בצורת L, מורכב משני מלבנים. המלבן הגדול יותר כולל חצר וחדרים צמודים לחומת המבצר, ואילו הקטן מורכב משלוש שורות של בתים שמצדדים שני רחובות.

ממצאים

  • אדריכלות: חומת המצודה ברוחב 3.2 מטר נבנתה מלבנים על תשתית אבן עם תומכות. מתחם השער, כולל חדרי שמירה ומגדלים, נבנה מכורכר מסותת.
  • כלי חרס: מרצפות המצודה הניבו כלים מקומיים הנפוצים במאה ה-7 לפני הספירה, לצד קערות גסות וקנקנים. נוכחותם של כלי חרס מזרח יווני, המתוארכים ל-630-600 לפני הספירה, מרמזת על כיבוש על ידי מתיישבים יוונים או שכירי חרב.
  • אוסטרקה: נמצאו כמה אוסטרקות עבריות, כולל אוסטרקון בולט בן ארבע עשרה שורות מעובד שהועסק בקציר, שהתחנן להשבת הבגד שהוחרם. אוסטרקון זה מספק תובנות לגבי ההיבטים החברתיים והמנהליים של האתר.
  • תקופת ההתישבות: כל העדויות מצביעות על כך שהמבצר היה קיים לתקופה קצרה מאוד, בעיקר בעשורים האחרונים של המאה ה-7 לפני הספירה.

מקורות

Stern, Ephraim-New Encyclopedia of Archaeological Excavations in the Holy Land 2

Israel Exploration Society (1993)