תל ערטל
תל קטן (כ-2 דונם), נמצא בסמוך לקיבוץ כפר רופין על ראש גבעה תלולה במיוחד בזור, מעל נהר הירדן, ליד נחל הובארי ומסיל ואל-ג'יזל. התל שולט בצורה מושלמת על המעברות הקרובות לירדן. כל מי שעבר במעברות אלו היה תחת עינו של תל ערטל. העלייה לתל ברגל תלולה אך התצפית מהתל לירדן ועבר הירדן יפה ומאוד ושווה את העלייה. אפשר לראות חלקה מהעיר העתיקה פחל – פלה, ממול בעבר הירדן. התל לא נחפר, אך נסקר על ידי ברנדשטטר וברגמן בשנת 1940, נ. צורי בשנות ה-50, וא. כהן תבור ב-2010.
רות עמירן כתבה על התל ב-1940: "כ-500 מ' דרומה מתל-קנטינה יושבת הנקודה החדשה "מסד" (כפר-רופין) ומסביב לה קבוצת תלים מעניינת: תל-א-שייך דאוד שומר על מעברות הירדן במקום הזה, אחד המעברות הנוחים ביותר בסביבה. התל מתרומם מזור הירדן, כדי גובה של 30 מ' בקירוב ושטחו העליון כארבעה דונמים. חרסים רבים נמצאו על פני התל ומורדותיו, בעיקר מצד דרום".
היישוב בתל שימש כנראה לצורך מנהלי, ממלכתי או צבאי. יתכן כי עמדה על התל מצודה / בניין מנהלי שפיקחו על העוברים מעבר הירדן בתקופות המקראיות.
התל הוא חלק מעשרות תילים מהתקופות המקראיות שנמצאים בעמק בית שאן. בתקופות המקראיות הערים החשובות באזור זה היו בית שאן ותל רחוב (בעיקר). פרופ' מזר מגדיר את כל הערים מסביב לתל רחוב מתקופת המלוכה כ"בנות של רחוב". התל נשלט בתקופת המלוכה מתל רחוב ואכן הקרמיקה שלו זהה לרחוב במאות ה- 9-10. באתר נמצאו כלי מתכת, חותם גליל מן התקופה הפרסית, ושלוש חרפושיות. בצידו המערבי של התל נמצאו שרידי ישוב מתקופת הברונזה הביניימית, וקברים מתקופה זו. בעבר ניצב על התל קבר א-שיח' דאוד. ממצא חרסים: ברונזה קדומה I ,ברונזה קדומה (הרבה), ברונזה ביניימית, ברונזה תיכונה II ,ברונזה מאוחרת (הרבה), ברזל I ,ברזל II (הרבה) פרסית, הלניסטית.
להלן פירוט של הסוקרים הבריטים מארכיון רשות העתיקות המנדטורי:
"תל שייח' דאוד (ערטל כיום) מסומן במפת הסקר הבריטי ובראשו מספר קברים מוסלמים. על הפסגה נמצאת תחנה טריגומטרית, המסומנת. יישוב זה היה ללא ספק אחד בעל חשיבות רבה, 27.5.1922.
המודדים הוסיפו: " מזרחית לשיח' דאוד לשון אדמה גבוהה שעוברת צפונה לתוך פיתולי נהר הירדן, מעליהם נמצאים שני תלים: אחד על קצהו והשני בפיתולי הירדן. כלי חרס קטנים נראו על התל המזרחי. . ביקר ב-27.5.1922".
במאי 1939 ביקש הצבא הבריטי להקים מבצר פילבוקס על הגבעה, אך המפקח הארכיאולוגי דחה בקשה זו אלא אם תאושר על ידי מנהל העתיקות. זה לא קרה.
מצב האתר: לא מעובד.
ברנדשטטר רות, ברגמן. א תש"א (1940). סיורים ארכיאולוגיים בעמק בית שאן (סקירה מוקדמת). ידיעות החברה העברית לחקירת ארץ-ישראל ועתיקותיה, ניסן-סיון. pp. 85-90
כהן ת. א. (2010) סקר אזור תל רחוב. עבודת תזה תואר שני, מנחה: עמיחי מזר. האוניברסיטה העברית בירושלים.