תל משוש

מקום
תל משוש ממוקם במדבר הנגב, כ-12 ק"מ מזרחית לבאר שבע, בגדה הצפונית של בקעת באר שבע. האתר המכונה בערבית ח'רבת אל-משש (חורבת בורות המים), נמצא ליד כמה בארות פעילות ומשתרע על מכלול אתרים מתקופות היסטוריות שונות.

G.G

זיהוי
האתר הוצע להיות מזוהה עם חורמה, המוזכרת בתנ"ך ביחס לערד ולניסיונות ההתיישבות בדרום (במדבר י"ד:44-45; דברים א:44; במדבר כ"א:1-3). עם זאת, זיהוי זה נדון בין חוקרים. קרבתה של חורמה לערד בתיאורי המקרא ומיקומה במזרח הנגב תומכים בזיהוי זה.

היסטוריה
לתל משוש יש היסטוריה החל מהתקופה הכלקוליתית המאוחרת ועד לתקופת הברזל. חשיבותו של האתר בולטת במיוחד בתקופת הברזל, שם התפתח מישוב ישראלי טיפוסי לעיירה גדולה ומבוצרת עם קשרים לערבה ובפרט לתאי כריית הנחושת בפינאן ובתמנע, לצפון חצי האי ערב ולחוף הפיניקי. נוכחותם של חרס מצרית וחרפושיות מתקופת שלטונו של סטי השני מרמזת על השפעה מצרית בתקופת הברזל. ייתכן שהרס האתר בסוף המאה ה-11 לפני הספירה נבע מפשיטות או רעידת אדמה.

חפירות
החפירות בתל משוש נערכו בין השנים 1972 ל-1975 והתחדשו ב-1979. בחפירות אלו נחשפו חלקים מהעיר מתקופת הברזל I, מבצר מתקופת הברזל III, מנזר נסטוריאני מהתקופה הביזנטית וקטעים מהמתחם מתקופת הברונזה התיכונה II. שרידים כלקוליתיים נמצאו גם מתחת לשכבות מתקופת הברזל.

ממצאים

  • תקופה כלקוליתית (שכבה IV): עדות ליישוב עם בתי בור שנחפרו באדמת הלס.
  • תקופת הברונזה התיכונה: שרידי מבצר ומתחם מבוצר מאוחר יותר עם חפיר וסוללה.
  • תקופת הברזל I: פיתוח יישוב ליבה עם בתים ומבני ציבור, כולל מבנה דמוי מבצר וחדר פולחן עם אגן וכלי פולחן.
  • תקופת הברזל III: על תל קטן נחשפה מבצר ממערב ליישוב מתקופת הברזל 1.

מקורות

Stern, Ephraim-New Encyclopedia of Archaeological Excavations in the Holy Land 3-Israel Exploration Society (1993)