סינון
אתרים
תגליות חדשות
תגליות חשובות
שנוי במחלוקת
חוקר/ת
ספרי תנ״ך
ירושלים
ירושלים
[youtube_drone url="https://www.youtube.com/watch?v=jlbRyx1A1w0&t=3s"]

ירושלים הקדומה היא האתר הארכאולוגי החפור ביותר בעולם ובו ממצאים רבים מכל התקופות.

לירושלים העתיקה יש היסטוריה עשירה עוד מתקופת הברונזה. בחפירות ארכיאולוגיות באזור נחשפו שרידים מתקופות היסטוריות רבות ושונות, ביניהן העיר הכנענית מתקופת הברונזה, העיר הישראלית מתקופת הברזל והעיר של בית המקדש הראשון והשני מתקופת המקרא. השרידים הארכיאולוגיים המשמעותיים ביותר מתקופות אלו כוללים את חומות העיר והשערים, הר הבית והמבנים הנלווים אליו ואזורי המגורים של העיר. כמו כן התגלו חפצים רבים מתקופות אלו, כולל כלי חרס, כלי עבודה ותכשיטים.

דגם ירושלים, 950 לפנה"ס בקירוב, מדרום מערב
SalemOptix, CC0, via Wikimedia Commons

ממצאים עיקריים מימי המקרא הם

מעין הגיחון

נקבת השילוח

כתובת השילוח

חומות מימי בית ראשון

שנהבים מימי בית ראשון

לוחיות ברכת הכהנים

כתף הינום

בחניון גבעתי

העבודה הארכיאולוגית בירושלים ממשיכה להיות תחום מחקר פעיל, כאשר כל הזמן מתגלים גילויים ותובנות חדשים. רבים מהממצאים והשרידים מירושלים העתיקה ניתן לראות במוזיאון ישראל ובמוזיאון רוקפלר. עוד ראוי להזכיר כי הארכיאולוגיה של ירושלים היא נושא מורכב ושנוי במחלוקת, בעל השלכות היסטוריות, פוליטיות ודתיות. לקבוצות הדתיות השונות בירושלים ובמזרח התיכון אמונות ופרשנויות שונות של הארכיאולוגיה, ופרשנויות אלו שימשו לתמיכה בטענות שונות לגבי בעלות ושליטה בעיר.

מודל תלת מימד של ירושלים מימי בית ראשון

ירושלים
שילה
שילה
[youtube_drone url="https://www.youtube.com/watch?v=9pxweoQ-_p4"]

תל שילה (בערבית: ח'רבת סיילון) הוא אתר ארכיאולוגי מתקופות הברונזה והברזל המזוהה עם העיר שילה, המוזכרת במקרא כמקום בו שכן המשכן בתקופת השופטים (למשל: יהושע י"ח, א'; שמואל א' א', ט'). התל משתרע על פני שטח של כ-30 דונם. מקומה של שילה המקראית זוהה כבר במאה ה-14 לסה"נ על ידי הנוסע וחוקר הארץ רבי אשתורי הפרחי. זיהוי זה התקבל על ידי חוקרים מודרניים בגלל השתמרות השם והתאמת המיקום. שילה מתייחדת בין האתרים המקראיים בכך שהשתמר תיאור של מיקומה בתנ"ך (שופטים כ"א, י"ט). חוקרים רבים ניסו לאתר את מקום המשכן ברחבי התל, אך טרם התקבלה הסכמה בנושא.

תולדות המחקר

משלחות רבות חפרו בשילה לאורך השנים:

  • בשנת 1922 נערכו מספר חפירות בדיקה מצומצמות על ידי קבוצה של חוקרים דנים ובראשם הארכיאולוג אאגה שמידט.
  • בשנים 1927-1926, 1929 ו-1932 נערכו חפירות על ידי משלחת של המוזיאון הלאומי בקופנהגן, בראשות הארכיאולוג הדני הנס קייר ובהנחייתו של הארכיאולוג האמריקאי וויליאם אולברייט. קייר נפטר לפני שהספיק לפרסם את הדו"ח המלא.
  • בשנת 1963 ערכו הארכיאולוגים הדנים סוונד הולמס־נילסן ומרי־לואיז בוהל חפירת בדיקה מצומצמת כהכנה לפרסום הדו"ח של המשלחת של קייר, אך מידע רב מאותה עונה אבד בדרך לקופנהגן. הדו"ח הראשון של שתי המשלחות פורסם בשנת 1969.
  • בשנים 1984-1981 חפרה משלחת מטעם אוניברסיטת בר־אילן בראשותו של ישראל פינקלשטיין. במקביל ערך זאב ייבין חפירות בשטח הצפוני של התל במטרה לאתר את מקום המשכן.
  • בשנים 2018-2010 נערכו חפירות מטעם קמ"ט ארכיאולוגיה.
  • משנת 2017 הארכיאולוגי האמריקאי סקוט סטריפלינג עורך חפירות באתר.

האתר בתקופות הברונזה

העדות הראשונה ליישוב בשילה היא מתקופת הברונזה התיכונה 2ב' (1650-1750 לפנה"ס), אז יושב האתר בצורה מצומצמת מאוד. בתקופת הברונזה התיכונה 3 (1550-1600/1650 לפנה"ס) נבנתה חומה מסביב ליישוב, אך היא כנראה לא נועדה לשמש כביצור. צמוד לחומה נבנו מספר מחסנים שהכילו כלים שונים ובפרט קנקני אגירה רבים. במחסנים התגלו חפצים המעידים כי בשילה היה אתר פולחני כבר באותה תקופה. הממצאים כוללים כנים פולחניים, קערות ווטיביות וכלי בצורת שור. ממצאים נוספים כוללים כלי אבן וכלי עצם. בתקופת הברונזה המאוחרת (1200-1550 לפנה"ס) האתר כנראה הפסיק לשמש בתור מקום יישוב ובמקום התקיים רק מרכז פולחני, המתבטא במספר פביסות (בורות גניזה פולחניים). ממצאים נוספים מתקופה זו כוללים סירי בישול וחרפושית. האתר ננטש בתקופת הברונזה המאוחרת 2א' (1300-1400 לפנה"ס).

האתר בתקופת הברזל

האתר יושב מחדש בתקופת הברזל 1 לפרק זמן קצר (שלהי המאה ה-12-המחצית הראשונה של המאה ה-11 לפנה"ס) על ידי ישראלים, המתבטא, בין השאר, בהימצאותם של מספר בתי ארבעה מרחבים. באותה תקופה היה קיים באתר מרכז פולחני שמקובל לזהותו עם המשכן, אך מקומו, כאמור, אינו מוסכם. התכנון העירוני של האתר באותה תקופה מלמד שהוא לא היה סתם כפר עם מרכז פולחני, אלא כלל השטח המיושב נחשב חלק ממתחם פולחני רחב ששירת את תושבי הסביבה (אם לא אף אנשים שבאו מרחוק). ממצאים מתקופה זו כוללים: מגלי צור, חותם עם דמות של יעל וידית כלי עם טביעה בצורת אריה. בשלהי תקופת הברזל 1 האתר חרב בשריפה אדירה. האתר יושב מחדש בצורה מצומצמת בשלהי תקופת הברזל 2 (המאות ה-7-8 לפנה"ס) והלך ונעזב בהדרגה, בין השאר בגלל הכיבוש האשורי. לתקופת הברזל יש לשייך רימון מחרס שנמצא באתר.

האתר בתקופות מאוחרות

חרסים מועטים מהתקופה הפרסית וראשית התקופה ההלניסטית נמצאו באתר, וכן מעט מטבעות תלמיים וסלווקיים, ועל כן כנראה שהאתר לא יושב בתקופה זו. האתר כנראה יושב מחדש רק בתקופה הרומאית.

מקום המשכן

כאמור, מקום המשכן (המרכז הפולחני בתקופת הברזל 1) בתל שילה אינו מוסכם. הועלו הצעות שונות לאורך השנים: (1) מסורת מימי הביניים שהתקבלה על ידי חלק מהחוקרים, כגון חיים גבריהו, היא שהמשכן היה ממוקם באתר סמוך, ג'מיע אל-יתים בפאתי היישוב המודרני שילה. אמנם, החפירות באתר הראו שהשרידים אינם קדומים למאות ה-8-7 לסה"נ. (2) המשלחת הדנית הציעה שמקום המשכן היה במקום הכנסייה הביזנטית שבתל, אך גם שם טרם התגלו שרידים קדומים. (3) צ'ארלס וילסון ואחריו חוקרים נוספים הציע לזהות את מקום המשכן במשטח הצפוני של התל. (4) ישראל פינקלשטיין סבר שמקום המשכן היה במרכז התל, שם זיהה פביסות מתקופת הברונזה המאוחרת. לדעתו המרכז הברזלי החליף את המרכז הברונזאי. (5) יוסף גרפינקל ומספר חוקרים אחרים הציעו לזהות את המרכז ליד שער העיר.

מקורות

ר' לויתן-בן אריה, 'חפירות חדשות במשטח הצפוני בתל שילה', בתוך: א' מירון ואחרים (עורכים), ספר שילה, בית אל תשע"ו, עמ' 223-208.

I. Finkelstein and others, Shiloh: The Archaeology of a Biblical Site, Tel Aviv 1993.

K. W. Larsen, ‘The Seleucid and Hasmonean Coins of Shiloh:What They Do and Do Not Tell Us about the Occupation of Second Century BCE Shiloh’, Stone-Campbell Journal Conference, April 5-6, 2019.

T. Lopez and others, ‘A Ceramic Pomegranate from Shiloh’, Judea and Samaria Research Studies 28 (2019), pp. *37-*56.

שילה
גזר
גזר
[youtube_drone url="https://www.youtube.com/watch?v=xeIju0wPwxA"]

תל גזר הוא תל גדול השוכן בשיפולים המערביים של הרי יהודה בגובה של 250 מ' מעל פני הים בסמוך ליישוב כרמי יוסף, והוא משתרע על פני 130 דונם. התל חולש על צומת דרך הים הקדומה (אשר הובילה בין מצרים למסופוטמיה) עם הדרך שעלתה לירושלים. גזר התפרסמה בין השאר בזכות השער המונומנטלי מהמאה ה-10, המקושר לשלמה המלך, אם כי כיום קיימת במחקר סברה אלטרנטיבית הקושרת אותו דווקא לממלכת גת.

תולדות המחקר המוקדם
האתר (בערבית: תל ג'אזר) זוהה עם גזר בשנת 1871 על ידי הארכיאולוג הצרפתי שארל קלרמון־גנו, אשר מצא בשנת 1873 את לוח "תחום גזר" המזכיר את שם העיר ומאשר את זיהויו עם גזר. בין השנים 1905-1902 ו-1909-1907 חפר בתל רוברט מקאליסטר מטעם הקרן הבריטית לחקר ארץ ישראל. הוא חפר תעלות עד לסלע האם לעיתים עד עומק של 13 מטר, אשר התפרסו על כשני שלישים משטח התל. שיטת החפירה החריגה הזו הקשתה על הבאים אחריו לחפור בצורה מסודרת.

מחקר מאוחר
ב-1964 החלה לחפור בתל גזר משלחת משותפת להיברו יוניון קולג' ולמוזיאון השמי בהרווארד בראשות פרופסור רייט. משלחת זו חפרה בתל עשר שנים, ומשנת 1966 הוביל את החפירות ויליאם דיוור. בשנת 2010 התקיימה בתל גזר חפירה של רשות הטבע והגנים בשיתוף הסמינר התיאולוגי הבפטיסטי של ניו אורלינס. צביקה צוק, ממנהלי המשלחת הגיע למסקנה כי מפעל המים המרשים בתל הינו מתקופת הברונזה התיכונה, העתיק בארץ מסוגו.

מפעל המים

האזכורים ההיסטוריים של גזר
ניתן ללמוד על חשיבותה של גזר בתקופות שונות מאזכוריה במקורות מקראיים וחוץ מקראיים רבים. העיר נזכר לראשונה ברשימת הערים שכבש תְחוּתְמֶס השלישי במסעו לכנען ב-1468 לפנה"ס. במכתבי אל-עמרנה נמצאו תשע התכתבויות של מלכי גזר עם אמנחותפ השלישי ועם בנו אחנאתון מהמאה ה-14 לפנה"ס. גזר אף מוזכרת במצבת מֶרְנֶפְּתָח (מצבת ישראל) מ-1220 לפנה"ס, כעיר שכבש פרעה מֶרְנפְּתָח במסעו לכנען, כיבוש שדיוור טען לאישושו הארכיאולוגי בחפירות התל.

במקורות המקראיים נזכרת גזר בתיאור כיבושי יהושע (יהושע י') ומאוחר יותר כעיר בנחלת שבט אפרים (יהושע ט"ז ג'). דוד המלך במלחמתו כנגד הפלישתים דחקם לגבול גזר (שמואל ב' ה' כ"ה), בנו שלמה בנה את גזר אחרי שקיבל אותה במתנה מאבי אשתו, ככל הנראה פרעה סמאיון אשר מלך בין 969-978  לפנה"ס (מלכים א' ט' י"ד-י"ז). על פי המקרא, הייתה גזר אחת הערים החשובות שבנה שלמה (מלכים א' ט' 15,17). במקורות ההיסטוריים נזכרים כיבושי גזר ומיגונה בימי יהודה המקבי ושמעון התרסי בתקופה החשמונאית. ספרי מקבים אף מספרים כי בקכידס ביצר את גזר והקים בה אסמים ומחסני מזון (מקבים א' ט"ז 18-31, 35, י' 32-38).

ראשיתה של העיר וגזר הכנענית
מיקומו האסטרטגי של התל וסמיכותו למקור מים משכו אליו תושבים. שכבת היישוב הקדומה באתר היא מהתקופה הכלקוליתית (בשנים 3300-3600 לפנה"ס). בתקופת הברונזה התיכונה הפכה גזר לעיר גדולה, בעלת קשרי מסחר ענפים עם מצרים ומסופוטמיה. מתקופה זו נמצא מקדש מצבות מתקופת הברונזה התיכונה ג' (1550-1650 לפנה"ס), אשר לדעת דיוור שימש לכריתת בריתות. בתל נמצאו כלי יבוא רבים מקפריסין, סוריה ומצרים, המעידים על עלייה במסחר הבינלאומי בתקופה זו. בסוף תקופת הברונזה התיכונה נבנתה לראשונה בתל מערכת ביצורים מרשימה ומפעל מים גדול. בתחילת תקופת הברונזה המאוחרת (סביב שנת 1457 לפנה"ס) נחרבה גזר על ידי פרעה תחותימס השלישי ולאחר מכן היתה עיר מלוכה בחסות מצרים עד נסיגתה במאה ה-12 לפנה"ס.

גזר בתקופת הברזל - עיר של שלמה המלך?
מתקופת הברזל 1 (המאות ה-10-12 לפנה"ס) נמצאו בתל עדויות להמשך היישוב הכנעני, בנוסף לעקבות התיישבות פלישתית קטנה בין השנים 1050-1175 לפנה"ס. בראשית תקופת הברזל 2א (אמצע המאה ה-10) עבר האתר חורבן אלים ועליו מוקם יישוב חדש ובו שער מונומנטלי.

בעוד מאקליסטר טען כי מדובר בשער מהתקופה החשמונאית, יגאל ידין טען כי השער נבנה על ידי שלמה המלך. בספר מלכים (א' ט', 17-16) מתואר כי פרעה שרף את גזר והעניק אותה לשלמה המלך חתנו אשר בנה ביצורים ושער עיר מרשימים. ידין ביסס את טענתו על הדימיון לשערים בחצור ובמגידו המיוחסים גם הם לשלמה. דיוור שחפר באתר צידד בהשערתו של ידין.

עם התפתחות המחקר בשנים האחרונות גורסים החוקרים כי בתקופת הברזל 1 היתה גזר בנחלתה של ממלכת עקרון הפלשתית, שלאחר מכן הוחלפה בתקופת הברזל 2א לא על ידי ממלכת שלמה אלא על ידי ממלכת גת שכבשה אותה והקימה אותה מחדש יחד עם השער המונומנטלי. כך או כך, בין הממצאים המרשימים מתקופה זו נמצא "לוח גזר" העוסק בחקלאות ונכתב בכתב עברי קדום.

השער:

גזר בתקופת המלוכה ובימי שלטון אשור ובבל (המאות ה-10-6 לפנה"ס)
ב-925 לפנה"ס נהרסה העיר גזר במסע שישק. השאלה האם התקיים רצף יישובי במקום לאחר חורבן זה נמצאת במחלוקת במחקר. מקאליסטר שיער כי גזר הייתה ריקה מהתיישבות בין המאה ה-10 למאה ה-5 לפנה"ס, ואילו דיוור טען כי גזר קיימה רצף יישובי עד לחורבן הבבלי ב-586 לפנה"ס. תבליטים אשוריים ממסע הכיבושים שערך תגלת פלאסר השלישי בדרום הלבנט מראים, לדעת דיוור, את כיבוש גזר בשנת 733 לפנה"ס. בתבליט מנמרוד אף מופיעה המילה "גאזארו" שמשמעו הינה "גזר שלנו". אחרי הכיבוש האשורי הפכה גזר, לטענת רוני רייך שבחן את ממצאי מקאליסטר, למרכז מנהלי אשורי. אחרי הכיבוש הבבלי בסוף המאה ה-6 לפנה"ס זיהה אפרים שטרן ממצאים מהתקופה הפרסית בתל, אולם ללא יישוב משמעותי. לאחר מכן, ככל הנראה, לא יושבה גזר מחדש עד לתקופה ההלניסטית-חשמונאית.

גזר בתקופות הקלאסיות (תקופת בית שני) ועד היום
ספר מקבים מספר על גזר כמרכז מנהלי ובו מצודה של מלכי החשמונאים. רוני רייך מצא בממצאי מקאליסטר עדויות כי אחרי שנת 142 לפנה"ס ישבו יהודים בגזר, ככל הנראה תחת שלטון שמעון. מתקופה זו אף זוהתה מצודה חשמונאית.

בתקופה הרומית הייתה בגזר התיישבות דלה יחסית, ככל הנראה שימשה כאחוזה חקלאית אשר לוחות תחום גזר מסמנים את גבולותיה (שנת 100 לספירה). בחפירות נמצאו גם מספר קברים ביזנטיים. ב-1177 לספירה התחולל במקום קרב משמעותי בין בלדווין הרביעי, המלך הצלבני, לצלאח א-דין, אשר הסתיים בניצחונו של הראשון. קלרמון-גנו זיהה את התל עם מונטגיסרד הצלבנית אשר שרידיה לא נמצאו בחפירות התל. בשנת 2022 התחוללה שריפה בתל עם פגיעה לא משמעותית באתרים הארכיאולוגים במקום.

מקורות:

דיוור, ג. ויליאם. 1998. גזר: צומת דרכים בארץ ישראל הקדומה. הוצאת הקיבוץ המאוחד. תל אביב.

דיוור, ג. ויליאם. 1970. גזר- עיר קמה לתחייה. קדמוניות: כתב עת לעתיקות ארץ ישראל וארצות המקרא. כרך 2 (10): עמ' 57-62.

קוך, ע. 'המערך המדיני בשפלת יהודה בתקופת הברזל א-בI (1150-800 לפסה"נ), קתדרה 143 (2012), עמ' 45-64

Steven Ortiz and Samuel Wolff. 2012. Guarding the Border to Jerusalem: The Iron Age City of Gezer. Near Eastern Archaeology, Vol. 75, No. 1. pp. 4-19.

גזר
חצור
חצור
[youtube_drone url="https://www.youtube.com/watch?v=0pybRWKQO7Q"]

חצור היא אחת הערים הגדולות והחשובות הארץ ישראל הקדומה. היא מזוהה עם תל אל-קדח, המכונה כיום "תל חצור". התל נמצא בדרום עמק החולה, מערבית לקיבוץ איילת השחר. חצור יושבת בצומת דרכים אסטרטגית השולטת על הדרך המובילה ממצרים למסופוטמיה. מהמאה ה-17 לפנה"ס היתה חצור המרכז המדיני-כלכלי הגדול בארץ כנען, ובתקופת הברונזה המאוחרת היתה חצור הגדולה ביותר מבין ערי המלוכה בארץ. בספר יהושע מתואר כי חצור הכנענית נכבשה על ידי בני ישראל בהנהגת יהושע, וגודלה ועוצמתה מהדהד בתיאורה כ"רֹאשׁ כָּל-הַמַּמְלָכוֹת הָאֵלֶּה" (יהושע י"ג, י"א). הממצא הארכיאולוגי חשף כי במאות ה-10-9 לפנה"ס נבנתה חצור מחדש והפכה לעיר מרכזית בממלכת ישראל הצפונית. סופה של העיר בכיבוש האשורי על ידי תגלת פלאסר השלישי ב-734 לפנה"ס. לאחר חורבן זה נמצאו באתר שרידי יישוב מעטים מהתקופה הפרסית ולאחר מכן הממלוכית. באתר נמצאו ממצאים מרשימים רבים וביניהם: ארמונות ומקדשים מרשימים, מתחם מצבות ולוחות בכתב יתדות. תל חצור הינו אחד התלים הגדולים בישראל והוכרז כאתר מורשת עולמי בשנת 2005.

תולדות החפירה
תל אל-קדח נחפר לראשונה ב1928 על ידי הפרופ' הבריטי ג'ון גרסטנג אשר הציע את זיהוי האתר עם חצור המקראית. בין השנים 1958-1955 חפר במקום פרופ' יגאל ידין מטעם האוניברסיטה העברית. משנת 1990 חופר בחצור פרופ' אמנון בן-תור מטעם האוניברסיטה העברית ואוניברסיטת קומפלוטנסה ממדריד, תחת חסות החברה לחקירת ארץ ישראל ועתיקותיה. משנת 1995 משתתפת בחפירות קרן זלץ בניו יורק ופרויקט החפירות נקרא "חפירות קרן זלץ בחצור לזכרו של יגאל ידין". בין השנים 2014-2006 הצטרפה לחפירות ד"ר שרון צוקרמן ז"ל מהאוניברסיטה העברית, וב-2015 נוספה ד"ר שלומית בכר.

העיר הכנענית
העיר בחצור הוקמה בסוף האלף ה-3 לפנה"ס והפכה במאה ה-17 לפנה"ס לעיר כנענית מרכזית. העיר הגיעה לשיאה עם התרחבותה מערבה. שטחה של העיר התפרס על פני כ-840 דונם המתחלקים בין העיר העליונה (כ-140 דונם) לעיר התחתונה, מה שהופך אותה לאחד האתרים הגדולים בארץ, ובמזרח הקדום כולו. החוקרים הגיעו למסקנה בדבר חשיבותה של חצור בתקופת הברונזה מהשוואת גודלה לתלים אחרים בני התקופה, ובעקבות האזכורים המקראיים: "וַיָּשָׁב יְהוֹשֻׁעַ בָּעֵת הַהִיא, וַיִּלְכֹּד אֶת-חָצוֹר, וְאֶת-מַלְכָּהּ, הִכָּה בֶחָרֶב: כִּי-חָצוֹר לְפָנִים הִיא, רֹאשׁ כָּל-הַמַּמְלָכוֹת הָאֵלֶּה" (יהושע יא' י'), "וַיִּמְכְּרֵם יְהוָה, בְּיַד יָבִין מֶלֶךְ-כְּנַעַן, אֲשֶׁר מָלַךְ, בְּחָצוֹר" (שופטים ד' ב'). כמו כן נזכרת חצור בארכיונים חוץ מקראיים חשובים כמו "כתבי המארות" הפרעוניים מהמאה ה-19 לפנה"ס. חצור הינה העיר היחידה שנזכרת בארכיוני ממלכת מארי והיא מופיעה רבות בארכיון אל-עמארנה מהמאה ה-14 לפנה"ס בין השאר באזכור משלוחי מתנות ממלך מצרים למלך חצור (שהוא היחידי בערי כנען המוזכר כ"מלך" הן במקורות המקראיים והן מחוצה להם).

