ח'רבת דווארה

מיקום וזיהוי:

ח'רבת א-דווארה ממוקמת בקצה המדבר בשטח בנימין, כ-1.5 ק"מ דרומית-מזרחית למוחמאס המודרנית ו-10 ק"מ צפונית-מזרחית לירושלים.

מבט אווירי של חומת הסוגרים שנמצאה בח'רבת דווארה Credit: Skyview

תקופה היסטורית:

האתר היה מיושב מהמחצית השנייה של המאה ה-11 לפנה"ס ועד סוף המאה ה-10 לפנה"ס.

מאפיינים ארכיאולוגיים:

היישוב נבנה על גבעול גיר בקצה שלוחה, בגובה 600 מטר מעל פני הים, עם מתחם עגול מוקף גדר אבן. דופן היקפית, בעובי 1.1 עד 1.2 מטר, תווה את ראש המפלס, והעניקה לאתר את צורתו הסגלגלה. בצד המערבי של האתר נצפו שלוש שורות של עמודים מונוליטיים האופייניים לבתי ארבעה מרחבים בתקופת הברזל.

חפירות:

חפירות נערכו בשנים 1985 ו-1986 בניהולו של א' פינקלשטיין, מטעם אוניברסיטת בר-אילן. נחפרו כ-1,000 מ"ר המהווים כ-20% מהאתר. נחשפו שני קטעים מהקיר, בהם התגלתה בנייה באבני שדה גדולות, חלקן גדולות במיוחד, שהשתמרו לגובה של 1.2 מטר.

תקופת הברזל

מאפיינים:

קיר היקפי: קיר בעובי 1.1 עד 1.2 מטרים הקיף את ראש הגבעה, העניק לאתר את צורתו הסגלגלה ותרם לשמו, שפירושו "החורבה הסגורה או המעגלית".

בתי ארבעה מרחבים: הימצאותם של שלוש שורות של עמודים מונוליטיים בצד המערבי של האתר מעידה על בתי ארבעה מרחבים האופייניים לתקופת הברזל.

ממצאי חפירה:

כלי חרס: החרסים העתיקים ביותר שנמצאו באתר אופייניים לתקופת הברזל I, ביניהם כמה סירי בישול וקנקני צווארון. חלק מהקנקנים דומים לפיתוחים מהמאה ה-10 לפני הספירה יותר מאשר לאלו מתקופת הברזל הקדומה I.

כלי חרס מהמאה ה-10 לפנה"ס: רוב כלי החרס שנמצאו באתר הוקצו למאה ה-10 לפנה"ס, ובהם קרטרים, סירי בישול, כדים וכדי בישול אופייניים לתקופה. ראוי לציון גם כמה שברי חרסים מלוטשים.

אין כלי חרס מתקופת הברזל 2 המאוחרת יותר: במקום לא נמצאו כלי חרס אופייניים לשלבים מאוחרים יותר של תקופת הברזל 2.

נטישת אתר:

האתר ננטש בצורה מסודרת ללא סימני התלקחות או הרס, ככל הנראה בסוף המאה ה-10 לפני הספירה.