תל חפר

מיקום וזיהוי
תל חפר, הידוע גם בשם תל אֶל-אִיפשָר, ממוקם בצד הצפוני של נחל אלכסנדר דרך רכס הכורכר המזרחי במרכז מישור השרון, כ-4 ק"מ מחוף הים התיכון. במיקום אסטרטגי על צירי החוף ובנקודת השיוט של תנועת הנהרות, קרקעות הסחף העשירות ומעיינות המים שמסביבו הפכו אותו לאתר בולט במישור השרון.

מאת Aaadir – נוצר על־ידי מעלה היצירה – this photograph was originally taken (by image uploader) for https://alamapa.com/location/חפר, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=109788592

היסטוריה
ההיסטוריה של האתר משתרעת מתקופת הברונזה הקדומה ועד לתקופות שונות מאוחרות יותר. שמו העתיק של האתר אינו ידוע, עם מספר אזכורים מקראיים שהוצעו אך לא אושרו.

במקרא

זיהויים מקראיים כוללים הצעות שתל חפר יכולה להיות ממלכת חפר שנכבשה על ידי יהושע, חלק ממחוז המנהלה שלמה, או אחת משבטות מנשה. השרידים הרומאיים-ביזנטים עשויים להתייחס לכפר פרשאי, כפר שומרוני המוזכר בתלמוד.

חפירות
החפירות בתל חפר בוצעו על ידי פרויקט המחקר הארכיאולוגי 'עמק חפר' מאז 1979, מאמץ משותף של אוניברסיטת מדינת ניו יורק בבאפלו ורשות העתיקות. עונות שונות של הפרויקט כללו גם השתתפות ממוזיאון ברוקלין בניו יורק, המוזיאון היהודי בניו יורק, אוניברסיטת רוטגרס בניוארק, ניו ג'רזי, והמכללה של דופייג' בגלן אלין, אילינוי. הפרויקט היה בניהולם של יוסף פורת וסמואל פליי.

ממצאים

תקופת הברונזה

  • תקופת הברונזה הקדומה IB: פסולת התיישבות הכוללת חרס, לבני בוץ ועדשים חרוכות מעידה על מתקן אחסון מוקדם.
  • תקופת הברונזה התיכונה I: עדות לפעילות אנושית, אולי קשורה לאתרים סמוכים מתקופת הברונזה התיכונה I.
  • תקופת הברונזה התיכונה IIA: שרידים מרובדים היטב עם שמונה שלבים נפרדים, כולל מגורים עם חצרות, תנורי בישול וחומרי בנייה שונים.
  • תקופת הברונזה המאוחרת ותקופות מאוחרות יותר: אזכור מערכה צבאית של פרעה אמנחותפ השני, ללא ראיות קונקרטיות הקושרות את השמות לתל חפר.
    תקופת הברזל
  • שרידי מתקופת הברזל I: אלו זוהו בעיקר בבורות ובממגורות שנחפרו בשכבת ההרס של תקופת הברונזה המאוחרת (שלב A/6). החפצים שנמצאו מתקופה זו כוללים סירי בישול, קנקני צווארון, וכמה שברי חרס פלשתים.
  • עדויות להתיישבות מתקופת הברזל: בורות מתקופת הברזל I נאטמו במילוי עבה של דטריט מתקופת הברזל והברונזה (שלב A/4), ככל הנראה התפשטו להכנת בסיס לבניית מבנים. שברים מהמילוי עד סוף המאה העשירית ותחילת המאה התשיעית לפני הספירה, המעידים על קיומו של יישוב מתקופה זו שטרם אותר.
  • בניה מעל המילוי: בית שנבנה על גבי מילוי זה (שלב א/4) שייך לתקופת התיישבות. על רצפותיו התגלו שברים טיפוסיים של פכיות, קנקנים וסירי בישול מהמאה השמינית לפני הספירה.
  • כלים חקלאיים: ליד הבית נמצאה ממגורה ובה אבני שחיקה מבזלת וכמה גרגרי חיטה חרוכים המעידים על פעילות חקלאית בתקופה זו.

מקורות

Stern, Ephraim-New Encyclopedia of Archaeological Excavations in the Holy Land 3-Israel Exploration Society (1993)