ממצאים ארכיאולוגים מחצור הכנענים
בחפירות נמצאו מכלולים מרשימים מתקופת הברונזה התיכונה וביניהם מתחם מצבות (המצביע על פולחן תחת כיפת השמיים), ארמון מלכותי גדול, מקדש ומכלול מחסנים לתוצרת חקלאית. מתחם המצבות וחלק מהמחסנים יצאו משימוש בתקופת הברונזה המאוחרת. ידין שיער כי העיר חצור חרבה בסוף תקופת הברונזה התיכונה (סביב 1500 לפנה"ס) והוקמה מחדש בתקופת הברונזה המאוחרת. ממשיכו של ידין, בן-תור, הציע השערה אחרת על מעבר שקט תוך ארגון מחדש של העיר העליונה ללא חורבן. מעבר לממצאים הארכיטקטוניים המרשימים נמצאה כמות גדולה של צלמיות, פסלים (וביניהם פסלים מצריים), כלי נשק ולוחות רבים בכתב יתדות (המהווים כחמישית מכלל ממצא זה בארץ). מרבית הלוחות הם תעודות מנהליות וכלכליות מהתקופה הכנענית והחוקרים מקווים כי בעונות החפירה הבאות ימצא הארכיון של מלכי חצור הקדומים.

התקופת המלוכה הישראלית
זמן חורבנה של חצור הכנענית שנוי במחלוקת בין החוקרים. ידין קבע את זמן כיבושה ל-1250 לפנה"ס, תחילת ההתנחלות הישראלית בהתאמה לכיבושי יהושע, ואילו  פרופ' יוחנן אהרוני מאחר את הכיבוש לזמן התנחלות השבטים על פי ספר שופטים, כמאה שנה מאוחר יותר. לאחר הכיבוש הישראלי ננטשה העיר הכנענית התחתונה ולא יושבה עוד. על פי בן-תור, ממצא שכבת השרפה האדירה (המתוארך לסוף תקופת הברונזה המאוחרת) מאשש את הכתוב "רַק כָּל-הֶעָרִים, הָעֹמְדוֹת עַל-תִּלָּם לֹא שְׂרָפָם, יִשְׂרָאֵל: זוּלָתִי אֶת-חָצוֹר לְבַדָּהּ, שָׂרַף יְהוֹשֻׁעַ" (יהושע יא' יג'). את בנייתה של חצור כעיר ישראלית גדולה ייחס ידין למלך שלמה במאה ה-10 לפנה"ס וזאת בדמיון לערים גזר ומגידו אשר נושאות מאפיינים ארכיטקטוניים דומים. חפירות בן-תור מאששות את מסקנותיו של ידין. עיר זו כללה מבני מגורים, מחסנים, ביצורים ושער הדומה לשערים במגידו ובגזר. על פי ד"ר דורון בן-עמי, חבר משלחת החפירות לחצור, ישנם ממצאים דלים מתקופת הברזל 1 (המאות ה-12-11 לפנה"ס) באתר והם כוללים בעיקר עשרות בורות אשר נחפרו בחורבות העיר הכנענית. בחפירות אף נחשף מפעל מים גדול הנועד לספק מים בעת מצור ובנייתו שויכה לאחאב מלך ישראל.

מקורות

אבירם, י. גיטין, ס. מזר, ע. נאמן, נ. צוקרמן, ש. שטרן א. (עורכים) 2011. ארץ ישראל, מחקרים בידיעת הארץ ועתיקותיה. ספר אמנון בן תור. החברה לחקר ארץ ישראל ועתיקותיה. כרך שלושים: 1-14, 59-73, 195-199, 328-342.

בן-תור,א. רוביאטו, מ. 1996. החפירות המחודשות בתל חצור. קדמוניות. גיליון 1 (111): 2-18.

בן-עמי, ד. 2011. חצור בראשית תקופת הברזל. קדמוניות. גיליון 143: 24-27.

סנדהוס, ד. 2011. חצור במאות ט'-ח' לפני הספירה. קדמוניות. גיליון 143: 28-33.  

Ben-Tor, A. 2004. Hazor and Chronology. Ägypten und Levante / Egypt and the Levant. Vol. 14: pp. 45-67.

חצור
דן
דן

העיר דן מזוהה כיום בתל דן (בערבית "תל אל קאדי" – "תל השופט") שנמצא בעמק החולה על יד קיבוץ דן. גובהו התל כ-18 מ' הודות לסוללת עפר שהוקמה בו לפני כ-3700 שנים. המקום משך אליו אנשים החל עוד מהתקופות הפרהיסטורית. בתקופות הברונזה היתה בתל דן עיר כנענית מרכזית ששמה היה "ליש") ובתקופת הברזל, היתה במקום עיר מרכזית שהחליפה ידיים בין ממלכת ישראל וממלכת ארם-דמשק. הממצא החשוב בתל דן, ואחד החשובים בכל המזרח הקדום: כתובת מלכותית של מלכי ארם-דמשק, המזכירה את בית דוד ומהווה ראיה ארכיאולוגית לקיומו. בנוסף התגלו בדן מרכז פולחני גדול מתקופת הברזל שנמצא בשימוש עד לתקופה ההלניסטית.

המתחם המקודש:

אזכורים היסטוריים ומקראיים לעיר דן
העיר מופיעה לראשונה תחת השם "ליש" בכתבי המארות המצריים מהמאה ה-18 לפנה"ס, תעודות ממלכת מארי מאותה התקופה ותיאור מסע הכיבושים של פרעה תחתומס ה-3 מהמאה ה-15 לפנה"ס. במקרא נאמר כי לאחר שנכבשה על ידי שבט דן בתקופת ההתנחלות שונה שמה: "ויקראו שם העיר דן... ואולם ליש היא שם העיר לראשונה" (שופטים יח' כט'). העיר דן נזכרת במפקד האוכלוסין שערך דוד המלך (דברי הימים א' כא' ב'). בימי שלטונו של ירבעם מלך ישראל הפכה למרכז פולחני בו הוצב עגל זהב (מלכים א' י"ב' כ"ט') שגרם לנביא עמוס לזעוק לאנשי ישראל כי הם עובדים "לאלהי דן" (עמוס ח' ט"ו').

תולדות המחקר
התל זוהה לראשונה עם העיר המקראית דן על ידי החוקר האמריקאי אדוארד רובינסון ב-1852. האתר נחפר על ידי דר' אברהם בירן מ-1964 במשך 25 שנים, בתחילה מטעם אגף העתיקות והמוזיאונים ובהמשך באמצעות מכון גליק לארכיאולוגיה מקראית של ההיברו יוניון קולג'.

התקופות הקדומות בדן
הממצאים המוקדמים ביותר שהתגלו בתל מצביעים על כך שהמקום יושב החל מהתקופה הניאוליתית הקרמית (האלף החמישי לפנה"ס). אחרי פרק זמן חסר יישוב של כמעט אלף שנים הפך האתר בתקופת הברונזה הקדומה 3-2 (המאות ה-30-25 לפנה"ס) לעיר משמעותית בשם "ליש". על פי בירן העיר השתרעה על פני כ-200 דונם והייתה ככל הנראה הגדולה באזור. עיר זו חדלה להתקיים בסביבות 2,400 לפנה"ס, ללא סיבה ידועה.

העיר הכנענית המבוצרת "ליש"
היישוב העירוני התחדש בתקופת הברונזה התיכונה 2א' (מאות 20-19 לפנה"ס) עם סוללת עפר טבעתית מרשימה שהקיפה את היישוב וקבעה את צורתו האליפטית הנראית עד ימינו. כמו כן נמצא בית שער כביר שהשתמר ככל הנראה משום שנקבר כמה שנים לאחר שנבנה. השער כונה "שער אברהם" ובירן תיארך אותו למאה ה-18 לפנה"ס. העיר המשיכה להתרחב בתקופת הברונזה המאוחרת (מאות 15-13 לפנה"ס). "הקבר המיקני", המשויך לתקופה זו, הכיל כמות גדולה של מנחות קבורה יקרות, חלקן הגדול מיובא מארצות קרובות ורחוקות, אשר מעידות על קשרים מסחריים בינלאומיים. בנוסף נמצאה לוחית חרס מעוצבת הנקראת בפי החוקרים "הרקדן מדן" המראה אדם מנגן בעוד ומרים את רגלו בתנועת ריקוד.

"שער אברהם" מתקופת הברונזה התיכונה

העיר דן תקופת המקרא
על פי התיאור המקראי, שבט דן כבש את ליש, תוך שהוא מתאר את המקום כ"עם שקט ובוטח" (בירן משער כי הסוללה הגבוהה הביאה לתחושת מוגנות) וקרא לעיר "דן". לטענת בירן, על פי הממצא הארכיאולוגי, העיר ליש נכבשה בשנת 1200 לפנה"ס. הממצאים המשויכים למאה ה-12 לפנה"ס מצביעים על שינוי חד בתרבות החומרית. משלב זה נתגלו בורות ממגורה עמוקים, ממצאים קרמיים מקומיים בלבד, בעיקר כלי אחסון.

שכבת הרס שנמצאה בתל מתוארכת לאמצע המאה ה-11 לפנה"ס, ויש ששיערו כי היא שייכת לכיבוש פלישתי שלאחריו נבנה היישוב מחדש. ממצא הכווריות ושפורפרות נפחים מצביע על התפתחותה של דן כעיר חרושת מתכת במאה ה-10 לפנה"ס. המקרא מספר על הפיכתה של דן למרכז מנהלי ופולחני חשוב בממלכת ישראל. בחפירות בירן נמצא מתחם מקודש ובו חפצי פולחן רבים כולל מתקן מטויח ששימש, על פי השערה, לטקס ניסוך המים ומשויך למאות ה-9-10 לפנה"ס. חלק מהממצא החומרי שהתגלה מדגיש את היחסים הקרובים בין צור הפיניקית לדן.

מתחם שער העיר של דן:

דן בימי ממלכת ישראל הצפונית וארם-דמשק
דן המשיכה לשמש כמרכז פולחני בימי אחאב מלך ישראל. מהתקופה שבין המאה ה-9 ל-8 לפנה"ס זוהו במות גדולות ומרשימות מאבני גזית, ביצורים מרשימים, בית שער משוכלל ומבנה ייחודי המכונה בית האפריון. בראשית במאה ה-8 לפנה"ס שגשגה העיר דן, בין השאר, הודות לתבוסת הארמים על ידי ממלכת אשור. המרכז הפולחני בדן גדל והתרחב בימי ירבעם השני (785 לפנה"ס) מתקופה זו נמצאו מזבחות ומחתות. בחפירה בשנת 1993 נמצאה בתל דן כתובת אשר ככל הנראה הוצבה באזור השער הישראלי. כתובת הניצחון, המתוארכת בין המאות ה-8-9 לפנה"ס, נכתבה על אבן בשפה הארמית ומיוחסת לה חשיבות רבה בהיותה ראיה ארכיאולוגית לקיום של "בית דוד". הכתובת הוצבה כנראה על ידי הארמים בימי המלך חזאל, ולאחר שדן שבה לשלטון ישראל, נותצה ושימשה לבניית השער החדש.

תחת שלטון האימפריות ולאחר מכן
שכבת חורבן נוספת בתל דן מצביעה על כיבוש אשורי בשנת 732-733 לפנה"ס שלאחריו, לטענת בירן, היה המתחם הפולחני עדיין בשימוש - אולי בידי האוכלוסייה שהביאו האשורים לעיר. גם לאחר דעיכתה של העיר בזמן הכיבוש הבבלי (590 לפנה"ס) המשיך המתחם הפולחני להיות בשימוש. כך גם בתקופה הפרסית, בה השתייכה דן לפחוות "עבר נהרא". מתחם הפולחן אף התרחב וגדל בתקופה ההלניסטית, באתר נמצאו שרידים רבים המצביעים, לדעת, בירן על עלייה מסיבית למקום במאות ה-3-2 לפנה"ס. בעונת החפירה של 1976 נמצאה במתחם הפולחני כתובת דו-לשונית (יוונית וארמית) מחציה הראשון של המאה ה-2 לפנה"ס, המספרת על יווני בשם זואילוס שנדר "לאל אשר בדן". בתקופה הרומית העיר ננטשה כמעט לחלוטין, בדרום התל נמצאו שרידי יישוב מעטים ייתכן ומצביעים על "הכפר של דן" הנזכר על ידי אויסבוס הבישוף של קיסריה. כמו כן נמצאו מטבעות שהאחרון בו בהם שייך לקיסר הונואיטוס (393-408 לספירה).

מקורות

אילן, ד. 2018. מקדש ״מגדל״ מתקופת הברונזה התיכונה בתל דן. ספר לורנס א' סטייגר. ארץ ישראל: מחקרים בידיעת הארץ ועתיקותיה. עמ' 25-37.

בירן, א. 1992. 25 שנות חפירות בתל דן. החברה לחקירת ארץ ישראל ועתיקותיה. הוצאת הקיבוץ המאוחד. תל אביב.

Greer, J. 2013. Dinner at Dan: Biblical and Archaeological Evidence for Sacred Feasts at Iron Age II Tel Dan and Their Significance. Brill. Boston.

דן
מגידו
מגידו
[youtube_drone url="https://www.youtube.com/watch?v=hP_qpDjGtEo&t=16s"]

מגידו הייתה אחת הערים החשובות ביותר בארץ-ישראל בתקופת המקרא. נודע לה מקום מרכזי בגיבוש תולדותיה של ארץ-ישראל בתקופה ששלטו בה מלכי כנען ואחריהם מלכי ישראל ויהודה. כאן מופיע הקרב המתועד הראשון בהיסטוריה של פרעה תחותמס ה-3 נגד ברית מלכי כנען. כאשר מדינות הערים הכנעניות התקוממו נגד ניסיונות הפרעונים להגמוניה במאה ה-15 לפני הספירה, הם התאספו כדי להילחם במגידו. הצבא המצרי, בראשות פרעה תחותמס ה-3, הפתיע את המורדים וגבר עליהם. כאן מצא את מותו יאשיהו מלך יהודה כאשר נקרא למגידו להתייצב בפני פרעה נכו המצרי (מלכים ב' כ"ג, כ"ט). זיכרון האירוע הזה, יחד עם הזיכרונות מהקרבות הגדולים שנלחמו כאן, היו כנראה הבסיס לרעיון בספר ההתגלות (ט"ז, ט"ז) שארמגדון יהיה מקום הקרב האחרון באחרית הימים . בעיר התגלו ממצאים חשובים כגון מפעל מים הנדסי משוכלל, ארמונות, אורוות, ביצורים ושערים.

תולדות החפירה

האתר במגידו נחפר שלוש פעמים בעבר, והניב כמה מהממצאים העשירים ביותר שנמצאו אי פעם בישראל. שומאכר ערך את החפירות הראשונות במקום בין השנים 1903-1905, מטעם החברה הגרמנית לחקר המזרח. ב-1925 חודשו החפירות במגידו על ידי המכון המזרחי של אוניברסיטת שיקגו. חפירות רחבות היקף אלו נמשכו עד פרוץ מלחמת העולם השנייה. בחפירות אלו נחשפו עשרים שכבות עיקריות, המכסות את כל ההיסטוריה של האתר. השרידים החשובים ביותר היו המתחם הקדוש, הביצורים והשערים המונומנטליים, מערכות המים המרשימות של האתר, ארמונות שונים ומה שנקרא "אורוות שלמה". יגאל ידין ביצע כמה עונות קצרות של חפירות במגידו בשנות ה-60 ותחילת שנות ה-70 מטעם האוניברסיטה העברית בירושלים. הוא חשף חלקית את הארמון מונומנטלי, המיוחס בדרך כלל למלך שלמה. החפירות הקודמות במגידו הניחו את היסוד לדיסציפלינה של הארכיאולוגיה המקראית. עם זאת, שיטות ארכיאולוגיות היו עדיין בחיתוליהן וכמעט כל רובד ומאפיין ארכיטקטוני מרכזי, למעשה, כמעט כל קיר וכלי שנחשפו באתר, הפכו למוקד של מחלוקת מחקרית עזה.

החל מ-1992 מתנהלת באתר חפירה של החוג לארכאולוגיה באוניברסיטת תל אביב בראשות פרופ' ישראל פינקלשטיין. החפירה מתפרשת על שישה אזורים שונים בתל, ובתקופות ארכאולוגיות שונות: ברונזה קדומה, ברונזה תיכונה, ברונזה מאוחרת ברזל I וברזל II.

The Megiddo Expedition

מגידו
לכיש
לכיש
[youtube_drone url="https://www.youtube.com/watch?v=B-ijezlt53A&t=1s"]

תל לכיש הוא תל ארכיאולוגי בגודל של כ-124 דונם השוכן בקרבת מושב לכיש בשפלה. שמו הערבי של התל הוא תל א־דווייר. התל זוהה לראשונה בתור מיקומה של העיר המקראית לכיש על ידי הארכיאולוג האמריקאי וויליאם אולברייט בשנת 1929. זיהויו של אולברייט התבסס בעיקר על התאמת המיקום הגאוגרפי של האתר למקורות המקראיים והנוצריים ואושש על ידי ממצאים ארכיאולוגיים.

תולדות המחקר
התל נחפר על ידי משלחות רבות לאורך השנים: החפירות הראשונות נערכו בשנים 1938-1932 על ידי הארכיאולוג הבריטי ג'יימס סטארקי עד שנרצח בשנת 1938 במהלך המרד הערבי. בשנים 1966 ו-1968 נחפר האתר בצורה מצומצמת על ידי יוחנן אהרוני. בשנים 1994-1973 נחפר האתר בצורה נרחבת על ידי דוד אוסישקין. בשנים 2017-2013 נחפר האתר על ידי יוסי גרפינקל ומייקל היזל יחד עם משלחת משולבת של האוניברסיטה העברית והאוניברסיטה האדוונטיסטית הדרומית. החל משנת 2017 נחפר האתר בצורה מצומצמת על ידי משלחת ישראלית־אוסטרית משולבת בראשותו של פליקס הולפמאייר.

העבר הקדום של לכיש
באתר התקיים יישוב מצומצם מהתקופה הנאוליתית הקרמית ועד תקופת הברונזה הקדומה ב' (האלף ה-6 לפנה"ס-ראשית האלף ה-3 לפנה"ס). בתקופת הברונזה הקדומה ג' (2500-2800 לפנה"ס) היישוב התרחב ואולי אף בוצר. סביב 2200 לפנה"ס, היישוב חרב או ננטש ונותר כך עד תקופת הברונזה התיכונה (ראשית האלף ה-2 לפנה"ס), אז יושב מחדש, עד שחרב בשריפה סביב שנת 1550 לפנה"ס. היישוב נבנה מחדש בתקופת הברונזה המאוחרת 1ב' (ראשית המאה ה-14 לפנה"ס) והתקיים עד סוף המאה ה-13 לפנה"ס. חמישה מכתבים ממלכי לכיש אל פרעה נמצאו באוסף 'מכתבי אל־עמרנה'. העיר ושליטיה מוזכרים במכתבים נוספים. בין הממצאים מהתקופה הזאת ניתן למנות מקדש לאלה הכנענית אֶלַת ומקבילתה המצרית חַתְחוֹר שנבנה בתוך תעלה שהקיפה את התל, חרפושית של רעמסס השני, כלים מצריים וכלים מיקניים (מאזור מׅיקֶנַה שליד הים האגאי).

העיר הכנענית והיהודאית בלכיש
בתקופת הברונזה המאוחרת 3ב' (ראשית המאה ה-12 לפנה"ס) התקיימה באתר עיר כנענית עשירה שנשלטה על ידי מצרים. בין הממצאים מתקופה זו ניתן למנות תכשיטים, חרפושיות, כלי זכוכית, שנהבים, מספר מקדשים כנעניים, שלט פולחן מזהב ועוד. העיר נחרבה שוב באזור שנת 1130 לפנה"ס, אולי על ידי "גויי הים", ולאחר זמן הפכה להיות עיר יהודאית שהייתה פעילה במהלך תקופת הברזל 2א'-2ב' (ראשית המאה ה-10 לפנה"ס-סוף המאה ה-8 לפנה"ס לפי הכרונולוגיה הגבוהה). בחלק מהתקופה הזאת העיר הייתה מבוצרת וכללה חומות מסיביות ושער. ייתכן שיש לקשר ביצורים אלה לתוכנית הביצורים של רחבעם מלך יהודה (דברי הימים ב' י"א, ה'-י"ב). בין הממצאים הנוספים מהתקופה הזאת ניתן למנות: ארמון מבוצר, עשרות קנקני 'למלך' וקנקנים פרטיים, משקולות 'שקל' רבות ועוד.

לכיש בין מסע סנחריב האשורי למסע נבוכדנצר הבבלי
העיר נחרבה שוב במהלך מסע כיבושיו של סנחריב בשנת 701 לפנה"ס. עדות לחורבן לכיש מוצאים בתבליטי קיר מסיביים שקישטו את קירות ארמונו של סנחריב בנינווה ומתארים את הפריצה לעיר. המתקפה האשורית על לכיש נרמזת בתנ"ך (מלכים ב' י"ח, י"ד-י"ט; ישעיהו ל"ו, ב'; ל"ז, ח'; דברי הימים ב' ל"ב, ט'). ממצאים מהקרב כוללים ראשי חיצים, חניתות, אבני קלע, חלקי שריון ועוד. בתקופת הברזל 2ג' (המאה ה-7 לפנה"ס) נבנה באתר יישוב מבוצר. בשכבת יישוב זו נמצאו 'מכתבי לכיש', אוסף אוסטרקונים המתעדים את פעילותם של החיילים היהודאיים שהוצבו בלכיש ובבסיסים צבאיים נוספים בסביבה. העיר חרבה שוב במהלך מסעות כיבושיו של נבוכדנצר מלך בבל, בשנת 588 או 586 לפנה"ס.

תולדות האתר לאחר החורבן הבבלי
בראשית התקופה הפרסית (סוף המאה ה-6 לפנה"ס) האתר יושב מחדש ובהמשך הפך להיות מרכז מנהלי מבוצר. האתר המשיך להתקיים גם בתקופה ההלניסטית. בתקופה הרומאית התקיים באתר כפר קטן.

