מקום
תל ירמות ממוקם במרכז השפלה, כ-25 ק"מ דרומית מערבית לירושלים. הוא משתרע על גבעה טבעית הצופה אל נחל ירמות.
זיהוי
האתר מקובל בדרך כלל כירמות המקראית, המוזכר בכיבוש יהושע ואחר כך כעיר ביהודה. זה מזוהה גם עם כפר ביזנטי שהוזכר על ידי אוזביוס.
היסטוריה
תל ירמות יושבה לראשונה במחצית השנייה של האלף הרביעי לפנה"ס (תקופת הברונזה הקדומה I) ויושבה ברציפות עד לערך 2300 לפנה"ס (סוף תקופת הברונזה הקדומה IIIB). התל יושב מחדש בתקופת הברונזה המאוחרת השנייה ונשאר מיושב עד התקופה הביזנטית הקדומה.
חפירות
העיר העליונה הייתה מוכרת במחקר כבר משנת 1867, והפעם הראשונה בה יש התייחסות לעיר התחתונה היא על ידי מחלקת העתיקות הישראלית ב-1963
החפירות הראשוניות החלו על ידי אמנון בן תור ב 1970, עם חפירות נרחבות נוספות שנערכו משנת 1980 ואילך. החפירות המאוחרות יותר, בניהולו של פ. דה מירושדג'י, נמשכו לפחות עד 2006, והתמקדו הן באקרופוליס והן בעיר התחתית.
ממצאים על פני תקופות
- תקופת הברונזה הקדומה: ביצורים מורכבים, תכנון עירוני ומבנים ציבוריים משמעותיים. לעיר הייתה מערכת ביצורים עם מעוזי אבן מסיביים, סוללות עפר ותומכי אבן. בלטו שער עיר מונומנטלי ומערכת טרסות.
- תקופת הברונזה המאוחרת: בחפירות המאוחרות נחשפו מבנים מתקופת הברונזה המאוחרת IIB מתחת לשכבות מילוי מתקופת הברזל I. זה כלל ספסל להכנת אוכל וקערות "מצריות", המעידות על המשך עיסוק ואינטראקציות תרבותיות.
- תקופת הברזל: השרידים מתקופת הברזל (שכבה III) היו דלילים. יסודות מבנה הגזית מהתקופה הפרסית נבנו ישירות על קירות הלבנים של תקופת הברונזה המאוחרת. בורות אדמה ובורות אשפה מתקופה זו מעידים על כך שחלקים מהאתר היו מחוץ לאזור המיושב בתקופה זו, עם שרידים מתקופת הברזל I ומתקופת הברזל IIB.
- תקופות פרסית והלניסטית: תחת השלטון הפיניקי בתקופה הפרסית, הוקמו באתר יסודות אבן וקירות גזית עם מילוי אבני גוויל, האופייניים לטכניקות הבנייה הפיניקיות. המבנים, כנראה מחסנים ובתי מלאכה, הראו סימנים של תיקונים ושינויים תכופים. נמצאו שפע של חפצים יווניים מיובאים, עוגן אבן ומטבעות, עדויות עד לתקופה ההלניסטית.
ממצאים
- ביצורים: מערכת הביצורים, במיוחד מתקופת הברונזה הקדומה II, נחקרה עוד יותר. זה כלל קיר בעובי 6.4 מ' עם חדרים פנימיים , וכן סוללה עשויה אדמה, אבנים וטיח סיד.
- פריסה עירונית: מערכת הטרסות נחקרה עוד יותר, והציעה מתווה עירוני מאורגן מאוד עם טרסות מלאכותיות התומכות בשורה של מבנים.
- ארמונות: הבנייה הגדולה בשטח B, שזוהתה כמבנה ציבור מתקופת הברונזה הקדומה III, עמדה במוקד החפירות האחרונות. זוהו ארבע שכבות, כאשר הארמונות B2 ו-B1 מתקופת הברונזה הקדומה IIIC היו משמעותיים במיוחד. ארמון B1, כמעט מרובע בתוכנית, משתרע על פני כ-6,000 מ"ר והוא מתחם הבניינים הגדול ביותר הידוע מתקופה זו בלבנט.
- אזורים אדמיניסטרטיביים ורשמיים: ארמון B1 כלל אזור רשמי עם כניסה ראשית, אולם רחב ואולם קבלת פנים, וכן אזור מנהלי עם מחסנים.
- טכניקות בנייה: איכות הבנייה בארמון B1 הייתה יוצאת דופן, וכוללת קירות ורצפות מטויי סיד, משקופים משוכללים ומערכת של תעלות ובורות מים.
מקורות
Stern, Ephraim-New Encyclopedia of Archaeological Excavations in the Holy Land 2-Israel Exploration Society (1993,2008)