מקורות:

D. Diringer, ‘The Early Hebrew Weights Found at Lachish’, PEQ 74 (1942), pp. 82-103

D. Ussishkin et al, The Renewed Archaeological Excavations at Lachish (1973-1994) - Vol. I, Tel Aviv 2004

D. Ussishkin et al, The Renewed Archaeological Excavations at Lachish (1973-1994) - Vol. IV, Tel Aviv 2004

מודל תלת מימד של תל לכיש

לכיש
ערד
ערד
[youtube_drone url="https://www.youtube.com/watch?v=Gd0AC1Q2SWU"]

תל ערד ממוקם כ-8 ק"מ מערבית לעיר ערד, בין בקעת באר שבע לבקעת ערד. השם "ערד" מוזכר במקרא כשמה של עיר כנענית בנגב המזרחי, וברשימת ערי הנגב של יהודה (בשיכול אותיות- "עדר"). שם עתיק זה נשמר לאורך ההיסטוריה, עד ימינו. תוצאות החפירות בערד ובאתרים אחרים בבקעת באר שבע תרמו רבות להבנת האזור ותולדותיו, והפכו אותו לאחד האזורים הנחקרים ביותר בארץ. באתר נערכה פעולת שימור ושחזור, המתמקדת בעיר הכנענית, ובמצודה יהודאית.

האתר נסקר ע"י נלסון גליק (בית הספר האמריקאי לארכיאולוגיה) ודוד אלון (רשות העתיקות) בשנות ה-50, ונערכו בו 18 עונות חפירה לסירוגין בשנים 1966-1984. החפירות התנהלו מטעם החברה לחקירת ארץ ישראל ועתיקותיה, אגף העתיקות ומוזיאונים (לימים רשות העתיקות), האוניברסיטה העברית בירושלים, ומוזיאון ישראל. החל מעונת החפירות השנייה, החפירות בתל התנהלו בשתי משלחות שנערכו במקביל – האחת התמקדה בעיר הכנענית, בראשות פרופ' רות עמירן ז"ל, והשנייה בתל המצודות, בראשות פרופ' יוחנן אהרוני ז"ל, שנפטר ב-1976 ולא זכה לפרסם באופן מלא את ממצאיו.

העיר הכנענית

השכבה הקדומה באתר מתייחסת ל"תרבות באר שבע" שהתקיימה בתקופה הכלקוליתית (4000-3500 לפנה"ס), ועיקר ממצאיה הם ממגורות ויסודות למבנים ארעיים. בתקופת הברונזה הקדומה 1 (סביב 3200 לפנה"ס) התפתח במקום יישוב שהחל במגורים במערות טבעיות והפך לעיר גדולה ומתוכננת אשר נחרבה וניטשה בסוף תקופת הברונזה הקדומה 2 (2650 לפנה"ס). ממצא חשוב מתקופה זו הוא סרך נערמר (שליט מצרים המאוחדת הראשון), המעיד על סחר בין מצרים לדרומה של ארץ ישראל באותה התקופה. בעיר הכנענית התאפיין דגם "הבית הערדי", בעל מבנה דומה ברחבי העיר. בנוסף, נמצא מאגר מים מרכזי, ששימש את תושבי האתר גם בתקופות המאוחרות.

תל המצודות

תל המצודות, הנמצא בחלק הצפון-מזרחי של האתר, התפתח על חורבות העיר הכנענית. בתל זוהו 12 שכבות יישוב, הכוללות את שרידיהן של שש מצודות אשר נבנו זו על גבי זו. את החלוקה לשכבות, החוקרים זיהו בעזרת גובה מפלס הרצפה בכל שכבה. בין השכבה הקדומה למאוחרת ביותר על תל המצודות קיים הפרש של כ-2 מ' גובה. תל המצודות מיושב כמעט ברציפות מהמאה ה-11 לפנה"ס, ועד חורבן ממלכת יהודה ב-586 לפנה"ס. במאה ה-10 לפנה"ס, נבנתה בו מצודה בעלת חומת סוגרים (מורכבת מחדרים הסמוכים זה לזה). מצודה זו נחרבה בסוף המאה ה-10 (יתכן שכחלק ממסע שישק ב-924 לפנה"ס). המצודה שנבנתה מיד לאחר מכן, תחת שלטון ממלכת יהודה, הייתה בעלת חומה מלאה ורחבה, וכללה מערכת הגנה מורכבת (מגדלי שמירה, חלקלקה), מתחמי מגורים, ארכיונים, מחסני מזון וציוד, מפעל מים מורכב ומקדש.

המקדש בערד התקיים בין המאות ה-9-8 לפנה"ס ועבר מספר שינויים אדריכליים לאורך שנות קיומו. בסביבת המקדש נמצאה חצר קדמית עם מזבח ומבנה מקורה שכלל היכל ודביר. בתוך הדביר נמצאו מצבה ו-2 מזבחות קטורת. על גבי המזבחות נשמרו שרידי חומר אורגני שרוף. בעקבות בדיקות ניתוח שארים (Analysis Residue)  נמצאו בשאריות בין היתר זני קנאביס ושומן חיות, השופכים אור על הפולחן היהודאי באותה העת. המזבחות נמצאו שכובים וזו כנראה עדות לביטול הפולחן במבנה בסוף המאה ה-8 לפנה"ס, ייתכן שכחלק מהרפורמה הפולחנית של המלך חזקיהו.

באחד החדרים השרופים באתר התגלה ארכיון ובו חותמות, כתובות מנהליות ואוסטרקונים, המזכירים את שמו של אחד ממפקדי המצודה במאות ה-7-6 לפנה"ס – אלישיב בן אשיהו. ארכיון זה הוא עדות למנהל הקפדני והמקצועי בממלכת יהודה. נמצאו בו כתובות המתייחסות לאירועים היסטוריים שונים במרחב. בנוסף, מחקר הכתובות מתייחס למערך הדרכים, זיהוי השמות והמבנה המנהלי.

תל המצודות עשיר בחפצים ומוצרים המעידים על קשרי מסחר עשירים ומפותחים. לדוגמה - עצים מלבנון, כלים מהגליל והגולן, חותם גליל ופסל ברונזה בהשפעה אשורית. בנוסף, במספר כתובות נמצאו אזכורים של כיתיים (יוונים? קפריסאים?) ושמות תיאופוריים שמזכירים את האל "קוס" האדומי. נמצאה אף כתובת בה השתמשו בספרות היארטיות (מצריות).

לאחר חורבן יהודה

האתר המשיך לשמש כמרכז מנהלי אזורי האחראי על מסחר, אספקת צידה והגנה על שיירות גם לאחר תקופת ממלכת יהודה. האימפריות והממלכות ששלטו בארץ השתמשו בו לתפקיד זה גם בתקופה הפרסית, כמו גם בתקופות ההלניסטית, הרומית הקדומה והערבית הקדומה. בתקופות מאוחרות שימש כאתר קבורה בדואי.

מקורות:

Eran Arie, Baruch Rosen & Dvory Namdar (2020) Cannabis and Frankincense at the Judahite Shrine of Arad, Tel Aviv, 47:1, pp. 5-28.

הרצוג, ז. (1997). ערד: תל המצודות בערד. הוצאת הקיבוץ המאוחד.

עמירן, ר., אילן, א., סבן, מ. (1997). ערד: ערד הכנענית – עיר שער למדבר. הוצאת הקיבוץ המאוחד.

ערד
עזקה
עזקה
[youtube_drone url="https://www.youtube.com/watch?v=_lVPXpdBH3Q"]

עזקה היא עיר מקראית המזוהה עם תל זַכַּרִיָה בשפלה, לא רחוק מבית שמש. גודל התל הוא כ-45 דונם והוא זוהה לראשונה עם עזקה על ידי חוקר הארץ הרב יהוסף שוורץ בשנת 1845 בספרו "תבואות הארץ". הזיהוי התבסס הן על התאמת המיקום הגאוגרפי לתיאור המקראי והן על השתמרות חלקית של השם 'עזקה' בשם 'עזאקריא', שם התל כפי שהכירו שוורץ. הזיהוי לא התקבל על ידי כל החוקרים, והיו שהציעו לזהות את האתר עם שכה המקראית. בשנת 1924 חיווה את דעתו הארכיאולוג האמריקאי וויליאם אולברייט שאכן יש לזהות את תל זכריה עם עזקה, ומאז התקבל זיהוי זה בקרב החוקרים.

תולדות המחקר
התל נחפר לראשונה על ידי הארכיאולוג האמריקאי פרדריק בליס יחד עם הארכיאולוג הסקוטי רוברט מקאליסטר בין השנים 1899-1898. משנת 2012 התל נחפר על ידי משלחת משותפת של אוניברסיטת תל אביב ואוניברסיטת היידלברג, בראשותם של עודד ליפשיץ ומנפרד אומינג. אישורי חפירה בתקופה העות'מאנית הותנו בכיסוי חוזר של אתרים ארכיאולוגיים בתום עונות החפירה, ולכן חלק מהמחקר של המשלחת המשותפת כולל שחזור וניתוח מחדש של תגליות המשלחת של בליס ומקאליסטר.

עיר כנענית בתקופת הברונזה
האתר יושב לראשונה בתקופת הברונזה הקדומה ג' (2500-2800 לפנה"ס) והמשיך להתקיים ברציפות עד תקופת הברונזה המאוחרת (1130-1550 לפנה"ס). בתקופת הברונזה המאוחרת עזקה הייתה עיר כנענית מפוארת שנשלטה בצורה עקיפה על ידי מצרים. בין הממצאים מהתקופה הזאת ניתן למנות חרפושיות, כלי חרס מעוטרים בחיות, קמעות מצריות, כחול מצרי ומבנה מסיבי בו נקברו חיים ארבעה בני אדם במהלך חורבן העיר. חורבן זה התרחש במהלך במחצית השנייה של המאה ה-12 לפנה"ס. לאחר מכן עזקה נותרה שוממה במשך מאתיים השנים הבאות.

עזקה בתקופת הברזל ועד לחורבן במסע סנחריב
בתקופת הברזל 2א' (המאה ה-10 לפנה"ס) נבנה באתר יישוב לא גדול. ממצאים מתקופה זו כוללים בית אולי מטיפוס 'בית ארבעה מרחבים', כלי חרס ומנחת יסוד בית (קערה ונר שנקברו מתחת לכניסת הבית). ממצאים אלה מלמדים שהאנשים שישבו באתר היו בעלי זיקה משמעותית לתרבות הכנענית ששלטה באתר בתקופת הברונזה. אין ידוע מתי עזקה סופחה לממלכת יהודה, אך הדבר התרחש עד סוף המאה ה-8 לפנה"ס, אז מוצאים באתר קנקני 'למלך', צלמיות, משקולות נול ומערך קירות חיצוני שאולי קשור לביצורים חדשים או מערכת מצור של אויב. כתובת אשורית מימי סנחריב בה מוזכרת עזקה מעידה שהעיר נכבשה ונחרבה במהלך מסעו לכיבוש יהודה, בשנת 701 לפנה"ס.

עזקה לאחר חורבן סנחריב
היישוב באתר נבנה מחדש בתקופת הברזל 2ג' (המאה ה-7-ראשית המאה ה-6 לפנה"ס) בצורה מצומצמת. בין הממצאים מתקופה זו ניתן למנות מבצר שעמד בראש התל ו-14 ידיות מוטבעות. על פי 'מכתבי לכיש', נראה שבתקופה זו עזקה שימשה חלק ממערך מבצרים יהודאיים שכלל גם את לכיש ומוצב נוסף, קטן יותר. עזקה מוזכרת במכתב מס' 4, שם נאמר: "יַשמַע ה' את אדֹנִי [...] וידע כי אל מַשֻאֹת לָכִש נַחְנוּ שֹמרִים כּכֹל האֹתֹת אשר נתן אדֹנִי. כּי לֹא נִראֶה את עֲזֵקָה." מדובר במכתב ששלח הושעיהו, מפקד המוצב, אל יאוש, מפקד המבצר בלכיש. אין ידוע האם מדובר בהודעה סטנדרטית המודיעה שחיילי המוצב תלויים במשואות של לכיש, או שמדובר בהודעת חירום המודיעה שמשואות עזקה אינן נראות יותר בגלל שהמבצר שם הוחרב על ידי הבבלים. בתקופה הבבלית (המחצית הראשונה של המאה ה-6 לפנה"ס) האתר כנראה הצטמצם יותר, והתרחב לכדי כפר גדול רק בתקופה הפרסית המאוחרת (המאות ה-3-4 לפנה"ס). כפר זה היה כנראה חלק מפחוות יהוד. בין הממצאים מתקופה זו ניתן למנות: מספר מבנים, כבשן, וכלי חרס האופייניים לפחוות יהוד. האתר ננטש בסוף המאה ה-3 לפנה"ס ויושב מחדש במאה ה-2 לפנה"ס ושוב ננטש ברובו לאחר מרד בר־כוכבא.

מקורות:

ע' ליפשיץ ואחרים, 'חמש עונות חפירה בתל עזקה: ציפיות, ממצאים והפתעות', קדמוניות 156 (תשע"ח), עמ' 99-84.

ע' ליפשיץ ואחרים, 'תל עזקה - 2019', חדשות ארכיאולוגיות 133 (2021) [פורסם באתר 'חדשות ארכיאולוגיות'; ללא עימוד].

י' שוורץ, תבואות הארץ (והוא חלק ב' מספר דברי יוסף), ירושלים תר"ס.

.F. J. Bliss and R. A. S. Macalister, Excavations in Palestine During the Years 1898-1900, London 1902

O. Lipschits et al, ‘The Last Days of Canaanite Azekah’, Biblical Archaeology Review, 45 (2019), pp. 32-38; 70.

עזקה
גת
גת
[youtube_drone url="https://www.youtube.com/watch?v=gi29bT3ctbs"]

גת (המכונה גם "גת פלשתים") היא עיר פלשתית מקראית המזוהה עם תל צפית (לשעבר הכפר הערבי א-צאפי) שליד כפר מנחם בשפלה. גודל התל הוא כ-500-400 דונם.

תולדות האתר

זיהוי תל צפית עם גת הוצע לראשונה באמצע המאה ה-19 על ידי החוקר האירי ג'וזיאס פורטר, אולם לאורך המאה ה-20 הוצעו זיהויים אחרים לגת, כמו תל עירני וראס אבו חמיד. החל משנות ה-60 מספר חוקרים הוכיחו שתל צפית הוא האתר המתאים ביותר בגלל התאמתו למקורות המקראיים וההיסטוריים השונים. ממצאי החפירות באתר חיזקו את הזיהוי.

תולדות המחקר

עד כה, האתר נחפר על ידי שתי משלחות: בשנת 1899 על ידי משלחת מטעם ה-PEF בראשות הארכיאולוג האמריקאי פרדריק בליס והארכיאולוג האירי רוברט מקאליסטר, ובין השנים 2021-1996 (למעט שנת 2003) על ידי משלחת בראשותו של אהרן מאיר מאוניברסיטת בר-אילן. מאיר ממשיך כיום לערוך חפירות נקודתיות ברחבי התל. יש לציין שבמהלך שנות ה-50 וה-60 קיים משה דיין מספר חפירות לא-חוקיות באתר. ממצאים נבחרים מחפירותיו מוצגים במוזיאון שהוקם בביתו.

האתר בתקופות הברונזה הקדומה, הביניימית והתיכונה

באתר התקיימה פעילות מצומצמת מאוד בתקופות הפרהיסטוריות. פעילות משמעותית החלה בתקופת הברונזה הקדומה (2500-3500 לפנה"ס), ובשלהי תקופת הברונזה הקדומה 3 (2500-2900 לפנה"ס) העיר העליונה בתל כבר הייתה עצומה בגודלה ומבוצרת. מלבד מבנים מרשימים התגלו גם ממצאים קטנים כגון חותם גליל משנהב עם דמות של אריה. בתקופת הברונזה הביניימית (2000-2500 לפנה"ס) היישוב הצטמצם מאוד ושב והתרחב בתהליך איטי לאורך תקופת הברונזה התיכונה (1500-2000 לפנה"ס).

האתר בתקופת הברונזה המאוחרת

בתקופת הברונזה המאוחרת (1200-1500 לפנה"ס) האתר הפך להיות אחד המרכזיים באזור, מה שבא לידי ביטוי במספר אזכורים של גת (תחת השם 'גינתו') במכתבי אל-עמרנה. כנראה שעַבּדִאַשִרתַ, אחד מראשי העפירו שמרדו בממשל המצרי בארץ כנען, היה בנו של שֻוַרדַתַ מלך גת באותה תקופה. מספר ממצאים מהתקופה גם מעידים על חשיבות האתר בתקופה, כגון: שתי כתובות מצריות, קרמיקה קפריסאית ואגאית, נשקים מברונזה ובית מושל מצרי.

האתר בתקופת הברזל

בתקופת המעבר בין הברונזה המאוחרת לברזל 1 (שלהי המאה ה-13-אמצע המאה ה-12 לפנה"ס) התרבות החומרית הכנענית בגת הוחלפה על ידי תרבות חומרית פלשתית המלמדת על השתלטות הפלשתים על תל צפית ואתרים נוספים בסביבה שלימים תקרא "ארץ פלשתים". בתקופת הברזל 1 (המאות ה-11-12 לפנה"ס) האתר היה אחד משני האתרים הפלשתיים החשובים בסביבה, לצד תל מקנה (עקרון). בראשית תקופה זו רק העיר העליונה יושבה, אך בהמשך גם העיר התחתונה, ובשיאה העיר השתרעה על שטח של כ-500-400 דונם. בין הממצאים מתקופה זו ניתן למנות: קרמיקה פלשתית מעוטרת, מקדש, מזבח בעל שתי קרניים (העשוי להתקשר אל התרבות האגאית), מצבות ומבנים נוספים. בתקופת הברזל 2א' (950-1000 לפנה"ס) החלו להתפתח בתל צפית תעשיות מתכת, שמן וכלי עצם. לתקופה זו יש לשייך מספר אוסטרקונים שנכתבו בשפה הינדו־אירופאית קדומה עם אותיות שמיות. גם בתקופה זו התגלה מקדש וכן נמצאו חפצי פולחן רבים כגון צלמיות, כלים זואומורפיים ומזבחות קרניים. בשנת 830 לפנה"ס חזאל מלך ארם צר על העיר באמצעות מערכת מצור מסיבית שהתגלתה בחפירות ולבסוף כבש את העיר והחריב אותה.

האתר בתקופות מאוחרות

לאחר החורבן הארמי, האתר שוקם חלקית וייתכן שנשלט על ידי אשדוד. באמצע המאה ה-8 לפנה"ס או בסופה, גת עברה לידי ממלכת יהודה, דבר המתבטא בבתי ארבעה-מרחבים יהודאיים וקרמיקה יהודאית, כולל ידיות קנקני 'למלך'. לא ברור האם האתר היה פעיל בתקופה הבבלית (שלהי המאה ה-7-ראשית המאה ה-6 לפנה"ס). האתר יושב מחדש בתקופה הפרסית (ראשית המאה ה-6-שנת 332 לפנה"ס). מהתקופה ההלניסטית והלאה הפעילות באתר הצטמצמה באופן משמעותי.

מקורות:

A. M. Maeir and others, ‘The Late Bronze Age at Tell es-Safi/Gath and the Site’s Role in Southwestern Canaan’, in: A. M. Maeir and others (eds.), The Late Bronze and Early Iron Ages of Southern Canaan, Berlin and Boston 2019, pp. 1-18.

A. M. Maeir and others, ‘The Tell es-Sâfi/Gath Archaeological Project’, Near Eastern Archaeology 80 (2017), pp. 212-301 and Near Eastern Archeology 81 (2018), pp. 1-93.

A. M. Maeir and others, Tell es-Safi/Gath I: The 1996-2005 Seasons, Munich 2012.

The Tell es-Safi/Gath Archaeological Project Official

גת
תעלות מסתוריות מימי מלכי יהודה התגלו בירושלים
תעלות מסתוריות מימי מלכי יהודה התגלו בירושלים
הקשר בין ממלכת שבא לישראל
הקשר בין ממלכת שבא לישראל
נחשפו סודות "בירת הנחושת" של תקופת הברונזה המאוחרת
נחשפו סודות "בירת הנחושת" של תקופת הברונזה המאוחרת
הסיבה שזירזה את קריסת האימפריה החתית
הסיבה שזירזה את קריסת האימפריה החתית
לוחות בשפה האמורית
לוחות בשפה האמורית

לוחות שנמצאו בעיראק מספקים הצצה לשפה האמורית, שממנה התפתחה העברית

בריכת השילוח תפתח לציבור
בריכת השילוח תפתח לציבור

בריכת השילוח העתיקה תיחשף במלואה מחדש

מטמון נדיר מתקופת המקבים
מטמון נדיר מתקופת המקבים

במדבר יהודה נחשפה עדות למרד המקבים ביוונים

קליע מלפני 2,200 שנה
קליע מלפני 2,200 שנה

קליע עופרת נדיר, הנושא כתובת מאגית ביוונית, התגלה ביבנה

התגלה המשפט הקדום ביותר שנכתב באלפבית
התגלה המשפט הקדום ביותר שנכתב באלפבית

המשפט התגלה על מסרק עשוי שנהב בחפירות בעיר הכנענית לכיש.

תארוך בעזרת שדה מגנטי
תארוך בעזרת שדה מגנטי

שיטה מהפכנית לתארוך אתרים ארכיאולוגיים בעזרת מדידה של הכיוון והעוצמה של השדה המגנטי של כדור הארץ כפי שאלה "הוקלטו" בזמן שריפת האתרים

מעיין הגיחון
מעיין הגיחון
גנים לאומים
גנים לאומים
כתובת בלעם / דיר עלא
כתובת בלעם / דיר עלא
החומה הרחבה בירושלים
החומה הרחבה בירושלים
כתובת עקרון
כתובת עקרון
By Oren Rozen - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=46928974

כתובת עקרון התגלתה בחפירות עקרון ב1996, בשרידיו של מקדש המתוארך לרבע הראשון של המאה ה-7 לפנה"ס, מהתקופה בה עקרון היתה ממלכת חסות של האימפריה האשורית. הכתובת, אשר התגלתה על רצפת האזור הטקסי במקדש, חרוטה על אבן גיר שמידותיה38 x 61  ס"מ ומשקלה הוא 105 ק"ג. השפה של הכתובת היא בניב פלשתי של הכתב הפיניקי.

הכתובת נחשבת לאחד הממצאים החשובים ביותר בעקרון. זהו הטקסט הראשון שזוהה כ"פלשתי" שזוהה במחקר. במהלך השנים היו חילוקי דעות במחקר הארכיאולוגי לגבי מיקומה של עקרון הפלישתית, היו שזיהו את עקרון בתל קטרה שליד גדרה או עם תל בטש, חוקר המקרא האמריקאי אדוארד רובינסון זיהה את עקרון ליד הכפר הערבי עאקיר (ועל כן המושבה מזכרת בתיה, נקראה בימי המוקדמים "עקרון"). במאה ה-19, חוקר ארץ ישראל יהוסף שוורץ טען שעקרון וקיסריה הן אותה עיר. כשהתחילה בשנות ה-80 החפירה בתל מקנה, חופרי האתר הציעו לזהותה עם עקרון. זיהוי זה נשאר שינוי במחלוקת עד למציאת הכתובת, המזכירה את "שר עקרון" ובכך נחתם הדיון המחקרי ונקבע כי תל מקנה היא אכן עקרון מהמקורות המקראיים והאשוריים.

תעתיק הכתובת. מקור: ויקיפדיה

הכתובת מזכירה חמישה משושלת מלכי עקרון לפי הסדר: אכיש, פדי, יסד, אדא ויער. המלכים אכיש ופדי מוזכרים כמלכי עקרון גם בכתובות מלכותיות אשוריות, כאשר פדי מוזכר במנסרת סנחריב המתארת את מסעו הצבאי לדיכוי המרד בארץ ב701 לפנה"ס. השם "אכיש" מופיע בספר שמואל א' כשמו של מלך גת. זוהי הפעם היחידה שבה מופיע שם של מלך פלשתי במקרא.

יש עניין רב בשמות המלכים לדיון במוצא הפלשתים. השמות פדי, יסד, אדא ויער הם שמות שמיים, אך השם אכיש הוא בעל בסיס לשוני יווני עתיק. טענה זו מהווה חיזוק לתיאוריה במחקר, על פיה מוצא הפלשתים הוא מכרתים או בערים היווניות באזור הים האגאי.

קשר אפשרי נוסף הוצע בעקבות שם האלה שלכבודה הוקדשה הכתובת וכנראה גם המקדש. הכתובת מוקדשת לאלה בשם "פתגיה אדוניתו", אלה פלשתית שלא היתה מוכרת למחקר הארכיאולוגי וההיסטורי עד לגילוי הכתובת. ישנן תאוריות רבות לגבי מקורה התרבותי של פתגיה, ויש המציעים כי מקורה בתרבות יוון. הסבר אחד הוא הדמיון בין "פתגיה" ל"גאיה", ויש חוקרים אשר הציעו לקרוא את שם האלה כ"פתניה", וכך לזהות את שמה עם שם תואר מוכר למספר אלוהויות מינואיות ומיקניות קדומות.

לוח גזר
לוח גזר

לוח שנה וטבלות של אותיות אלפבית, כולם בכתב עברי קדום . כתובות אלו נחשבות לכתובות העתיקות ביותר של הכתב העברי הקדום

כתובת השילוח
כתובת השילוח

תיאור השלמת נקבת השילוח שנכתב על ידי החופרים

אסטלת מרנפתח/מצבת ישראל
אסטלת מרנפתח/מצבת ישראל

אסטלת ניצחון מצרית של פרעה מרנפתח, בנו של רעמסס השני, בשובו מאחד ממסעות הכיבוש שלו ובו מוזכר לראשונה השם ״ישראל״

תבליט לכיש
תבליט לכיש

סיפור כיבוש לכיש כפי שמתואר על ידי האשורים (סנחריב)

כתובת תל דן
כתובת תל דן

כתובת תל דן היא כתובת ניצחון כתובה בארמית, שבה מתפאר אחד ממלכי ארם בעקבות ניצחון על ממלכת ישראל

בכתובת ישנו אזכור חוץ מקראי ראשון ל״בית דוד״

היכן נמצאת ירושלים הקדומה?
היכן נמצאת ירושלים הקדומה?

ויכוח על ראשית ימיה של ירושלים ועל השאלה מי ומתי הפך אותה לעיר מבוצרת?

כתובת "ירבעל"
כתובת "ירבעל"
לוחית מהר עיבל
לוחית מהר עיבל

לוחית העופרת המקופלת בהר עיבל היא ממצא ארכאולוגי של לוחית עופרת קטנה, ונטען לגביה כי היא מתקופת הברונזה המאוחרת, וכי כתובה עליה הכתובת העברית הקדומה ביותר שהתגלתה אי פעם

מתי הופיעה אדום?
מתי הופיעה אדום?
מוצאם של הפלישתים
מוצאם של הפלישתים
הייתה ממלכה מאוחדת?
הייתה ממלכה מאוחדת?

האם ישראל ויהודה היו אי פעם מאוחדות?

קריסת תקופת הברונזה המאוחרת
קריסת תקופת הברונזה המאוחרת
אוסטרקון ח'רבת קיאפה
אוסטרקון ח'רבת קיאפה
כתובת אשבעל בן-בדע
כתובת אשבעל בן-בדע
מיקומה של ציקלג?
מיקומה של ציקלג?

הצגת כל האפשרויות למיקומה של ציקלג המקראית

ישראל פינקלשטיין
ישראל פינקלשטיין
עמיחי מזר
עמיחי מזר
עודד ליפשיץ
עודד ליפשיץ
יובל גדות
יובל גדות
אהרון מאיר
אהרון מאיר
יוסף גרפינקל
יוסף גרפינקל
ארז בן יוסף
ארז בן יוסף
אמנון בן תור
אמנון בן תור
סער גנור
סער גנור
דוד אוסישקין
דוד אוסישקין
נחום
נחמיה
עזרא
אסתר
איכה
קהלת
שיר השירים
רות
תהילים
מלאכי
אפס סינון

מאמרים

כל המאמרים

כל הסוגים
טקסט
וידאו
פודקאסט
  • מפות חדשות

    31.12.26
    מפת מוזיאונים ארכאולוגים, ומפת גנים לאומים
  • "ליהועזר בן הושעיהו" - חותם נדיר מימי הבית הראשון התגלה בירושלים

    29.08.24
    חותם אבן נדיר ביותר ויוצא דופן מתק' בית ראשון, בן כ-2,700 שנה, הנושא שם בכתב עברי קדום ודמות עם כנפיים, התגלה בחפירות רשות העתיקות ועיר דוד, בסמוך לכותל הדרומי, בגן הארכיאולוגי ע"ש דוידסון.
    לדברי ד"ר יובל ברוך ונבות רום, מנהלי החפירה מטעם רשות העתיקות, "החותם, העשוי אבן שחורה, הוא מהיפים שהתגלו אי
  • נפילת ממלכת ישראל - העדות האשורית עם פרופסור דנאל קאהן

    22.08.24
    עדות אשורית מדהימה על מסע למערב ונפלת ממלכת ישראל
    פשוט חובה לראות עד הסוף
  • מה ידע פרעה מרנפתח על עם ישראל? כיצד נראו ישראלים בתבליטים מצריים? פרופסור דנאל קאהן

    28.07.24
    מה ידע פרעה מרנפתח על עם ישראל?
    כיצד נראו ישראלים בתבליטים מצריים?
    העדויות הראשונות על קיום עם ישראל במצרים.
    עם פרופסור דנאל קאהן, אונ׳ חיפה

  • נחשף אחד ממפעלי הביצור הענקיים שהגנו על מלכי ירושלים

    21.07.24
    ארכיאולוגים גילו תעלת ביצור עצומה בעומק של לפחות 9 מטרים וברוחב של 30 מטרים בעיר דוד. לאורך 150 השנים האחרונות נעשו ניסיונות רבים לזהות את החפיר שנועד להגן על העיר העליונה שבה שכנו המקדש והארמון ולהפרידה מהעיר התחתונה, וכעת הוא נחשף לראשונה
  • פרופסור יוסף גרפינקל בעקבות המלך רחבעם - באים אל הפרופסורים

    20.07.24
    פרופסור יוסף גרפינקל בעקבות המלך רחבעם
    לכיש 2024
    מוזיקה: שלומי קינן

    באים אל הפרופסורים
    #באיםאלהפרופסורים
    =====
    אוהבים את הפרויקט? תרמו ועזרו לי להמשיך ולפתח אותו!
    פטראון: https://bit.ly/3KpxEK4
    פייפאל: https://bit.ly/3sQq3P2

    USDT (ERC20):
    0x12b972a484a2408883c9d20423f596511f80ba23
    USDT (TRC20):
  • אריג אדום צבוע ב"תולעת השני", בן כ-3,800 שנה, התגלה במדבר יהודה

    18.07.24
    צבע השני, המוזכר בתנ"ך, נחשב לאחד הצבענים היוקרתיים בעולם העתיק, ששימשו לצביעת אריגי המשכן ובגדי הכהונה. זוהי העדות הקדומה ביותר לאריג צבוע בכנימת האלון, שמזוהה עם "תולעת השני" מהמקורות
  • מחקר מדעי חדש, מדייק תאריכי ממצאים מימי בית ראשון שהתגלו בעיר דוד, ושופך אור על אירועים מהתנ"ך

    03.05.24
    מחקר מדעי חדש ויוצא דופן בהיקפו של רשות העתיקות, אוניברסיטת תל אביב ומכון ויצמן למדע, מצליח לראשונה, לחבר בין אירועים המופיעים בתנ"ך לממצאים ארכיאולוגיים שהתגלו בעיר דוד
  • העצים חשפו: מתי בדיוק התרחשו אירועים המוזכרים בתנ"ך

    02.05.24
    בין מסקנות המחקר: חומת העיר שבעיר דוד לא נבנתה בימי חזקיהו, אלא מוקדם יותר- בימי המלך עוזיהו. בנוסף, כבר במאה ה-10 לפנה"ס - בימיו של דוד המלך, התקיימה פעילות נרחבת בירושלים; במאה ה-9 לפנה"ס - בימיו של המלך יהואש ואולי אף קודם, גדלה ירושלים והתפשטה לעבר הר ציון
  • האם נמצאה המגילה עם הטקטס הכי קדום של ספר בראשית? פרופסור עידן דרשוביץ

    30.03.24
    האם נמצאה המגילה עם הטקסט הכי קדום של ספר בראשית?
    מה זה אומר על מגילות שפירא?
    פרופסור עידן דרשוביץ

    === סרטונים נוספים בנושא ===
    היכן נמצא המקום אשר יבחר האל? עם פרופסור עידן דרשוביץ
    https://youtu.be/9K0uU2WV3wU
    ==
    עולם חקר המקרא של פרופסור עידן דרשוביץ - על כתיבתם ועריכתם של ספרי התנ"ך
    https://yout
  • נחשפו סודות טקסי הפלישתים במקדש בעירו של גוליית

    21.02.24
    חוקרים מאוניברסיטת בר-אילן בדקו באילו צמחים השתמשו בטקסים בגת המקראית. במחקר נחשף מידע חסר תקדים לגבי טקסים ומנהגים דתיים והאמונות של הפלשתים כמו מרכיבי המזון במקדש שלהם, תזמון הטקסים והצמחים לקישוט
  • מתקופת בית ראשון: תגלית ארכיאולוגית נדירה בת 2,800 שנה אותרה בצפון הארץ

    07.02.24
    מטייל גילה קמע חותם אשורי עתיק ונדיר מסוגו בשמורת טבע נחל תבור שבגליל התחתון. הקמע עשוי להעיד על נוכחות של פקידות אשורית (או אולי בבלית) במקום לפני כמעט 2,800 שנה
  • מטבע כסף נדיר וחשוב, בן כ-2,500 שנה, התגלה בהרי יהודה

    17.01.24
    המטבע, המהווה את אחת העדויות המוקדמות ביותר בארץ למעבר לשימוש במטבעות, התגלה בחפירת רשות העתיקות במימון נתיבי ישראל. עוד התגלו בחפירה מבנה מימי ממלכת יהודה - ובו משקולת שקל.
  • הלבנים אישרו: אירוע כיבוש גת, שמוזכר בספר מלכים, אכן התרחש

    04.01.24
    במחקר שערכו חוקרים ישראלים נמצא גיבוי מדעי לאירוע המוזכר בספר מלכים ב': כיבוש גת פלשתים בידי חזאל מלך ארם. השיטה החדשה מתבססת על מדידת השדה המגנטי שהתקבע בלבנה במועד השריפה. החוקרים: "הממצאים שלנו חשובים מאוד להבנת עוצמת השריפה והיקף החורבן של גת פלשתים, העיר הגדולה והחזקה ביותר בארץ ישראל באותם ימים, וגם להבנת שיטות הבנייה באזור באותה תקופה"
  • ממלכת יהודה: המאה האשורית (פרופ' ישראל פינקלשטיין)

    03.01.24
    הפעם נדבר על מה שמכונה "המאה האשורית". האשורים הם שתפסו את מקומם של המצרים ששלטו בחלקים נרחבים מכנען בתקופת הברונזה המאוחרת עולים על במת האזור. כן- אותה ממלכה אדירה שהחריבה כזכור את ישראל וגם שלטה באזור במשך כמאה שנים היא נקודת המבט שלנו על ממלכת יהודה בפרק זה.
  • ראשית ימי ממלכת יהודה (פרופ' ישראל פינקלשטיין)

    24.12.23
    בפרקים הקודמים של עושים תנ"ך בהם שוחחנו על ישראל הקדום, העמקנו בדיון אודות ממלכת ישראל, עד לחורבנה.
    הפעם נכנס שוב למכונת הזמן הוירטואלית שלנו, נעזוב את ממלכת ישראל החרבה ונחזור "אחורה" לממלכת יהודה, הממלכה הדרומית, בראשית ימיה, המתקיימת לצד ממלכת ישראל הצפונית. ימים בהם שתי ממלכות עבריות מתקיימות האחת ליד השנייה.
  • בית צידה מלפני 3,000 שנים והברית בין דוד למלך גשור

    12.12.23
    שנערכו כאן במהלך השנים, ניתן להסיק שבית צידה הייתה בירת ממלכה זו. בסרט הזה נתמקד בהיסטוריה של בית ציידה, מיקומה, החומה ושער העיר המרשימים, ובממלכת גשור עם דגש על הקשר שלה עם ממלכות יהודה וישראל עד לכיבוש אשור את האזור. בסרט אחר אתרכז בתיאור תושבי המקום, מקורות ההכנסה של התושבים
  • אחרי החורבן:יהודה בתקופה הפרסית עד החשמונאים

    30.11.23
    פרק 30 במסע אל ישראל הקדום עם פרופסור ישראל פינקלשטיין
  • אחרי החורבן: יהודה בתקופה הפרסית עד החשמונאים-פרק 30 במסע אל ישראל הקדום עם פרופסור ישראל פינקלשטיין

    30.11.23
    הרצאה של פרופ' ישראל פינקלשטיין בערוץ "באים אל הפרופסורים" בנושא ארץ יהודה בימי השטלון הפרסי ועד עליית החשמונאים.
  • עזה וסביבתה בעת העתיקה: פרופ' אייל בן אליהו

    19.11.23
    לעזה וסביבתה מקום מרכזי בתולדותיה של הארץ. ההרצאה עוסקת במאפייניהם התרבותיים והאתניים של העיר וסביבתה מתקופת המקרא ועד לשלהי העת העתיקה. נתייחס לממצאים ארכיאולוגים מרכזיים ונדון בשאלת זיקתה לארץ ישראל שמצפון מזרח אל מול מצרים שבדרום מערב.
  • ירבעם השני - ראשית חיבור הטקסטים המקראיים (פרופ' ישראל פינקלשטיין)

    24.10.23
    באחד הפרקים הקודמים שוחחנו על ירבעם ה- II, המלך הגדול ששלט למעלה מ-40 שנה ועמד בראשה של מיני אימפריה ישראלית אשר ייתכן ושלטה גם ביהודה. שוחחנו על הרקע ההיסטורי, העדות המקראית והממצא הארכיאולוגי מימיו.
  • המקום בו רוכזה כל העוצמה של האימפריה האשורית - סיפורה של לכיש עם פרופסור דוד אוסישקין

    12.09.23
    לכיש
    הדרכה נדירה באתר מאחד הארכיאולוגום הגדולים בעולם ובישראל
    פרופסור דוד אוסישקין
    ממייסדיה של אסכולה תל אביבית בארכיאולוגיה וממקימי המכון לארכיאולוגיה באוניברסיטת תל אביב
  • מה בנה שלמה על הר הבית? ד״ר דוד שפירא

    05.09.23
    מה בנה שלמה על הר הבית?
    ארמון שלמה, בית יהוה, מילוא
    ד״ר דוד שפירא

  • תעלות מסתוריות מימי מלכי יהודה התגלו בירושלים

    30.08.23
    מתקני התעלות, שטרם נתגלו כמותם בישראל, היו בשימוש לפני כ-2,800 שנה - בתקופת בית המקדש הראשון. החוקרים עדיין לא יודעים למה אותן תעלות, שנחשפו בעיר דוד, שימשו
  • הארכיאולוג אמנון בן תור, חתן פרס ישראל ושותפו של יגאל ידין לחפירות, מת בגיל 88

    24.08.23
    בן תור היה מהארכיאולוגים החשובים בישראל, עבד לצד הרמטכ"ל השני במצדה ו"ירש" ממנו את האחריות לחפירות בתל חצור, שנחשב לאתר המקראי החשוב בארץ. בן תור הוביל את הגישה שרואה בתנ"ך מסמך היסטורי מהימן

  • הקמע מהר עיבל - אמת או אגדה? עם ד״ר גד ברנע

    20.08.23
    הקמע מהר עיבל - אמת או אגדה? עם ד״ר גד ברנע - מה הסוגיות מאחורי פירסום של פרופסור גרשון גליל ?

  • ארכיאולוגיה מצרית – בשורה רעה לחקר התנ"ך

    28.07.23
    חוקרים מקומיים מבטיחים "להשיב את אוצר הפרעונים לבעליהם", ובכך לתקן את חטא גניבת האוצרות על ידי המערב. מוסרית הם צודקים, אבל המחיר יהיה כבד
  • בית אל של חלום יעקב - בעיר דוד?

    27.07.23
    תגלית לאחרונה בעיר דוד מעצבת מחדש את ההבנה שלנו לגבי מיקומה האמיתי של בית אל של יעקב - זו רעידת אדמה!
  • טעם של פעם: חוקרים מצאו שמרים מימי בית ראשון וייצרו מהם בירה

    25.07.23
    לאחר חקירה ובדיקה יסודית של כלים מקוריים ששימשו להכנת בירה, נמצאו כדים בחפירות ארכיאולוגיות באזור 'תל צפית' המתוארכים ללפני למעלה מ-3,000 שנה - עוד מימי הבית הראשון ומלכות דוד ושלמה המלך, בכלים נמצאו שמרים ששרדו כל השנים. באמצעות טכנולוגיות חדשניות ופורצות דרך בודדו את השמרים הנדירים שנשתמרו בדפנות הכלים וניסו "לזרוע" ולגדל אותם מחדש.
  • ממלכת דוד - מה היה גודלה האמיתי?

    22.07.23
    ממלכת דוד - מה היה גודלה האמיתי?
    המסקנות האחרונות - פרופסור יוסף גרפינקל
  • שכינה , הצד הנשי באלוהות - ד״ר ביטי רואי

    20.07.23
    שכינה , הצד הנשי באלוהות
    ד״ר ביטי רואי
  • הסודות התת־ימיים של חוף דור

    17.07.23
    טכנולוגיית הצילום החדשה, השואבים לפינוי החול ושיתופי הפעולה המדעיים מאפשרים לחוקרים הישראלים לגלות פריטים נדירים מתקופות חיים קדומות ליד חוף דור הפסטורלי ● מנהל המכון ללימודי ים באוניברסיטה חיפה מספר לזמן ישראל: "יש לנו כאן מתחת למים תיעוד ארכאולוגי של 11 אלף שנים"
  • האל יהוה, תכונותיו ומוצאו - הרצאה קלאסית של ד״ר יגאל בן-נון

    10.07.23
    האל יהוה, תכונותיו ומוצאו
    הרצאה קלאסית של ד״ר יגאל בן-נון

  • האמורים עם פרופסור נתן וסרמן

    28.06.23
    האמורים
    פרופסור נתן וסרמן

    === סרטונים נוספים של פרופסור נתן וסרמן ===
    סיפור המבול והסיכויים של ישראל מול אשור - פרופסור נתן וסרמן על סיפורי בבל
    https://youtu.be/Io-AXkDz1ok
    =
    סיפורי בבל - אנומה אליש עם הפרופסור נתן וסרמן
    https://youtu.be/98LXiffJzD0
    =
    מאגיה בבלית - פרופסור נתן וסרמן
    https://you
  • מחקר חושף: אלו הגבולות העירוניים של ממלכת דוד ורחבעם

    26.06.23
    חוקר מהאוניברסיטה העברית השתמש באמצעים ארכיאולוגיים והיסטוריים כדי לזהות את גבולות ממלכתו של דוד המלך ושל נכדו, המלך רחבעם. המחקר פותר את הוויכוח ארוך השנים על עצם קיומם של הממלכות ועל גבולותיהם העירוניים
  • לא הפיניקים, אלא ממלכת ישראל: התגלית על ייצור הארגמן בשקמונה

    26.06.23
    עד כה סברו החוקרים כי הפיניקים הפעילו את מפעל ייצור צבע הארגמן בתל שקמונה, אך בדיקה נוספת של חוקרים מאוניברסיטת חיפה העלתה כי המפעל הגדול היה בשליטת ממלכת ישראל לפני כ-2,800 שנה, והוא זה שסיפק ככל הנראה את צבע הארגמן היוקרתי לבית המקדש. החוקרים: "המקום מספר את סיפור עלייתה ונפילתה של ממלכת ישראל"
  • הכתובת בהר עיבל: מדוע הקולגות חושבים שהם מבינים טוב יותר?

    25.05.23
    בעקבות הספקות שהעלו ד"ר משגב וד"ר ויינשטוב על האותנטיות של "כתובת הקללות" שנמצאה בהר עיבל מגיב אחד מן החוקרים ד"ר ואן דר דין לטענות
  • מומחים לתחום: ספק רב אם "כתובת הקללות" מהר עיבל היא בכלל כתובת

    16.05.23
    "התגלית החשובה ביותר בישראל" או ממצא לא ברור שספק רב מה יש בו? לאחר פרסום המאמר אודות ה"כתובת" המקראית שנמצאה בהר עיבל קובע מומחה לתחום כי תיארוך הממצא בעייתי, וכלל לא מדובר בכתובת המדוברת
  • המאמר המדעי על הכתובת מהר עיבל

    12.05.23
    פרסום מדעי של המאמר המיוחל על לוח קללת הר עיבל (לאחר ביקורת עמיתים)
  • ?תעלומה של קיאפה - האם מדובר באתר פולחני

    11.05.23
    תעלומה של קיאפה
    האם מדובר באתר פולחני?
    פרופסור דוד אוסישקין
  • כפות רגלי האל, בכבודו ובעצמו: האתר הזה הוא ראשית הפולחן בישראל

    11.05.23
    שופטים ונביאים פעלו שם, ושאול נמשח למלך: ארכיאולוגים ישראלים יצאו למחקר השדה הארוך בעולם, כדי להבין כיצד נוצרו בשומרון ובבקעת הירדן מתחמי ענק בצורת כפות רגליים • ד"ר שי בר, מנהל סקר הר מנשה: "אחרי חיפוש מקיף בספרות לא מצאנו מבנים דומים בכל המזרח הקרוב, ממצרים ועד איראן"
    מאמר של ד"ר שי בר
  • גיאופוליטיקה של המלך חזקיהו - כיצד תיכנן לנצח את האימפריה האשורית אלכס צייטלין במועדון העברי של פריז

    01.05.23
    גיאופוליטיקה של המלך חזקיהו
    כיצד תיכנן לנצח את האימפריה האשורית
    אלכס צייטלין במועדון העברי של פריז
  • "אנחנו ההייטק של העבר": כך מנסים לשחזר היום את העולם הקדום

    05.04.23
    גרגירי אבקה שמלמדים על הצמחייה בארמונות של הורדוס, עצמות שמגלות איך סעדו אנשים וגם כלי חרס שאוצרים מידע עם מוצאם ותפוצתם. ביקור במעבדות הארכיאולוגיה של אוניברסיטת תל אביב מתחקה אחר תולדות הסקרנות האנושית וגם נוגע בנקודה כואבת לברנז'ת החופרים
  • הכתובת חשפה: הקשר בין ממלכת שבא לישראל בימי שלמה המלך

    03.04.23
    חוקרים פענחו כתובת שנמצאה על כד, שהתגלה לא רחוק מהמקום שבו שכנו בתי המקדש. החוקרים הסיקו כי נראה שכד החרס, ועליו המילים "5 שחלת", יוצר בסביבות ירושלים והכתובת שעליו נחרתה לפני הכנסתו לכבשן לצריפה על ידי אדם דובר שבאית, שהיה קשור לאספקת סמי הקטורת
  • "מערת המייסדים" נחשפה בתל לכיש

    02.04.23
    סער גנור, ארכיאולוג ברשות העתיקות, מתארח אצל קובי פינקלר ומספר על הממצאים שהתגלו בתל לכיש לאחרונה.
  • נחשפו סודות "בירת הנחושת" של תקופת הברונזה המאוחרת

    22.03.23
    בחפירות סמוך ללרנקה שבקפריסין גילו חוקרים עיר שהוקמה לפני כ-3,500 שנה, שבה הפיקו נחושת. חוקרים: "בשרידים ניתן לזהות עדות לייצור נרחב של נחושת בדמות תנורי התכה, תבניות יציקה וסיג. העפרה, שממנה הופקה הנחושת, הובאה לעיר ממכרות בהרי הטרואודוס ובתי המלאכה פלטו פיח רב והוצבו בצפון העיר, כדי שלא יפגעו בתושבים"
  • "הסיפור שלא סופר על 'מקדש שלמה' בתל מוצא"

    20.02.23
    פרק מפודקאסט של אוניברסיטת תל אביב: תל אביב 360: הפודקאסט בעקבות הסיפור שלא סופר על ממלכת יהודה. פרק 29: הסיפור שלא סופר על "מקדש שלמה" בתל מוצא. נכתב ומוגש על ידי פרופסור עודד ליפשיץ.

    הגילוי המקרי והמסעיר של מקדש שהתקיים ופעל לכל אורך ימי הבית הראשון, במרחק של שבעה קילומטרים בסך הכל מירושלים, מאפשר חלון הצצה ייחודי וחד פעמי, לפחות נכון לעכשיו, על הדרך שבה פעלו והתפתחו מקדשים באלף הראשון לפנה"ס, ממש במקביל למקדש, שלפי התיאור המקראי, התקיים, פעל והתפתח, באותו פרק זמן בדיוק, בבירתה של ממלכת יהודה. המעקב אחרי תהליכי השינוי וההתפתחות במקדש מוצא לאורך מאות שנות פעילותו מאפשר נקודת השוואה ארכאולוגית אפשרית לתהליכי התפתחותו של המקדש בירושלים, עליו יש מידע רק מהתיאורים במקרא. יותר מכך, המחקר הארכאולוגי של מקדש מוצא מאפשר גם לחקור מה היו היחסים בין שתי הקהילות שחיו סביב שני המקדשים: הקהילה שחיה בעמק מוצא ושהמקדש במוצא היה אתר הפולחן המרכזי שלה, והקהילה הסמוכה שחיה בירושלים ובסביבתה הקרובה, ושמקדש שלמה, שנבנה בפסגת הר הבית, היה אתר הפולחן המרכזי שלה.
  • לא מלחמות: הסיבה שזירזה את קריסת האימפריה החתית

    16.02.23
    חוקרים, שבדקו טבעות עצים בתל קבורה בן כ-3,000 שנה בטורקיה, הסיקו כי בשנים 1196-1198 לפני הספירה סבל האזור שבו הייתה האימפריה מבצורת, דבר שזרז את קריסתה. ומה הקשר למשבר האקלים כיום?
  • קדש המקראית והמקדש הרומי

    14.02.23
    אנחנו בישוב המקראי קֶדֶשׁ, שנמצא בלב שטח נחלת שבט נפתלי. מכיוון שישנם מספר מקומות נוספים במקרא שנקראים קדש, ניסקור בוידאו את המקומות השונים כך שנזהה את הישוב שאכן שוכן במקום הזה.
    נחשפו כאן סרקופגים מהגדולים שנמצאו בארץ,
  • פרק 23: הסיפור שכן סופר (באופן חלקי) על יואש מלך ישראל, אבל... לא ממש במקום הנכון

    13.02.23
    ואש מלך ישראל הוחתם בעיני הסופרים היהודאיים, מפני שהיה היחיד מבין מלכי ישראל שתפס את מלך יהודה
  • נתיב העשרה

    05.02.23

    יעל עבאדי-רייס חדשות ארכאולוגיות גיליון 135 לשנת 2023
  • תארוך אתרים על פי פחמן 14

    31.01.23
    הסרטון הקצר הזה מטרתו להסביר כיצד מתארכים הארכיאולוגים אתרים היסטוריים. .
  • לוחות שנמצאו בעיראק מספקים הצצה לשפה האמורית, שממנה התפתחה העברית

    20.01.23
    חוקרים ניתחו שני לוחות מסביבות שנת 1800 לפני הספירה שעליהם כתב יתדות בשפה העתיקה, ותרגמו אותו לעברית עדכנית. הוא כלל משפטים הקשורים לפגישות בין אנשים, פניות למלך, הכנת מזון ומצבים יומיומיים

  • מונותאיזם בין וולהאוזן, קאופמן, זקוביץ, יאירה אמית ויגאל בן-נון

    20.01.23
    יאירה אמית מנתח את תפיסות המונותאיזם במספרי הקרא אצל חמישה חוקרי מקרא: יוליום וולהאוזן, יחזקאל קאופמן, יאיר זקוביץ, ויגאל בן-נון

  • התעלומה הגדולה של עולם הארכיאולוגיה: מתי נבנו חומות ירושלים הקדומה?

    19.01.23
    כבר בתקופת הברונזה התיכונה היתה ירושלים עיר משמעותית המוזכרת גם בכתבים חוץ מקראיים • האם העיר היתה מוקפת בחומה כבר בתקופת הברונזה? זו שאלה חשובה, מכיוון שאם לא, עולים סימני שאלה רבים על עצם קיומה של ממלכת דוד, ממלכה גדולה ומאוחדת במאה ה־10 לפנה"ס, כפי שמתאר המקרא
  • תפקיד שער העיר בעת העתיקה

    10.01.23
    לשער בעת העתיקה היו מספר תפקידים, שאפשר לקטלג אותם למספר נושאים. הנושא הראשון הוא צבאי הגנתי – השער היה המקום הפתוח היחיד בעיר הקדומה. מיקומו נבחר כך שיאפשר בצורה היעילה ביותר לרכז את מגיני העיר. בתקופה העתיקה, את פתח השער סגרו בדרך כלל שתי דלתות עץ והן קרויות דלתיים כפי שמתואר לדוגמא בספר דברים
  • האם יצאנו ממצרים

    09.01.23
    האם מדובר באירוע היסטורי. נכנסו פעמים רבות ויצאנו פעמים רבות. האם משה, ציפורה, אהרון ומרים הן דמויות היסטוריות. האם מדובר בסיפור אחד או בסיפורים רבים שנערכו יחד. מי הוציא את בני ישראל ממצרים? משה או יהוה? סיפורי יצית מצרים כפולמוס בן מסורת שילה למסורת כהני בית יהוה בירושלים, דמותו על יהוה במקרא וביציאת מצרים
  • ממלכת ישראל - הממלכה הנשכחת. אל-אל ישראל - חלק ג' (פרופ' ישראל פינקלשטיין)

    01.01.23
    בפרק זה של עושים תנ"ך נמשיך לעסוק בממלכת ישראל ובממלכה האחות השכנה, ממלכת יהודה.
    והפעם- המנה העיקרית בסיפורה של מלכת ישראל: השושלת הגדולה, המלך הגדול הראשון הלא הוא עמרי.מה הרקע ובאיזו צורה צמחה מיני אימפריה אזורית ואיך אנו יודעים עליה
  • אוגרית עם פרופסור יורם כהן

    13.05.23
    אוגרית
    עם פרופסור יורם כהן

    באים אל הפרופסורים
    #באיםאלהפרופסורים
    =====
    אוהבים את הפרויקט? תרמו ועזרו לי להמשיך ולפתח אותו!
    פטראון: https://bit.ly/3KpxEK4
    פייפאל: https://bit.ly/3sQq3P2
    =====
    שמרו על קשר גם ברשתות החברתיות:
    ====
    דף הפייסבוק: https://bit.ly/3sNS2yu
    קבוצת הפייסבוק בנושא היסטוריה וא
  • תל בית שמש, שרידי הארמון הכנעני מהמאה ה-14 לפנה"ס- הדרכה מאת חופר האתר הארכיאולוג ד"ר לדרמן צבי

    02.05.23
    סיור החוג למקרא אוניברסיטת חיפה, 01.05.2023
  • גיליון 135 לשנת 2023: יבנה ים

    01.02.23


    בחודש מאי 2018 נערך סקר יבשתי ביבנה ים (רישיון מס' 853/2018-S; נ"צ 17106-210/64770-880; איור 1). הסקר, מטעם החוג לציוויליזציות ימיות באוניברסיטת חיפה, בשיתוף עם מכון רקנאטי ללימודי ים וגן לאומי חוף פלמחים, נערך בהובלת ר' שחק-גרוס, בסיוע א' יסעור-לנדאו (ייעוץ כלי חרס) ותלמידי החוג לציוויליזציות ימיות.
  • בריכת השילוח העתיקה בגן הלאומי עיר דוד בירושלים תיחשף במלואה מחדש ותיפתח לציבור הרחב

    28.12.22
    בשל חשיבותה הרבה, היוותה בריכת השילוח לאורך 150 השנים האחרונות מוקד משיכה
    לארכיאולוגים ולחוקרים מכל רחבי העולם, שהגיעו במטרה לאתר את הבריכה ולחפור אותה.
    כעת, היא צפויה להיחשף לראשונה באופן מלא ולהיפתח לקהל הרחב
  • מסע בזמן לגן לאומי אפולוניה

    27.12.22
    פרק פודקאסט לכל המשפחה של רשות הטבע והגנים.
  • יוסף ההיסטורי -פרשת השבוע מקץ עם פרופסור ישראל קנוהל

    21.12.22
    יוסף ההיסטורי פרשת השבוע מאת פרופסור ישראל קנוהל
  • תגלית היסטורית בעיר דוד: מתי באמת נכתב התנ"ך? שמעון ריקלין יצא לגלות את הכתובות החדשות שנחשפו

    14.12.22
  • לראשונה: במדבר יהודה נחשפה עדות למרד המקבים ביוונים

    13.12.22
  • סרטון: במדבר יהודה נחשפה עדות למרד המקבים ביוונים

    13.12.22
    כחלק מפרויקט חפירות וסקר מערות מדבר יהודה שמנהלים רשות העתיקות וקמ"ט ארכיאולוגיה במנהל האזרחי בשיתוף עם משרד ירושלים ומורשת, נערכה חפירת הצלה במערות המורבעת בחודשים מרץ-מאי 2022. בין שלל הממצאים, נתגלתה בסדק בתוך מערה, קופסת עץ עתיקה עשויה במחרטה, שאין כדוגמתה באוצרות המדינה.
  • בחפירות רשות העתיקות ביבנה נחשף קליע עופרת נדיר - יתכן של חייל יווני, הנושא כתובת מאגית לניצחון

    09.12.22
    על הקליע נכתב ביוונית "ניצחון של הרקלס והאורונאס" * "הכתובות היו חלק מלוחמה פסיכולוגית, שמטרתה העיקרית היתה להטיל אימה על היריב, ובנוסף, לאחד את הלוחמים ולרומם את רוחם", אומרת פרופ' יוליה אוסטינובה מאוניברסיטת בן גוריון בנגב
  • קליע עופרת נדיר, הנושא כתובת מאגית ביוונית, התגלה ביבנה

    08.12.22
  • דוח חפירה ח' ראסם

    05.12.22
    זהו הדו"ח הסופי על חפירות ח' א-רסם, שהתקיימו מטעם המחלקה ללימודי ארץ-ישראל וארכיאולוגיה בשנים 1997 - 2003.
  • ממלכת ישראל - הממלכה הנשכחת. אל-אל ישראל - חלק ב' (פרופ' ישראל פינקלשטיין)

    04.12.22
    פרק של עושים תנ"ך נמשיך לעסוק בישראל, אותה כינינו "הממלכה הנשכחת" ולא בכדי. נדון ב-50 השנים הראשונות לקיומה של ממלכת ישראל וכבר בפתיחה נשאל מדוע אותן שנים ראשונות קשות להגדרה?
  • ממלכת ישראל - הממלכה הנשכחת. אל-אל ישראל - חלק א' (פרופ' ישראל פינקלשטיין)

    02.12.22
    שהוקמה מדינת ישראל עלתה השאלה כיצד לקרוא לה, האם מדינת יהודה שהרי כולנו יהודים והרצל, חוזה המדינה דיבר בספרו המפורסם על "מדינת היהודים" או שמא יש לקרוא למדינה החדשה ציון? או אולי בכלל "מדינת ישראל" מכיוון וכולנו למעשה צאצאיו של יעקב הלוא הוא ישראל
  • מודלים תלת ממדים מתל מגידו

    01.12.22
    אתר של JVRP עם מודלים תלת ממדים מרהיבים
  • גן לאומי אפולוניה - תל ארשף

    30.11.22
    הכירו את גן לאומי אפולוניה (תל ארשף)
    ההסטוריה, המורשת, הטבע
  • המלך יאשיהו והיסטוריה הדויטרונומיסטית- פרק 29 בסדרה מסע אל ישראל הקדום עם פרופסור ישראל פינקלשטיין

    16.11.22
    המלך יאשיהו וחיבורה של היסטוריה הדויטרונומיסטית פרק 29 בסדרה מסע אל ישראל הקדום עם פרופסור ישראל פינקלשטיין
  • פרק 22: הסיפור שלא סופר על המציאות ההיסטורית שמשתקפת במחזור סיפורי אלישע

    10.11.22
    הסיפור שלא סופר על המציאות ההיסטורית שמשתקפת במחזור סיפורי אלישע, או: מדוע שובצו הסיפורים הללו בתיאור על ימי יורם בן אחזיהו התיאור של תקופת השפל הגדולה בתולדות ישראל בימי מלכותם של יהוא ושל יואחז בנו שוקע בתוך מערך הסיפורים על הנביא אלישע
  • כישוף נגד כינים התגלה כמשפט האלפבתי הקדום בעולם

    09.11.22
    המשפט התגלה על מסרק עשוי שנהב בחפירות בעיר הכנענית לכיש. בעבר נתגלו בארץ ישראל כתובות כנעניות של מילים ספורות בלבד, אך עד היום לא נמצאו כתובות בעלות משמעות ניכרת
  • פרק 21: מה שלא סופר על המרד של יהוא, על חיסולו של בית עמרי ועל עלייתה של השושלת הנמשית למלוכה בישראל

    09.11.22
    מה שסופר ומה שלא סופר על המרד של יהוא, על חיסולו של בית עמרי ועל עלייתה של השושלת הנמשית למלוכה בישראל לאירועים הדרמטיים של שנת 842 לפנה"ס היו השלכות אדירות על קורותיהן של ארם דמשק, ישראל ויהודה, והן היו גם פתח לתקופה חדשה ושונה
  • פרק 20: הסיפור שלא סופר בספר מלכים על גדולתה ועל עוצמתה של ממלכת ישראל בימיהם של עמרי ואחאב

    08.11.22
    בראשית המאה התשיעית לפנה"ס עלתה ממלכת ישראל לראשונה על במת ההיסטוריה. גם ללא התיאור המקראי על ימיהם של המלכים מבית עמרי, היינו יכולים לשחזר את תולדותיה של השושלת הזו ואת גדולתה ועוצמתה, שכן הממצאים הארכאולוגיים והכתובות שנמצאו מאותו פרק זמן מעידים על שינוי חד שחל בתרבות העירונית, במנהל, בכלכלה ובחברה, ומכל אלה אפשר לשחזר את קיומה של ממלכה בוגרת, גדולה, חזקה ובעלת מעמד מרכזי בין ממלכות המרחב כולו
  • פרק 19: רשימות מלכים וזיכרונות על מעשי רצח, מרידות וחילופי שושלות: המידע על מלכי ישראל הראשונים

    07.11.22
    בפרק זה אבחן את הסיפורים על מלכי ישראל הראשונים ועל בתי המלוכה שקמו ונפלו בישראל קודם להתבססותו של בית עמרי בראשית המאה התשיעית לפנה"ס
  • פרק 18: הסיפור שסופר על ההיסטוריה של מלכי ישראל ויהודה: הקדמה לספר מלכים

    05.11.22
    המסגרת העריכתית של ספר מלכים מבוססת על סינכרוניזמים – התאמת זמנים בין ימי שלטונם של מלכי ישראל לבין ימי שלטונם של מלכי יהודה. סנכרון תולדות המלכים נעשה באמצעות נוסחאות פתיחה ונוסחאות סיום לכל מלך. באמצעות צורת התיאור הזו והשימוש בנוסחאות הפתיחה והסיום, ארוגים זה בזה התיאורים על תולדות מלכי ישראל ויהודה, תוצאה של מלאכת העריכה הדויטרונומיסטית, שבאמצעותה עיצבו העורכים את ההיסטוריה בהתאם לתפיסת עולמם
  • כתובת תל אבל בית מעכה

    04.11.22
  • פרק 17: הסיפור שלא סופר בספר שמואל על הסיבה שבגללה יצא שאול למלחמה נגד נחש העמוני וביסס את מלכותו

    04.11.22
    בפרק זה אטען שהסיבה העיקרית שבגללה ביקש העם למנות את שאול למלך נשמטה מהתיאור המקראי בספר שמואל, והטקסט הקצר שנשמט, נשמר במגילה שהתגלתה במערה בקומראן שבסמוך לים המלח
  • פרק 16: ומה שקרה בעקבות פרשת הניצחון של דבורה, ברק ויעל על יבין מלך כנען וסיסרא שר צבאו

    03.11.22
    בשופטים פרק ד' מתואר הניצחון המופלא של דבורה, ברק ויעל על יבין מלך כנען ועל סיסרא שר צבאו בחרושת הגויים. הסיפור הזה מיוחד לא רק בתוכנו ובדמויות הנשיות שמשחקות בו תפקיד כל כך חשוב, אלא גם בכך שמייד אחריו, בפרק ה', באה שירת דבורה, שנכתבה ומתבססת על האירועים של אותו קרב עצמו. בפרק זה אטען שהסיפור בפרק ד' נכתב מתוך התבססות על פרשנות השירה בפרק ה'. אם כך אכן הדבר במקרה של סיפור המלחמה ליד נחל הקישון, וניתן בדרך זו לבחון את דרך היווצרותו של הסיפור המקורי, ששולב מאוחר יותר בספר המושיעים והגיע בצורתו זו אל העורכים המשנה תורתיים, ש"ייהדו" אותו ושילבו אותו במסגרת הרחבה יותר של ספר שופטים
  • פרק 15: הסיפור שלא סופר על איך הפך "ספר המושיעים" הישראלי ל"ספר שופטים" המשנה-תורתי

    02.11.22
    פרק זה בוחן את תהליך "ייהודו" של ספר המושיעים הישראלי ואת הפיכתו לספר משנה-תורתי יהודאי, שהיה יכול להשתלב בתוך המערך ההיסטוריוגרפי הכללי
  • פרופ' נילי סמט - מתי נכתבו הטקסטים שבתנ"ך? הרצאה מרתקת על תארוך לשוני של טקסטים במקרא

    31.10.22
    פרופ' נילי סמט מאוניברסיטת בר-אילן - מתי נכתבו הטקסטים שבתנ"ך? הרצאה מרתקת על תארוך לשוני של טקסטים
    במקרא והשוואה למקורות מקבילים במזרח הקדום
  • לראשונה: פוענחה כתובת חוץ-מקראית בה הוזכר המלך חזקיהו לציון הישגיו

    27.10.22
    הכתובת, שאותרה באזור מעיין הגיחון בגן הלאומי עיר דוד שבירושלים, מהווה פריצת דרך בחקר תקופת המקרא, שכן עד היום היה מקובל לחשוב שמלכי ישראל ויהודה לא נהגו לכתוב כתובות לציון הישגיהם
  • אין עוד אתר ארכיאולוגי כמו תל אשקלון בישראל

    26.10.22
    צמוד לחוף ים יפה ומכיל עושר רב ושונה מכל אתר ארכיאולוגי אחר בארץ. גן לאומי תל אשקלון זוכה כעת לחידושים מרתקים

  • כשפרעה כבש את בית שאן: המחקר שמוכיח את הסיפורים המקראיים

    25.10.22
    חוקרים הצליחו לשחזר את השדה המגנטי של כדור הארץ – ופיתחו על בסיס המידע כלי מדעי חדש ומהימן לתיארוך ארכיאולוגי • בדרך זו, אימתו את הסיפורים המקראיים על מסעות הכיבוש המצריים, הארמיים, האשוריים והבבליים כנגד ממלכות יהודה וישראל
  • השדות המגנטיים חושפים: אירועים בתנ"ך אכן התרחשו

    25.10.22
    ממצאי המחקר שערכו חוקרים מאוניברסיטת תל אביב ומהאוניברסיטה העברית מראים, בין היתר, כי צבאו של חזאל - מלך ארם דמשק, החריב בנוסף לגת פלשתים גם את תל רחוב, תל זית וחורבת טבת. כמו כן, היישובים בנגב הוחרבו על ידי האדומים שניצלו את העובדה שהבבלים החריבו את ירושלים וממלכת יהודה חדלה להתקיים
  • מחקר פורץ דרך המסתמך על השדה המגנטי מתארך מחדש את חורבן ממלכת יהודה

    25.10.22
    בחינת השדה המגנטי ש"הוקלט" בממצאים ארכיאולוגיים מאפשרת לחוקרים לתארך מחדש אירועים מהתנ"ך. כך למדו כי האדומים השלימו את חורבן ממלכת יהודה וכי חזאל כבש שלוש ערים נוספות

  • ממצאים חדשים בעיר דוד, כנס מחקרי עיר דוד וירושלים הקדומה ה-23 - חלק א

    24.10.22
    ממצאים חדשים בעיר דוד, כנס מחקרי עיר דוד וירושלים הקדומה ה-23 - חלק א ד"ר ג'ו עוזיאל ואוריה אמיר
  • הסיפור שלא סופר, פרק 13: האם ביתו של מיכה המורשתי היה בעזקה?

    24.10.22
    כוחה ועושרה של עזקה, הביצורים החזקים מתקופת הברונזה התיכונה, היקפה של העיר בתקופת הברונזה המאוחרת ועושר הממצא שנחשף, המיקום האסטרטגי והשליטה בדרכים הראשיות המקשרות את אזור ההר במזרח ואזור החוף במערב, יחד עם הפוטנציאל החקלאי העשיר של עמק האלה, כל אלה איפשרו לעזקה להפוך ליישוב מרכזי וחשוב, שהיה גם אחד הכוחות הגיאופוליטיים המרכזיים באזור שבין בית שמש בצפון ללכיש בדרום. לאור זאת עולה שאלה חשובה: מה היה שמה של העיר הזאת באלף השני לפני הספירה?
  • פרק 9: הסיפור שלא סופר על מסע שישק ומקומה של ירושלים במסע זה

    24.10.22
    תל אביב 360: הפודקאסט בעקבות הסיפור שלא סופר על ממלכת יהודה
  • פרק 10: הסיפור שלא סופר על איך עושים שיפוצים במקדש ואיך מחליפים את מזבח שלמה במזבח ארמי חדש

    24.10.22
    הפודקאסט בעקבות הסיפור שלא סופר על ממלכת יהודה
  • פרק 11: הסיפור שלא סופר על השפלה ועל שבט יהודה מראשית ההיסטוריה המקראית ועד לימי יאשיהו

    24.10.22
    הפודקאסט בעקבות הסיפור שלא סופר על ממלכת יהודה
  • פרק 12: הסיפור שלא סופר על שבט עמק האלה

    24.10.22
    בפרק זה אטען ש'שבט עמק האלה' חי והתקיים על אדמתו במשך 1100 שנה, החל מתחילת תקופת הברונזה התיכונה I, בסביבות 1800 לפנה"ס, ועד לחורבן סנחריב מלך אשור בשנת 701 לפנה"ס. במשך רוב התקופה הארוכה הזו היה השבט הזה פעיל במרחב הגיאו-פוליטי של ערי השפלה המקומיות
  • פרק 13: האם ביתו של מיכה המורשתי היה בעזקה?

    24.10.22
    כוחה ועושרה של עזקה, הביצורים החזקים מתקופת הברונזה התיכונה, היקפה של העיר בתקופת הברונזה המאוחרת ועושר הממצא שנחשף, המיקום האסטרטגי והשליטה בדרכים הראשיות המקשרות את אזור ההר במזרח ואזור החוף במערב, יחד עם הפוטנציאל החקלאי העשיר של עמק האלה, כל אלה איפשרו לעזקה להפוך ליישוב מרכזי וחשוב
  • פרק 14: הסיפור שלא סופר על גורלה של השפלה במסע סנחריב

    24.10.22
    שהמרד של חזקיהו בסנחריב והמסע האשורי נגד ממלכות המרחב ויהודה בתוכן, חולל את המשבר הדמוגרפי והיישובי הגדול ביותר בתולדות הממלכה
  • פרק 1: היסטוריה, היסטוריוגרפיה, והטקסט המקראי

    18.10.22
    הסיפור שלא סופר על תולדותיה של ממלכת יהודה
    סדרת פודקאסטים בעריכתו והגשתו של פרופ' עודד ליפשיץ, ראש המכון לארכאולוגיה באוניברסיטת תל-אביב
  • פרק 7: הסיפור שלא סופר על תולדותיה של ירושלים לפני כיבושה בימי דוד

    14.10.22
  • פרק 8: הסיפור שלא סופר על כיבושה של ירושלים בידי דוד

    14.10.22
    הסיפור שלא סופר על תולדותיה של ממלכת יהודה
  • פרק 2: ספר דברים והאידיאולוגיה המשנה- תורתית: זמנם ומטרתם

    13.10.22
    הסיפור שלא סופר על תולדותיה של ממלכת יהודה
    סדרת פודקאסטים בעריכתו והגשתו של פרופ' עודד ליפשיץ, ראש המכון לארכאולוגיה באוניברסיטת תל-אביב
  • פרק 5: הסיפור שלא סופר על כיבוש הארץ: עיצוב דמותו של יהושע, הרפורמה הפולחנית והדגמתו של "חוק החרם"

    09.10.22
    הסיפור שלא סופר על תולדותיה של ממלכת יהודה
    סדרת פודקאסטים בעריכתו והגשתו של פרופ' עודד ליפשיץ, ראש המכון לארכאולוגיה באוניברסיטת תל-אביב
  • פרק 6: מה שלא סופר כי היה מובן מאליו למחברים ולקוראים של התיאורים המקראיים על ירושלים הקדומה

    09.10.22
  • פרק 3: מתי נכתבה ההיסטוריוגרפיה המקראית? מה היו מקורותיה? מה היו הרעיונות המנחים בכתיבתה?

    08.10.22
    הסיפור שלא סופר על תולדותיה של ממלכת יהודה
    סדרת פודקאסטים בעריכתו והגשתו של פרופ' עודד ליפשיץ, ראש המכון לארכאולוגיה באוניברסיטת תל-אביב
  • פרק 4: "ישראל" במקרא ו "ישראל ההיסטורית"

    08.10.22
    הסיפור שלא סופר על תולדותיה של ממלכת יהודה
    סדרת פודקאסטים בעריכתו והגשתו של פרופ' עודד ליפשיץ, ראש המכון לארכאולוגיה באוניברסיטת תל-אביב
  • הקדמה: הסיפור שלא סופר על תולדותיה של ממלכת יהודה

    03.10.22
    הסיפור שלא סופר על תולדותיה של ממלכת יהודה
    סדרת פודקאסטים בעריכתו והגשתו של פרופ' עודד ליפשיץ, ראש המכון לארכאולוגיה באוניברסיטת תל-אביב
  • מחקר: 'מכרות המלך שלמה' באזור תמנע גרמו לפגיעה אנושה בסביבה

    22.09.22
  • אופיום מלפני כ-3,300 שנה התגלה באתר קבורה ביהוד

    20.09.22
    החוקרים מעריכים כי בסם הפסיכואקטיבי נעשה שימוש במהלך טקסים ליד הקבר או שהם היו מיועדים למת, על מנת "לסייע לרוחו לעלות מהקבר". הכדים עצמם הובאו מקפריסין והפרג עצמו מאסיה הקטנה
  • העדות הארכיאולוגית הקדומה ביותר לשימוש בסמי הזיה נמצאה ליד יהוד

    20.09.22
    בזכות טכנולוגיה המאפשרת ניתוח שרידים אורגניים באתרי חפירות, חוקרים גילו שיירי אופיום בכלי חרס בקבר כנעני מלפני 3,500 שנים, שנחשף בתל יהוד. לפי הערכות, הסם שימש לפולחן המתים
  • מערת קבורה מימי רעמסס הגדול, ובה חפצים שלמים, נחשפה בפלמחים

    18.09.22
    "מדובר בממצא של פעם בחיים!", אמר מומחה לתקופת הברונזה ברשות העתיקות, שבדק את הממצאים שהתגלו במערה, המתוארכת ללפני כ-3,330 שנה. במקום נמצאו כלי חרס, סירי בישול, קנקנים ונרות חרס. למרות השמירה, חלק מהפריטים נשדדו בימים האחרונים
  • תעודה נדירה מימי בית ראשון אותרה בארה"ב

    07.09.22
    רשות העתיקות השיבה לידי ישראל את התעודה שכתובה על גבי פפירוס ומתוארכת למאות ה-6-7 לפני הספ60
  • אוסף נדיר של שנהבים מימי בית המקדש הראשון התגלה בירושלים

    05.09.22
    השנהבים נמצאו בהריסות של מבנה שלטוני גדול בחפירות בעיר דוד. ברשות העתיקות אמרו כי "חשיפת השנהבים מהווה נדבך נוסף בהבנה של מעמדה המדיני והכלכלי של העיר, כחלק ממערך המנהל והכלכלה העולמי באותה תקופה"
  • בעקבות תעלומת המקדש הקדום בתל מוצא

    31.08.22
    ממצאים בתל מוצא הסמוך לירושלים מעידים על מקדש מימי בית המקדש הראשון, שדומה מאוד למקדש שלמה המתואר במקרא
  • מבט-על תל ירמות

    29.08.22
  • למה חרבה שילה? - עם פרופסור ישראל קנוהל

    16.08.22
    למה חרבה שילה? פרופסור ישראל קנוהל בהרצאה בכנס שילה ה-11 באדיבות מרכז שילה הקדומה
  • המקדש שהתגלה במוצא היה גדול לפחות כמו מקדש שלמה ושרד גם לאחר חורבן הבית

    11.08.22
    חוקרים ישראלים סבורים כי במקדש הונהג פולחן מעורב, יהודאי ואלילי
  • למה מגידו? עם פרופ' ישראל פינקלשטיין

    09.08.22
    באים אל הפרופסורים במגידו, מארחים את פרופ' ישראל פינקלשטיין בשיחת מבוא מרתקת על מגידו: מה חשיבות האתר? מי חפר את האתר עד היום? איך מתנהלת בשטח חפירה באתר ארכיאולוגי כמו מגידו?
  • תל עזקה 2022

    07.08.22
    עונת החפירות העשירית בתל עזקה בעיצומה!
  • ועידת הפסגה *הגרסה המלאה* - גדולי הדור, פרופ׳ פינקלשטיין ופרופ׳ קנוהל על השאלות הגדולות של התנ״ך

    17.07.22
    הסופר קלאסיקו של חקר המקרא חובה לראות !
  • סיור בנבי סמואל וקבר שמואל הנביא בהדרכת תמר הירדני

    15.07.22
  • שריפת העתיקות: היום שאחרי באתר העתיק שעלה באש

    07.07.22
    כאן חדשות | נזק כבד לאתר הארכיאולוגי תל גזר שנשרף אתמול כליל בדליקה. מאות דונמים באתר נפגעו והאתר הסמוך לרמלה, ובו שרידים מימי התנ"ך - נצבע שחור. הכתבה של שרון עידן מתוך חדשות הערב 05.07.22
  • וְיֶתֶר הדברים הִנָּם כְּתוּבִים עַל סֵפֶר... הכתב והכתיבה בישראל הקדום (פרופ' ישראל פינקלשטיין)

    01.07.22
    פודקאסט מעניין על התפתחות הכתב בלבנט וכמובן בישראל ויהודה
  • מסע בעקבות הגילוי המסעיר: קנאביס במקדש יהודאי מלפני 2,700 שנה

    01.07.22
    על מזבח שנחשף בתל ערד התגלה קנאביס, שדלק הבערה שלו היה גללים של בעלי חיים. אז איך הגיע הקנאביס למקדש הקדום, איך הוא השפיע על האנשים שם בתקופת בית המקדש הראשון ומדוע אבות אבותינו הפסיקו את השימוש בקנאביס למטרות פולחניות? צפו בכתבה
  • הכתב והכתיבה בישראל הקדומה (פרופ' ישראל פינקלשטיין)

    01.07.22
    . ממתי התחילו לכתוב? מי המציא את הכתב האלפבתי המוכר לנו, כך או אחרת, מרוב השפות הקיימות כיום בעולם? כיצד התפתח הכתב העברי בממלכות ישראל ויהודה? מתי הופיעו לראשונה עדויות לכתב עברי בארץ ישראל? מי התחיל לכתוב ומתי? האם היה זה בימי החצרות המפוארות של דוד ושלמה ככל שהם היו קיימים? האם הכתיבה הגיעה רק לאחר מכן? האם וכיצד הארכיאולוגיה המודרנית מצליחה לדייק אותנו ולהציע תיארוך מדוייק? מהיכן יצאה הבשורה לעולם אודות הכתב האלפבתי כיצד קשורים לכך המצרים? האם יש כמה סוגים של כתבים אלפביתיים קדומים שהתקיימו זה בצד זה?
  • בחיפוש אחר ירושלים הקדומה - חפירות בחניון גבעתי עם פרופסור יובל גדות וד"ר יפתח שלו

    26.06.22
    בחיפוש אחר ירושלים הקדומה חפירות בחניון גבעתי יובל גדות וד"ר יפתח שלו
  • עיר דוד - מבט על מרחפן

    22.06.22
  • קומראן - המגילות הגנוזות # 04 חורבות קומראן

    10.06.22
    פרק מתוך דיסק #11 קומראן - המגילות הגנוזות
  • מחקר: חורבת תפן בגליל הוקמה דווקא על ידי החשמונאים

    07.06.22
    ממחקר חדש עולה כי המבנה הוקם על מנת להגן על הממלכה החשמונאית, באחת התקופות המשמעותיות בתולדות העם היהודי בגליל, ולא בזמן שלטון הממלכה הסלאוקית
  • ייצוג האל באומנות החותמות מתקופת הברזל ד"ר עידו קוך - אל, אלים ואישיות - יום עיון, החוג למקרא

    01.06.22
    ייצוג האל באומנות החותמות מתקופת הברזל
  • כיבוש כנען - התנגשות הטיטאנים (פרופ' ישראל פינקלשטיין ופרופ' אמנון בן תור)

    01.06.22
    פרק מיוחד בהשתתפות טיטאני הארכיאולוגיה של ארץ ישראל.
    "כיבוש הארץ" - נושא לכאורה לא מסובך, אך כשפונים לארכיאולוגיה ולהוכחות מהשטח - הדברים לא כל כך פשוטים.
    האם, מתי ועל ידי מי נכבשה ארץ ישראל? מה בין הממצאים בשטח למסורת המספרת על כיבוש סוחף ומהיר של שבטים אשר החריבו תרבות מקומית מפותחת, והתיישבו על חורבותיה.
    מה אומרים הממצאים על חורבן חצור ומגידו? מי החריב אותן?
    כיצד צמח ישראל הקדום? איך ארכיאולוגים מגיעים למסקנות למרות ממצא דל יחסית בשטח?
    על כל אלה ועוד בפרק זה בו מתארחים שני הענקים: פרופ' ישראל פינקלשטיין מאוניברסיטת תל אביב ופרופ' אמנון בן תור מהאוניברסיטה העברית.
    ולא, אל תשאלו אותם לגבי האסכולה הירושלמית או זאת התל אביבית.
    האזנה נעימה,
    יותם.
  • בעקבות הפלשתים חפירות תל צפית הגת הקדומה עם פרופסור אהרון מאיר

    25.05.22
  • בעקבות הפלשתים חפירות תל צפית גת הקדומה עם פרופסור אהרון מאיר

    25.05.22
    באים אל הפרופסורים: שיחה על הארכיאולוגיה של גת/תל צפית עם פרופ' אהרן מאיר.
  • תורת התעודות במאה 21 - כיצד כתבו את התנ"ך - עם מאור עובדיה

    24.05.22
  • ירושלים הגדולה - פרק 26 במסע אל ישראל הקדום עם פרופסור ישראל פינקלשטיין - באים אל הפרופסורים

    16.05.22
    ?באיזו תקופה הפכה ירושלים לעיר גדולה ומשמעותית בלבנט ?מה גורם להתפתחות מואצת של העיר ירושלים הגדולה
  • מגילות שפירא: זיוף או אמת

    01.05.22
    עקבותיהן של מגילות עתיקות אבדו לאחר שעננת זיוף הוטלה עליהן. שפירא, שנחשד בזיוף, התאבד. כיום חוקרים מערערים על הקביעה שמדובר בזיוף, וטוענים כי מדובר במגילות החשובות ביותר שהתגלו מעולם
  • פרופסור אהרן מאיר מגיב על התגלית החדשה - הקללה מהר עיבל - באים אל הפרופסורים

    04.04.22
    הקללה מהר עיבל
    פרופסור אהרן מאיר מגיב על התגלית החדשה
  • ממצא ארכיאולוגי נדיר: התגלתה הכתובת העברית העתיקה אי-פעם בהר עיבל שבשומרון

    27.03.22
    עכשיו 14 | ערוץ החדשות של ישראל
  • "זו רעידת אדמה בחקר המקרא": נחשפה "קללה" בת 3,200 מ"הר הקללה"

    24.03.22
    כתובת בכתב עברי קדום, ובה שם האל המפורש, התגלתה בהר עיבל שבשומרון, והיא מתוארכת למאה ה-13 לפני הספירה
  • בתי הקברות של תל אל־פארע'ה דרום בתקופות הברזל הקדומות | רויטל גולדינג־מאיר | כנס דרום 2022

    13.03.22
    מרחב דרום ברשות העתיקות והמחלקה למקרא, ארכיאולוגיה והמזרח הקדום באוניברסיטת בן גוריון מציגים:

    כנס דרום ה-18 - חפירות ומחקרים ארכיאולוגיים בדרום הארץ (03/03/2022, אוניברסיטת בן גוריון בנגב).

    בהרצאה זו:
    רויטל גולדינג־מאיר (אוניברסיטת בן־גוריון בנגב) – בחינה מחודשת של בתי הקברות של תל אל־פארע'ה דרום בתקופות הברזל הקדומות
  • מיזם דרך מלכי יהודה | סער גנור | כנס דרום 2022

    03.03.22
    מרחב דרום ברשות העתיקות והמחלקה למקרא, ארכיאולוגיה והמזרח הקדום באוניברסיטת בן גוריון מציגים:

    כנס דרום ה-18 - חפירות ומחקרים ארכיאולוגיים בדרום הארץ (03/03/2022, אוניברסיטת בן גוריון בנגב).

    בהרצאה זו:
    סער גנור, ולדיק ליפשיץ ואורית אפללו (רשות העתיקות) – מיזם דרך מלכי יהודה
  • חפירות קובור אל־ ולידה 2021-2007 | בת־עמי נוימאיר־פוטשניק | כנס דרום 2022

    03.03.22
    מרחב דרום ברשות העתיקות והמחלקה למקרא, ארכיאולוגיה והמזרח הקדום באוניברסיטת בן גוריון מציגים:
    כנס דרום ה-18 - חפירות ומחקרים ארכיאולוגיים בדרום הארץ (03/03/2022, אוניברסיטת בן גוריון בנגב).
  • מצבת מישע - האם הממצא בין החשובים בהיסטוריה יכול להיות מזויף - ד"ר יגאל בן נון

    27.02.22
    מצבת מישע
    האם הממצא בין החשובים בהיסטוריה יכול להיות מזויף?
    ד"ר יגאל בן נון
  • שפך הירקון – כמה הסטוריה במקום אחד קטן?

    17.02.22
    בלוג על תל כודאדי
  • מזבח יהושוע הר עיבל

    14.02.22
  • מוזס שפירא מזייף את ספר דברים - יריעות שפירא פרק 2 בסדרה פרשיות שפירא עם ד"ר יגאל בן נון

    03.02.22
    פרשיות שפירא - חלק 2
    יריעות שפירא
    ד"ר יגאל בן נון
  • סרטון הסבר על לוח גזר - אריה בורנשטיין

    02.02.22
  • מעט מקומות בעולם יכולים להתפאר במכונת זמן מטלטלת כמו זו של מצודת גלאון

    26.01.22
    בין ימי הכנענים למסעו של אודיסאוס – ביקור במצודה שביער גוברין מטיס אותנו למאה ה-12 לפני הספירה

  • חרסי מואב -פרק 1 בסדרה פרשיות שפירא עם ד"ר יגאל בן נון

    18.01.22
  • יציאת מצרים - מיתוס או מציאות היסטורית? א' (פרופ' ישראל פינקלשטיין)

    11.01.22
    האם ניתן להתחקות אחרי מסלול יציאת מצרים והנדודים במדבר? או שמא מדובר באגדות עם, במיתוסים מומצאים וחסרי בסיס?
    על מנת לנסות ולענות על שאלות אלו עלינו להבין למה התכוון המחבר המקראי, כיצד חקר המקרא מתייחס לכתובים ובאיזו תקופה היסטורית קרתה יציאת מצרים, אם בכלל? מי היה פרעה המוזכר בסיפור המקראי? ניתן לזהותו בוודאות? האם ישראל בכלל היו במצרים או שהמצרים הם שהיו בישראל? על מנת לנסות ולענות על השאלות הללו, אירחנו את פרופסור ישראל פינקלשטיין, כדי להשיב על השאלה המורכבת: האם יציאת מצרים, כפי שהיא מתוארת במקרא, אכן התרחשה במציאות?
    האזנה נעימה,
    יותם.
  • יציאת מצרים – מיתוס או מציאות היסטורית? ב' (פרופ' ישראל פינקלשטיין)

    06.01.22
    בפרק זה מתארח שוב פרופסור ישראל פינקלשטיין, מאוניברסיטת ת"א, לשיחה על הקשר האפשרי שבין יציאת מצרים לממלכת הצפון דווקא וכן על הפן הריאלי המפתיע של הסיפור.
    האם ייתכן שיציאת מצרים, למרות כל הספקנות, בסופו של דבר אכן התרחשה במציאות? לאילו חלקים בסיפור דווקא יש היתכנות היסטורית ומה בכלל מקורו של סיפור יציאת מצרים? הפרק השני שדן בשאלה המורכבת: האם יציאת מצרים, כפי שהיא מתוארת במקרא, אכן התרחשה במציאות?
    האזנה נעימה,
    יותם.
  • מבט-על מרחפן על תל קנה

    05.01.22
  • משה ההיסטורי - פרק2 בסדרה מהפכת התנ"ך - עם פרופסור ישראל קנוהל - באים אל הפרופסורים

    18.12.21
    משה ההיסטורי
    פרופסור ישראל קנוהל
    סדרת הרצאות מהפכת התנ"ך
    פרק - 2
  • עזבת צרטה, הכתובת העתיקה שנמצאה באתר, והכתב העברי הקדום/ אריה בורנשטיין

    09.12.21
  • מצבת מרנפתח

    07.12.21
    מאמר מעיניין שמנתח את הטקסט והקונטקסט של המצבה
  • מצבת מישע

    07.12.21
    ניתוח הכתובת של מצבת מישע
  • חפירות תל עזקה 2021

    29.11.21
    סרט על חפירות תל עזקה 2021
  • אופנועי שטח חשפו בטעות מבצר חשמונאי אדיר בתל חדיד ואפשרו לנו הצצה לעבר

    22.11.21
    החפירה החדשה בתל חדיד שופכת אור חדש על החשמונאים ומהווה יופי של טיול מחשבתי והיסטורי, עם נוף מרהיב למרכז הארץ
  • מחקר חושף: כך נבנתה סוללת המצור האשורית בלכיש

    09.11.21
    המחקר שערכו חוקרים מהאוניברסיטה העברית מוכיח את כוחו, גודלו, עוצמתו וכישוריו המדהימים לאותה תקופה של הצבא האשורי, ומאמת ציטוטים תנ"כיים הנוגעים לדברי הנביא ישעיהו שחי באותה העת
  • סיפור יציאת מצרים - חלק ב במסע אל ישראל הקדום עם פרופסור ישראל פינקלשטיין - באים אל הפרופסורים

    09.11.21
    סיפור יציאת מצרים - חלק ב פרק 25 במסע אל ישראל הקדום עם פרופסור ישראל פינקלשטיין
  • חפירות תל קדש בגליל

    09.11.21
  • סיפור יציאת מצרים - חלק א במסע אל ישראל הקדום עם פרופסור ישראל פינקלשטיין - באים אל הפרופסורים

    06.11.21
  • מסע שישק ומגידו (פרופ' ישראל פינקלשטיין)

    13.10.21
    אמרנו מגידו- אמרנו שישק. שישק מפרעוני מצריים המוזכר במקרא שלוש פעמים אשר על פי המחקר המודרני מזוהה עם שושנק הראשון. אם נקבל הנחה זאת מסעו לא"י אשר מתואר במקרא, הוא האירוע התנ"כי הראשון אשר נמצאה לו עדות ממקור חיצוני ולכן חשיבותו לחקר תולדות ישראל חשובה מאין כמותה.
  • פרופ' ארז בן-יוסף: בקעת תמנע - ראשיתה של ממלכת אדום?

    10.10.21
  • תל אבל בית מעכה

    05.10.21
    מאתר
  • תל גזר - מבט על מרחפן

    30.08.21
  • מבט-על חורבת אל רעי

    28.08.21
  • תל מבורך - דוחות מחפירות אחרונות

    16.08.21
  • פרופ' עידן דרשוביץ - מגילות שפירא הם ספר התורה הקדום בעולם

    14.08.21
  • מזויף או אמיתי ?! תעלומה סביב מגילות שפירא בעקבות מחקרו של ד"ר עידן דרשוביץ - עם ד"ר דוד שפירא

    05.08.21
    האם שפירא אכן מצא גרסה קדומה של ספר דברים ? האם סדרה של טעויות הובילה להכרזה על הממצא כזיוף מה הם הטיעונים לאמיתות המגילות? ד"ר דוד שפירא כהרגלו בצורה מרתקת ומסודרת מציג את התזה
  • מי אתה ירובעל? בפעם הראשונה התגלתה כתובת נדירה מימי השופטים, המתקשרת לספר שופטים

    12.07.21
    הכתובת בת ה-3,100 שנה התגלתה ליד קרית גת, בחפירות של האוניברסיטה העברית בירושלים, רשות העתיקות ואוניברסיטת מק-קוורי בסידני. לדברי הארכיאולוגים, "כינויו של השופט גדעון בן יואש בתנ"ך היה ירובעל, אך אין לדעת אם הכלי שעליו נכתבה הכתובת בדיו, היה שייך לו"
  • בפעם הראשונה: התגלתה כתובת נדירה מימי השופטים, המתקשרת לספר שופטים

    12.07.21
    לראשונה: כתובת מימי השופטים המתקשרת לספר שופטים, נחשפה בחפירה ארכיאולוגית בחורבת אל-ראעי, ליד קרית גת. הכתובת הנדירה נושאת את השם "ירובעל" בכתב האלף-בית, ומתוארכת לסביבות 1,100 לפנה"ס. היא נכתבה בדיו על גבי כלי חרס, ונמצאה בתוך ממגורה לאחסון שנחפרה אל תוך האדמה, והייתה מדופנת באבנים.
    החפירות באתר, השוכן ביער שחריה של קרן קיימת לישראל, מתנהלות מדי שנה מאז שנת 2015, ועכשיו נערכת בו עונת החפירות השביעית. החפירות נערכות מטעם המכון לארכיאולוגיה של האוניברסיטה העברית בירושלים, רשות העתיקות, ואוניברסיטת מק-קוורי בסידני שבאוסטרליה, בניהולם של פרופ' יוסף גרפינקל, סער גנור, ד"ר קייל קיימר וד"ר גיל דוויס. המחקר נתמך על ידי ג'ואי סילבר, אהרן לוי, קרן משפחת רות מסידני, ומרכז רוג'ר וסוזאן הרטוג לארכיאולוגיה, במכון לארכיאולוגיה באוניברסיטה העברית.
  • החפירות תחת חניון גבעתי, גן לאומי סובב חומות ירושלים עיר-דוד – רשות הטבע והגנים

    14.06.21
    החודשים האחרונים בחפירות תחת חניון גבעתי הושפעו, כמו כל החיים בארץ, מהתפשטות מגפת הקורונה. בתקופות הסגרים החפירה נעצרה ובתקופות רגועות יותר חפרנו, אך עם צוות מצומצם יותר ותחת הנחיות התו הסגול.
  • שומרון- בירת ממלכת ישראל- סיור וירטואלי בתל שומרון (סבסטי)- הממצאים מתקופת המקרא/ ד"ר אריה בורנשטיין

    26.05.21

    בסקירה נוספת יועבר שיעור על המערכות הצבאיות כנגד ארם שהתרחשו סביב העיר. הסיור הוירטואלי ניתן כשיעור במסגרת הקורס "ארץ מקרא" של המכללה האקדמית "תלפיות" בחולון.
    בחלק הראשון - סקירה קצרה על תולדות ממלכת ישראל מאז ימי ההפרדה בין ממלכת ישראל לבין ממלכת יהודה, ערי הבירה שכם, פנואל ותרצה, עלייתו לשלטון של בית עמרי, רכישת גבעת שומרון והקמתה של עיר הבירה.
    בחלק השני - המבנה של העיר שומרון שהייתה הגדולה בערי הארץ בתקופה הנ"ל, תוך התמקדות על ממצאי העיר העליונה - עיר הארמונות של מלכי ישראל.
    בחלק השלישי - מספר אירועים הקשורים לעיר שומרון: פרשת כרם נבות, זיהוי ההר שעליו כנראה ישב אליהו הנביא, והתגלית המרתקת משומרון של האוסטרקונים, אשר מאפשרים להבין את חלוקת נחלת מנשה לבתי האב של השבט.
    בסיום הסקירה - תיאור קצר של המקורות על חורבן שומרון והגלית ממלכת ישראל.
  • תל גדור - מבט על מרחפן

    17.04.21
  • "הזיקה בין הספרות המקראית לספרות האוגריתית". - השפעה תרבותית עם ד"ר אסנת ברתור

    17.04.21
    כיצד השפיעו תרבויות המזרח הקדום על הטקסט של התנ"ך
  • ארכיאולוגיה עכשיו I "חצור ראש כל הממלכות האלה (יהושע י"א: 10) המקרא לא הגזים!" (פרופ' אמנון בן-תור)

    07.04.21
    "חצור ראש כל הממלכות האלה (יהושע י"א: 10) המקרא לא הגזים!"
    פרופ' אמנון בן-תור, המכון לארכיאולוגיה באוניברסיטה העברית בירושלים
    במסגרת הסדרה
    ארכיאולוגיה עכשיו: סוגיות נבחרות ומחקרים חדשים בארכיאולוגיה של ארץ־ישראל
  • פרופ' אסף יסעור-לנדאו – נמל דור כדוגמה לחקר תת ימי של נמלים מתקופת הברזל

    06.04.21
    צוללים אל העבר: עברו של האדם והים
    סמינר מחלקתי תשפ"א

    סדרת הרצאות ביוזמנת מועצת הסטודנטים והמחלקה ללימודי א"י וארכיאולוגיה באוניבסיטת בר-אילן

    הרצאתו של פרופ' אסף יסעור-לנדאו מאת החוג לציוויליזציות ימיות, אוניברסיטת חיפה בנושא "נמל דור כדוגמה לחקר תת ימי של נמלים מתקופת הברזל"
  • מהמקום הזה העולם ייחרב? מרכז מבקרים חדש בתל מגידו

    04.04.21
    על פי חלק מהמסורות הנוצריות, למרגלות תל מגידו יתרחש אירוע שיסמל את אחרית הימים ויביא לחורבן העולם המכור כיום. עד שזה יקרה, אתם מוזמנים לבקר במרכז המבקרים החדש שנפתח במקום לאחר כשנה וחצי של עבודות. כל הפרטים
  • תל דותן - מבט על מרחפן

    01.04.21
  • מונותאיזם במקרא - דת הייחוד - עם פרופסור יאירה אמית

    21.03.21
  • עין גדי - מבט על מרחפן

    12.03.21
  • תל חדיד – 2018, 2019

    07.03.21
    חודשים יוני–יולי 2018 ויוני–יולי 2019 נערכו שתי עונות חפירה בתל חדיד
  • אפולוניה, מבצר ארסור

    24.02.21
    גיליון 133 לשנת 2021
    אפולוניה, מבצר ארסור
    ורדית שוטן-הלל, חגי יוחנן, תמר חרפ"ק ואורן טל
  • בית שמש: פארק ארכיאולוגי חדש יוקם בעיר בהשקעה של עשרות מיליוני שקלים

    23.02.21
  • האתר הפולחני בהר עיבל

    09.02.21
    תיאור המזבח בהר עיבל
  • ד"ר דוד שפירא – יציאת מצרים, הייתה או לא הייתה

    01.02.21
    ד”ר דוד שפירא, חוקר מקרא ומצרים העתיקה, יש מספר הוכחות נסיבתיות, המעידות על אמיתות יציאת מצרים

  • תל חפר - מבט על מרחפן

    23.01.21
  • חפירות בתל בית שאן עם הפרופסור עמיחי מזר

    23.01.21
    הרצאה של פרופ' עמיחי מזר על חפירות תל בית שאן
  • 223.1 - קרב קרקר ב

    13.01.21
    ק ב' בפרק על קרב קרקר.
    ראיון עם ד"ר עודד תמוז על קרב קרקר.

  • נחשף הקטע של חומות ירושלים

    23.07.21
    צילום ועריכה: יניב ברמן, עיר דוד ורשות העתיקות
    כל הזכויות שמורות

    לפרטים: https://www.parks.org.il/new/david9av/
  • קץ עידן הברונזה

    19.04.21
    הסרטון מבוסס על הספר "1177 לפנה"ס השנה שבה הציוויליזציה קרסה" | 1177 B.C.: The Year Civilization Collapsed
  • בקעת תמנע - ראשיתה של ממלכת אדום?

    25.02.21
    בקעת תמנע: ראשיתה של ממלכת אדום?
    מרצה: פרופ' ארז בן יוסף (אוניברסיטת תל אביב)
    מגיב: פרופ' אליהו עסיס (אוניברסיטת בר־אילן)

    מפגש חמישי לשנת תשפ"א בסדרה "מבט אל העבר - חידושים בארכאולוגיה"
    ערבי עיון על שם ד"ר דוד עמית ז"ל - בשיתוף רשות העתיקות
  • חפירות כיכר קדומים ביפו 2020 (אברהם טנדלר) - כנס יפו 2020

    08.02.21
    חפירות כיכר קדומים ביפו 2020
    אברהם טנדלר | רשות העתיקות
    בחודשים אפריל–מאי 2020 נערכה חפירה ארכיאולוגית בתל יפו, סמוך לכיכר קדומים לקראת תכנון ופיתוח של שטחי מסחר, שימור ושחזור הבנייה הקדומה. בחפירה תועדו שרידי העיר יפו מתקופת הברזל ב' עד התקופה הצלבנית. הממצא החשוב בחפירה היא חומה, ייתכן של מצודה מה
  • האם ליפו המקראית היה נמל פנימי? (ד"ר סימונה אבנעים-כתב) - כנס יפו 2020

    08.02.21
    יפו לאורך ימים: כנס יפו 2020
    מושב שני: נמל יפו בעת העתיקה

    האם ליפו המקראית היה נמל פנימי?
    ד"ר סימונה אבנעים-כתב, חקר ימים ואגמים לישראל

    החפירות האחרונות בתל יפו שנערכו במסגרת פרויקט מורשת תרבות יפו (The Jaffa Cultural Heritage Project) חושפות מידע על הנמל החשוב בים התיכון במהלך חלק ניכר מההיסטורי
  • ערים מדברות I עין אסור: עיר ענק מתקופת הברונזה הקדומה בצפון השרון (איתי אלעד)

    11.01.21
    עין אסור: עיר ענק מתקופת הברונזה הקדומה בצפון השרון
    איתי אלעד
  • תל רחוב - אתר מרכזי להבנת הסטוריה של ממלכת ישראל עם עמיחי מזר

    23.12.20
  • תל רחוב:אתר מרכזי להבנת הסטוריה של ממלכת ישראל עם עמיחי מזר

    23.12.20
    סקירה של החפירה בתל רחוב על ידי אגדה של עולם הארכיאולוגיה פרופסור עמיחי מזר
  • 219 - קרב קרקר. א. קצר

    15.12.20
    ראיון עם ד"ר עודד תמוז על קרב קרקר.
  • חדשות ארכאולוגיות - יבנה ים

    13.12.20
    חפירות מ 2020

    דור גולן ויגאל רדשקובסקי
  • מבט על קרית יערים

    11.12.20
  • הפלשתים במקרא - פרק 14 במסע אל ישראל הקדום

    25.11.20
    הפלשתים במקרא
    ? למה מקרא מדבר על פלשתים
    ? מי הם היו
    ? מה זה אומר על זמן כתיבת הטקסט המקראי
    ? עם מי נאבק דוד קרב דוד וגוליית
    ? מי היו הכרתי והפלתי שעזרו להמליך את שלמה לפי הסיפור המקראי
    פרק 14 במסע אל ישראל הקדום עם פרופסור ישראל פינקלשטיין

  • הפלישתים - פרק 13 במסע אל ישראל הקדום

    17.11.20
    הפלישתים - מאין באו ומי הם היו ?
    פרק 13 במסע אל ישראל הקדום עם פרופסור ישראל פינקלשטיין
  • קמפיין 2019. שחזור תלת מימד של Casa A. Hierro IIA.

    28.10.20
  • חידת מיקומה של ירושלים - פרופסור יובל גדות

    08.10.20
    מנסים להבין היכן היתה ירושלים בתקופת המקרא
    עם פרופסור יובל גדות ראש החוג לארכיאולוגיה של אוניברסיטת תל אביב
    בעקבות חפירה הגדולה ביותר במאה שנים האחרונות בירושלים בחניון גבעתי
  • שיחה עם פרופ׳ ארז בן-יוסף - שיח חוקים עם פרופסור ידין דודאי, פרק 26

    04.10.20
    פרופ׳ ארז בן-יוסף, מהחוג לארכיאולוגיה ותרבויות המזרח הקדום באת״א, הוא בעל תארים אקדמיים במדעי כדור הארץ, ארכיאולוגיה ואנתרופולוגיה מהאוניברסיטה העברית ומאוניברסיטת קליפורניה בסן-דייגו, והוא מוביל מחקרים חדשניים שמשלבים את כל תחומי הידע הללו. בין השאר הוא עומד בראש משלחת החפירות הארכיאולוגיות למכרות הקדומים בבקעת תמנע. אנחנו משוחחים על מי באמת היו הישראלים הראשונים, על ממלכת אדום המופלאה, על הנקודות העיוורות בארכיאולוגיה של נוודים והשפעתן על מה שאנחנו יודעים או לא יודעים על אבות אבותינו, וגם על חזית ההייטק שלפני 3000 שנה, ועל קפיצה במכונת זמן לחאפלה עם מלך אדום היושב בגלימת ארגמן מפוארת באוהל המלוכה שמעבר לירדן, וגם המלצות יש למעוניינים ללמוד לקראת השתלבות בחזית המחקר של מדעי הארכיאולוגיה המודרנית בכלל וזו של ישראל הקדום בפרט, ועוד.
  • מה בעצם היה פה? פודקסאט על ההיסטוריה של רמת רחל - פרק 2 - פרופ' עודד ליפשיץ, ממנהלי חפירות רמת רחל

    01.10.20

    פודקסאט על הסיפור ההיסטורי של קיבוץ רמת רחל
    פרק 2 - מארחים את פרופ' עודד ליפשיץ מאוניברסיטת תל אביב שחפר וחקר את האתר בקיבוץ רמת רחל ומספר לנו את הסיפורים והממצאים מהאתר.
    מהאימפריה האשורית והארמון שבנו, דרך הבאת האתרוג לארץ ישראל ועד לתקופת החשמונאים והקמת הקיבוץ.
  • והארץ הייתה תוהו ובוהו-תולדות ארץ ישראל פרק 3: שחר האומה

    08.09.20
    פרק מהסדרה במדוברת ״ והארץ היתה תוהו ובוהו״
    שבו הציר המקראי מתנגש ומתווכח עם הציר הארכאולוגי
  • מבט על מצודת גלאון

    29.08.20
  • חדשות ארכאולוגיות - מצד חשביהו

    17.08.20
    דוח חפירת בצלה במצד חשביהו
  • מסע שישק ותעלומת המאה העשירית לפנה"ס בארץ ישראל - פרק 12 במסע אל ישראל הקדום

    14.08.20
    ? מה ניתן ללמוד על המאה העשירית לפנה"ס בארץ ישראל בעקבות מסע שישק
    ? עם מי הוא נלחם ולאן הלך צבאו
    ? למה הוא השאיר אסטלה במגידו
    ? האם הוא המליך מלכים והקים ממלכות בהם ממלכת ישראל
    ? למה שישק לא כבש את ירושלים
  • לא רק ירושלים: חורבן לכיש ועזקה

    29.07.20
    השנה היא 586 לפני הספירה. נבוכדנצר מלך בבל וצבאו צרים על ירושלים, ורק שתי ערים נותרות בצורות - לכיש ועזקה. אך לא לאורך זמן
  • האם לה' היתה אישה? הממצאים מכונתילת עג'רוד - עם ד"ר חגי משגב

    29.07.20
    ?מה עומד מאחורי כתובות וציורים מכונתילת עג'רוד
    ד״ר חגי משגב אחת הדמויות המרתקות ביותר בעולם חקר המקרא
    נחשב למומחה מספר אחד בשפות קדומות ופענוח הטקסטים קדומים
    מתמחה באפיגרפיה שמית.
  • כתף הינום, ירושלים - מערות קבורה יהודיות מימי בית ראשון. כאן נמצאה ברכת הכוהנים, הממצא המקראי הקדום

    23.07.20
    כתף הינום הוא אתר ארכאולוגי ובו מערכת מערות קבורה המתוארכות לימי בית המקדש הראשון. האתר שוכן בירושלים, למרגלות הכנסייה הסקוטית, כנסיית אנדראס הקדוש, בצמוד למרכז מורשת בגין. את השם לאתר בחר הארכאולוג גבריאל ברקאי מהחוג לארכאולוגיה באוניברסיטת תל אביב, שצרף את המושגים המקראיים "כתף היבוסי"
  • תל חדיד - בעיצומו של מחקר ארכאולוגי מרתק

    01.07.20
    החפירות בנערכות בימים אלה מגלות את ההסיטוריה של התל מתקופת המקרא ועד ימינו
  • פרופ' שון זליג אסטר – מה מספרות הכתובות המצריות בנושא יציאת מצרים?

    19.04.20
  • גת: סיור וירטואלי בתל צפית: גת פלשתים המקראית

    19.04.20
  • תל מוצא

    26.03.20
    גיליון 132 לשנת 2020 -מאמר של שועה קיסילביץ ועודד ליפשיץ
  • ד"ר נורמה פרנקלין- מערכת המים בשומרון העתיקה סבסטיה. כנס שכם השביעי. מרכז סיור ולימוד שומרון

    25.03.20
  • אתרים היסטוריים בירושלים: תגליות חדשות בנבי סמואל

    21.03.20
    חפירות ארכיאולוגיות נרחבות נערכו בשנים האחרונות באזור המסגד העתיק 'נבי סמואל', ובמקום אף נפתח גן ארכיאולוגי רחב. האתר משלב בין סיפורים היסטוריים מתקופת התנ"ך לבין סיפורי גבורה מימי הקמת המדינה.
  • עקבות אחאב ואיזבל ביזרעאל - פרופסור דוד אוסישקין

    19.03.20
    הרצאה של פרופ' דוד אוסישקין, מנהל חפירת תל יזרעאל, על האתר והקשרו לתולדות בית עמרי וממלכת ישראל.
  • בית אל ושלוש מסורות במקרא . ד״ר יגאל בן נון

    25.02.20
  • סיפורה של חצור - פרופסור אמנון בן-תור

    19.02.20
    וישב יהושע בעת ההיא וילכד את חצור ואת מלכה הכה בחרב כי חצור לפנים היא ראש כל הממלכות האלה
    תל חצור נחשב לאתר החשוב ביותר להבנת תקופת הברונזה ותקופת הברזל
    חתן פרס ישראל פרופסור אמנון בן-תור אחראי במשך למעלה מ30 שנה על החפירות בחצור
  • תל לכיש: ממצאים מרתקים שופכים אור על אחת הערים הכנעניות החשובות מימי התנ''ך

    18.02.20
    במקדש הכנעני בתל לכיש נחשפו צלמיות של אלים כנעניים, בקבוק עם חריטת שמו של רעמסס השני, עגילי כסף וזהב וכתובת כנענית שכוללת את האות סמ''ך, שלטענת החוקרים היא הקדומה ביותר בעולם. פרופ' יוסי גרפינקל מהאוניברסיטה העברית: ''אירוע מרגש במיוחד, שכן מקדש כנעני כזה נחפר בארץ פעם בשלושים או ארבעים שנה''
  • גיליון 132 לשנת 2020 -חורבות שוכה (צפון)

    16.02.20
    אנה אייריך-רוז ויואב צור
  • עיר דוד: מה היה בירושלים? - אילת מזר בסיפור מרתק על החפירות בירושלים

    15.02.20
    אילת מזר היתה אחראית בשנים האחרונות על כל החפירות החשובות ביותר לעם ישראל בירושלים
    החפירות בעיר דוד , חפירות בעופל
    סרט שחובה לראות לכל מי שמתעניין בהסטוריה של עם ישראל והיסטוריה של ירושלים
  • שילה והיחידה הטריטוריאלית הישראלית הראשונה - ישראל פינקלשטיין , הסדרה מסע אל ישראל קדום

    09.02.20
    שילה והיחידה הטריטוריאלית הישראלית הראשונה - ישראל פינקלשטיין
    - הסדרה מסע אל ישראל קדום פרק - 6
  • כונתילת עג'רוד - יגאל בן נון

    04.02.20
  • מי אנחנו ? תנ"ך וארכיאולוגיה - אגדה חיה של עולם הארכיאולוגיה חתן פרס ישראל פרופסור אמנון בן-תור

    17.01.20
    מי אנחנו ? תנ"ך וארכיאולוגיה עם אגדה חיה של עולם הארכיאולוגיה חתן פרס ישראל פרופסור אמנון בן-תור
  • היתה או לא היתה הממלכה המאוחדת - ד"ר דוד שפירא

    12.01.20
    13,695 views Jan 12, 2020 היתה או לא היתה הממלכה המאוחדת - ד"ר דוד שפירא
    ד"ר דוד שפירא במיטבו . הרצאה מקסימליסטית מעולה
  • ילד בן 6 גילה בטיול לוחית נדירה בת יותר מ-3,500 שנה

    24.05.20
    אימרי אליה בן ה-6 מקיבוץ נירים שבעוטף עזה, יצא בחודש מרץ האחרון עם הוריו לטייל באתר הארכיאולוגי תל ג'מה, שנמצא בסמוך לקיבוץ רעים, בנגב הצפוני. לפתע, צד את עינו חפץ מרובע קטן עשוי חרס, שגודלו 2.80 X 2.80 ס"מ. הילד הסקרן הרים את החפץ, ולהפתעתו ראה עליו שתי דמויות. הוריו של אימרי יצרו קשר עם רשות העתיק
  • המאה ה-9 לפנה"ס חלק ב' מצבת תל דן

    31.03.20
  • החפירות בתל רחוב - פרופסור עמיחי מזר על כל הממצאים המרתקים

    26.11.19
  • הדמיה של הבתים באוגרית מאת הCollége de France.

    16.11.19
  • סדרת ההרצאות מי כתב את ספרי המקרא , הרצאת מבוא - מלכות יאשיהו

    30.10.19
  • מבט היסטורי והיסטריוגרפי על ראשית המלוכה בישראל

    29.10.19
    מבט היסטורי והיסטריוגרפי על ראשית המלוכה בישראל- כיצד מציג המקרא את ראשית המלוכה בישראל, הממצא האריכאולוגי ועדויות חוץ מקראיות/ הרצאה מאת עומר סרגי
  • הממצאים הארכיאולוגיים בתל רמת רחל: סיור בחפירות האתר

    29.10.19
    הסרטון מתאר את הממצאים המרכזים שנראים כיום בתל רמת רחל ומספר בקצרה על תקופות ההתישבות השונות בתל, מן התקופה הברזלית ועד התקופה המוסלמית.
  • החפירות בתל רמת רחל

    29.10.19
    פרופ' עודד ליפשיץ, המנהל את החפירות הארכיאולוגיות ברמת רחל, מספר על התקופות ההיסטוריות שסיפורן נחשף בתל ומתמקד בממצאים וגילויים חדשים מעונת החפירות הרביעית שנערכה בתל
  • תל ערד / Tel Arad, Aerial

    17.10.19
  • הארכיאולוג פרופ' בן יוסף: הכחשת המקרא מן ההעדר היתה שגיאה קשה

    13.10.19
    האם אכן הארכיאולוגיה משקפת את אירועי העבר באופן שמאפשר להכריע לגבי ההיסטוריות של הטקסט? עד כמה באמת הארכיאולוגים יכולים להוציא תובנות חברתיות והיסטוריות מבדלי הקירות והאבנים?
  • האם סיפורי התנ"ך התרחשו באמת? תגלית בערבה טורפת את הקלפים

    10.10.19
    גילויה המקרי של מעצמת נוודים בערבה משנה את כל מה שחשבנו שאפשר ללמוד מהממצאים של ראשית ימי ישראל. הוא מערער גם על עצם תפקידה של הארכיאולוגיה

  • "ניו יורק של לפני 5,000 שנה": עיר עצומה התגלתה בשרון

    06.10.19
    מזה שנתיים וחצי מתקיימת חפירה ארכיאולוגית באזור תל אסור, ליד מושב עין עירון, שחשפה עיר שהשתרעה על פני כ-650 דונמים ושאכלסה כ-6,000 בני אדם. מנהלי החפירה: "זו הניו יורק של אזורנו בתקופת הברונזה הקדומה; עיר קוסמופוליטית שחיו בה אלפי בני אדם"

  • ד"ר יגאל בן נון - פוליתאיזם במקרא

    21.09.19
  • תבנית מסכה בת 2,900 שנה נחשפה באכזיב: "יחידה מסוגה בעולם"

    19.09.19
    תבנית להכנת מסכת פולחן פיניקית מהמאה התשיעית לפני הספירה נחשפה לאחרונה בגן לאומי אכזיב, במהלך חפירות ארכיאולוגיות שערכו במקום חוקרים מצרפת ומישראל. התבנית, שמשמשת ליציקת מסכה בדמות פני נער, נחשבת לראשונה מסוגה שהתגלתה בעולם.
  • מבט-על תל מגידו

    18.09.19
  • מבט-על רחפן תל כברי

    15.09.19
  • תל עזקה – 2019

    01.09.19
    בחודשים יולי ואוגוסט 2019 נערכה עונת החפירות השביעית בתל עזקה החפירה מתקיימת מטעם אוניברסיטת תל אביב בשיתוף אוניברסיטת היידלברג, והיא נוהלה על ידי ע' ליפשיץ, י' גדות ומ' אומינג,
  • פרופ' נועם מזרחי: הצהרת כורש: דרמה בשלוש מערכות

    30.07.19
  • מערכת מדרגות מפוארת התגלתה בתל חצור

    27.07.19
    בחפירות ארכיאולוגיות בגן הלאומי בתל חצור (אתר מורשת עולמית ע”י אונסקו) נחשף גרם מדרגות נדיר. את הפרויקט מובילים חוקרי מהאוניברסיטה העברית, ביניהם חתן פרס ישראל לחקר הארכיאולוגיה פרופ’ אמנון בן-תור וד”ר שלומית בכר. “מערכת המדרגות ייחודית ומרשימה ומרמזת על הפאר הצפוי להיחשף”
  • חוקרים: "מצאנו את צקלג המקראית"

    08.07.19
    אתר, שהתגלה בין קרית גת ללכיש, נמצאו עדויות להתיישבות מימי הפלשתים, מהמאות 11-12 לפני הספירה. בתנ"ך נכתב כי אכיש מלך גת נתן לדוד להתגורר בצקלג כשנמלט משאול המלך, ומצקלג יצא דוד להימשח למלך בחברון
  • פרופסור יוסף גרפינקל - בעקבות המלך דוד - על חפירות בחורבת אל ראעי וסופן של תיאוריות מינימליסטיות

    01.07.19
    בעקבות החשיפות והממצאים בקיאפה ,לכיש ותל אל ראעי . עדויות לקיום ממלכת דויד
    נציג בולט של אסכולה ירושלמית בארכאולוגיה פרופסור יוסף גרפינקל ראש מכון הארכאולוגיה של אוניברסיטה
  • איך נראה בית מקדש שלמה לאור התגליות בחורבת קיאפה

    29.06.19
  • The Complete History of the Hittites

    16.06.19
    סירטון באנגלית על תולדות האמפריה החיתית
  • פרופסור יובל גדות - כך נולד העם . תולדות עם ישראל ,מקרא, הישראלים הראשונים ראשית המלכות

    14.06.19
    פרופסור יובל גדות - כך נולד העם . תולדות עם ישראל ,מקרא, הישראלים הראשונים ראשית המלכות
  • Walking down into the pool at Gibeon (Al Jib)

    06.06.19
  • חוקרים ישראלים הצליחו לייצר בירה קדומה משמרים בני אלפי שנים מרמת רחל ותל צפית

    22.05.19
    מחקר ישראלי חדש מצא שיטה ייחודית לבודד שמרים מכלי חרס קדומים, כדי לייצר מהם בירות בעלות איכויות טובות. החוקרים: "אנו יודעים מה היו טעמי הבירה הפלישתית והמצרית"
  • תשעת הממצאים הארכיאולוגיים החשובים בתולדות המדינה

    08.05.19
  • חידושים ארכיאולוגיים במחקר ימי דוד, שלמה ורחבעם

    05.05.19
    האם דוד המלך שלט כאן במאה העשירית לפני הספירה? האם עמד בירושלים מקדש שלמה?
  • Tel Burna - After a Decade of Investigation (2009-2018)

    13.03.19
    הרצאה על חפירות תל בורנה באנגלית
  • ממצאי תל בית שמש ייחשפו לציבור הרחב

    13.03.19
  • תל מיכל - מבט על מרחפן

    25.02.19
  • הרצאה של ד"ר צבי לדרמן על התקופה הכנענית במהלך סיור באתר

    08.01.19
  • גיליון 131 לשנת 2019: תל גמה

    31.12.19

    בחודש ינואר 2018 נערכה חפירת הצלה למרגלות תל גמה (תל ג'מה; הרשאה מס' A-8187; נ"צ 147370-482/588256-396; איור 1), בעקבות פגיעה של קו מקורות בעתיקות. החפירה, מטעם רשות העתיקות, ובמימון חברת מקורות, נוהלה על ידי ד' אייזנברג-דגן בסיוע י' אל-עמור (מנהלה) וי' שמידוב (מדידות ושרטוט), א' שמואלי, ס' גנור, י' עבאדי-רייס, ס' טליס, א' דה-גרוט, פ' נחשוני, ו' ליפשיץ, ד' ייגורוב וא' לוי חברוני.
  • סיור וירטואלי באסוויר

    19.09.19
    קרדיט: יעקב שמידוב, רשות העתיקות
  • פרופסור ישראל פינקלשטיין - קרית יערים וסיפור ארון הברית

    21.08.19
    שיחה עם אגדה של עולם הארכאוךוגיה פרופסור ישראל פינקלשטיין באתר חפירה בקרית יערים
    רקע ותולדות האתר קרית יערים, סיפור ארון הברית, מסורות הישראלית והיהודאית
    ! יוזמה באים אל הפרופסורים נמשכת

    באים אל הפרופסורים
    #באיםאלהפרופסורים



    #מקרא
    #יהדות
    #ישראל
    #יהודה
    #ארכאולוגיה
    #באיםאלהפרופסורים
    באים אל
  • אתר הפולחן המקראי בבית אל – אותר? איפה?

    26.12.18
    כתבה של ערוף 7 אודות החפירות בנ"ג 914.
  • ד"ר צבי לדרמן מתארך בכאן 11 ומדבר על שימור תל בית שמש

    16.12.18
  • תל לכיש - רחפן

    04.12.18
  • מצד חצבה צילום רחפן

    20.11.18
  • יוסי גרפינקל : כתובות חורבת קיאפה, עדות למאה ה-10 לפנה"ס

    20.11.18
    הרצאת פרופ' יוסי גרפינקל, ארכאולוג מקראי על כתובות חורבת קיאפה כעדות למאה ה-10 לפנה"ס . ניתנה ביום 13.11.18 במסגרת מפגש בינתחומי שהתקיים במכון מחקר ים המלח ב 13-15.11.2018 .
  • חשיפת מזבח פלישתי נדיר בחפירות בעיר הקדומה גת (תל צפית) - פרופ' אהרון מאיר

    13.11.18
    פרופ' אהרון מאיר מהמחלקה ללימודי ארץ ישראל וארכיאולוגיה ע"ש מרטין (זוס) בבר-אילן מציג את המזבח הפלישתי הנדיר שחשף בחפירות בתל צפית, היא גת הפלישתית.
  • הכרונולוגיה של תקופת הברזל: זה שעולה וזה שיורד

    01.11.18
    דיון ידידותי על מחלוקות ארכאולוגיות לגבי כרונולוגיה של תקופת הברזל
  • מערת אגירת המים הכנענית הקדומה בעולם תל גזר

    08.09.18
  • גילויין של בנות צלפחד בחרסי שומרון

    01.09.18
  • תל גזר מפעל מיים

    09.08.18
    בתל גזר הוקם לפני כ-3,800 שנה מפעל המים הכנעני הגדול ביותר שנחשף אי פעם. צפו בהצצה למקום שעדיין לא ניתן לבקר בו
  • מבט-על רמת רחל

    20.07.18
  • מבט-על חורבת רימון

    14.07.18
  • גבורות נדב נאמן | 3/9 שאול, דוד וראשית המלוכה בישראל: בעקבות נדב נאמן - עומר סרגי

    05.07.18
  • מי חשוב יותר, כביש 38 או המלך חזקיהו?

    04.04.18
  • Khirbet Qeiyafa-3D

    02.04.18
     A 3D reconstruction of Khirbet Qeiyafa
  • סדרת הרצאות על חפירות ההצלה ממזרח לתל: פרופ' יובל גדות, מר בועז גרוס, ד"ר יהודה גוברין וד"ר רם שואף

    18.02.18
  • תל אל פארעה צפון (פרוטוגזית)

    07.02.18

  • צילום אויר תל חצור / Tel Hazor - Israel Aerial

    22.01.18
    תל חצור
    צילום אוירי
  • גיליון 130 לשנת 2018: שלוחת קדש ברנע

    20.03.18

    בחודשים ינואר ופברואר 2012 נערכה חפירת הצלה לאורך גבול ישראל-מצרים, מדרום לשלוחת קדש ברנע (הרשאה מס' 6387-A; נ"צ 151917/509440; איור 1), לקראת בניית גדר גבול חדשה. החפירה, מטעם רשות העתיקות ובמימון משרד הביטחון, נוהלה על ידי ט' אריקסון-גיני (צילום), בסיוע א' פרייברג (ניהול שטח), א' האג'יאן ומ' קונין (מדידות וסרטוט), א' בלשוב (תכניות) ונ' פורת מהמכון הגיאולוגי (תיארוך בשיטת לומינסנציה — OSL).
  • הלל גבע על החומה הרחבה

    08.01.18
  • שביל ישראל: חורבת יתיר

    07.01.18
    דני גספר מתאר את הישוב הקדום שהחורבה היא שריד חלקי ממנו.
  • תל מגידו, אתר מורשת עולמית (Tel Megiddo)

    04.09.17
    תל מגידו, הוא מהחשובים ומהמרשימים באתריה הארכאולוגיים של ישראל. ראשית ההתיישבות בו החלה באלף הרביעי לפנה"ס. בשנת 2005 הוכר האתר כאתר מורשת עולמית על ידי אונסק"ו.
  • סיפורו של נבי סמואל

    01.08.17
    כלי חרס, מטבעות, פגזים ושרידי מבצר וכנסייה צלבנית שנחפרו באתר. נבי סמואל לאורך שנים, מספרים את סיפורו המרתק של המקום המקודש לשלוש הדתות. עולים לרגל לנבי סמואל.
  • הבמה הגדולה בגבעון

    03.07.17
    אתר נבי סמואל מוכר לנו כמקום שבו שכנה מצפה המקראית. האם ייתכן שגם הבמה הגדולה בגבעון מיוחסת לנבי סמואל?
  • כתב יד גנוז, קבר 1 בבית שמש והאבחון הראשוני של תקופת הברזל 2א' - פרופ' שלמה בונימוניץ וד"ר צבי לדרמן

    27.02.17
  • חורבת אל ראעי: אתר מתקופת הברזל בשפלת יהודה - פרופ' יוסף גרפינקל וסער גנור

    23.02.17
    הרצאתם של פרופ' יוסף גרפינקל וסעד גנור, חורבת אל ראעי: אתר מתקופת הברזל
    בשפלת יהודה, במסגרת הכנס חידושים בחקר ירושלים, שהתקיים בינואר 2017
  • תל עיטון וההשתלטות הישראלית על השפלה בתקופת הברזל 2א' - פרופ' אברהם פאוסט

    03.01.17
    הרצאתו של פרופ אברהם פאוסט, תל עיטון וההשתלטות הישראלית על השפלה בתקופת הברזל 2א', במסגרת הכנס חידושים בחקר ירושלים, שהתקיים בינואר 2017
  • חפירות תל שמרון

    17.10.17
    רשמים מעונת החפירה הראשונה בתל שמרון
  • Israel, Tel Be׳er Shiva - תל באר שבע, אתר מורשת עולמי

    25.09.17
    Tel Sheva, or Tell es-Seba is an archeological site in southern Israel believed to be the remains of the biblical town of Beersheba. It lies east of the modern city of Beersheba and west of the new Bedouin town of Tel Sheva/Tell as-Sabi. Tel Sheva has been preserved and made accessible to visitors i
  • תובנות חדשות על בקעת תמנע

    01.12.16
    הכתבה מתבססת על ריאיון עם ד"ר ארז בן יוסף, ראש משלחת חפירות תמנע של אוניברסיטת תל אביב
  • הכנענים או מלכי יהודה: מי באמת הפך את ירושלים לגדולה?

    18.11.16
    ממצאים ארכיאולוגיים מערערים את כל מה שהיה ידוע על ראשית ימיה של העיר, ועשויים לחזק את התיאוריה שעיר דוד היתה למעשה כפר בשולי העיר המרכזית הקבורה מתחת להר הבית
  • בית שימוש עתיק מספק הצצה למאבקו של המלך חזקיהו בעבודת אלילים

    28.09.16
    בחפירת שער העיר לכיש, הנחשבת לשנייה בחשיבותה בממלכת יהודה, התגלו שרידים המצביעים על פעילות ביורוקרטית ענפה וכן על הרפורמה שנועדה להשמיד את פולחן האלילים בערי השדה

  • תל לכיש:בית שימוש עתיק מספק הצצה למאבקו של המלך חזקיהו בעבודת אלילים

    18.09.16
    בחפירת שער העיר לכיש, הנחשבת לשנייה בחשיבותה בממלכת יהודה, התגלו שרידים המצביעים על פעילות ביורוקרטית ענפה וכן על הרפורמה שנועדה להשמיד את פולחן האלילים בערי השדה
  • תל עזקה

    19.08.16
    כתבה באתר 'דבר' על עונת החפירות החמישית בתל עזקה
  • חלקי פסל של פקיד מצרי התגלה בתל חצור

    26.07.16
    רגל של פסל בגודל 1:1 עשויה להיות חלק מפסל בגודל של אדם, שהיה כנראה בכיר בממשל המצרי לפני כ-3,000 שנה
  • רואים מלמעלה: מפגש רחפנים תל מגידו

    18.07.16
  • בית קברות פלישתי ראשון מסוגו בעולם נחשף בתל אשקלון

    10.07.16
    . החוקרים חשפו מאפייני קבורה ייחודיים ושפכו אור על מנהגיהם של בני התרבות הקדומה: "פעם ראשונה שאפשר לספר את הסיפור של הפלישתים מהפלישתים עצמם"

  • בצלילה באכזיב: "מצאנו כדים בני 3,000 שנה"

    08.07.16
    צוללים בצפון גילו לדבריהם חלקי כדים קבורים בחול: "עד עכשיו ראיתי שם רק דגים. זו התרגשות אדירה". ההערכה: אלו קנקנים פיניקיים ששימשו לאחסון שמן זית
  • תגלית היסטורית לחוקרים מאוניברסיטת תל-אביב: מכרות המלך בפארק תמנע - מימי המלך שלמה

    01.07.16
    המשלחת הארכיאולוגית של אוניברסיטת תל-אביב בבקעת תמנע גילתה ממצאים המוכיחים כי פעילות השיא במכרות הנחושת הייתה בימי ממלכת ישראל המאוחדת של דוד ושלמה
  • מודל תלת מימד של השער המבוצר, ערוץ Iconem

    13.06.16
  • פרויקט החפירות המחודשות בתמנע של אוניברסיטת תל אביב (CTV)

    01.06.16
  • המצודה מתקופת הברזל בתל כודאדי

    04.05.16
    אורן טל ואלכסנדר פאנטלקין
  • מסע בעקבות פרעה

    01.04.16
    המצרים השאירו את עקבותיהם בכל מקום שבו ביקרו. בחפירות רבות התגלו ממצאים מצריים שסיפרו על השהות הארוכה של המצרים בכנען. אחת התערוכות המרשימות שתמצאו השנה היא "פרעה בכנען" במוזיאון ישראל בירושלים. "הסיפור שלא סופר" מציג לראשונה בעולם את התקופה שבה האימפריה המצרית שלטה בארץ ישראל הקדומה, ארץ כנען, לפני 3,500 שנה.
  • החומה הרחבה - דוד וערן גל-אור מסלולים

    28.03.16
    הרצאה על החומה הרחבה בירושלים
  • ילד בן 7 חשף פסלון בן 3400 שנה במהלך טיול בתל רחוב שבעמק בית שאן

    27.02.16
  • נהריה: התגלו שרידי מצודה בת 3,400 שנה

    06.01.16
  • מכון אבשלום תל באר שבע אתר מורשת עולמית תלם נתן

    01.07.16
    תל באר שבע ממוקם ממזרח לעיר באר שבע, התל מייצג מרכז שלטון עירוני מתקופת המקרא בדרום הארץ. צילם וערך תלם נתן ינואר 2016
  • ארון קבורה דמוי אדם | פרעה בכנען: הסיפור שלא סופר

    22.06.16
    תל שדוד, עמק יזרעאל,
    1200-1300 לפני הספירה, טין שרוף
    רשות העתיקות

    Pharaoh in Canaan: The Untold Story
    Israel Museum, Jerusalem
    Anthropoid coffin
    Tel Shadud, 1300—1200 BCE, baked clay
    Israel Antiquities Authority. 2015-985, 2015-985/1
  • 929 - מכון מגלי"ם על תבליטי לכיש

    20.03.16
    מה הם תבליטי לכיש? איזה סיפור מספרים התבליטים שנמצאים כיום במוזיאון הבריטי? וכיצד הם עוזרים לנו להבין את הרקע לארועי פרק יח?
    הסרטון של מכון מגלים מספר, באמצעות תבליטי לכיש, מה ארע בעיר לכיש וכיצד כל זה השפיע על המלך חזקיהו ויושבי ירושלים כאשר הם האזינו לרבשקה שהגיע מלכיש כדי להפחיד אותם " וַיִּשְׁ
  • מבט-על מרחפן על תל ערד

    16.12.15
  • מבט-על תל בית מירסים

    23.10.15
  • אתר החפירות תל בורנה: קמיעות, כדים ותעלומה

    10.09.15
    כתבה באתר nrg יחד עם יצחק שי, מנהל חפירות האתר
  • גת: חפירות תל צפית

    02.09.15
  • גת:חפירות חדשות בתל צפית עשויות להצביע על ממדיה הצנועים של מלכות דוד ושלמה

    04.08.15
    הגילוי הופך את גת הפלשתית לעיר הגדולה ביותר בארץ ישראל במאה ה-10 לפנה"ס ומוכיח כי הפלשתים ולא הישראלים שלטו בשפלת יהודה. פרופ' מאיר: חורבן גת אפשר את עליית ממלכת יהודה
  • ארכיאולוג אודי גלילי על תל דור ובריכות הדגים בנחשולים

    02.07.15
  • כתובת נדירה מימי דוד המלך התגלתה בעמק האלה

    16.06.15
    בחורבת קיאפה שבעמק האלה, המזוהה עם העיר "שעריים", נתגלתה כתובת המתוארכת לימי ממלכת יהודה במאה ה-10 לפנה"ס ובה מוזכר השם "אשבעל בן בדע". בשם אשבעל כונה גם בנו של שאול, שמלך על ישראל במקביל לדוד
  • מודל תלת מימדי - תל אסור

    24.11.15
    סרטון תלת מימדי עבור סריקת שטח שביצענו בתל אסור.
    הסריקה כללה מידול תלת מימדי של השטח ברזולוצייה מרחבית של 2 ס"מ, וברמת דיוק גבוהה.
    סיפקנו ללקוח אורתופוטו, מודל DSM, מודל DTM ומודל תלת מימדי במגוון פורמטים.
    הסריקה בוצעה על ידי רחפן בשתי טיסות בלבד.

    על תל אסור - תֵּל אֵסוּר (בערבית: תַל אַסַווִיר, "
  • Flight Over Socho (BibleWalks.com)

    13.06.15
    Sochoh - Remains of a Biblical city in the valley of Elah, dated to the times of David and successor kings of Judah. It was an important fortified gateway city, protecting the western flank of the Kingdom.
    http://biblewalks.com/Sites/Sochoh.html
  • תל בלאטה (באנגלית)

    18.01.15
  • תל בטש - התמונה המקראית

    24.12.14
    תל בטש, תמנה המקראית, נמצא סמוך ליישוב טל שחר, על גדת נחל שורק.

    בתל ממצאים מתקופת המקרא: שער עיר, בית מגורים, בית בד וקטעי חומות וביצורים. במקום תצפית מרהיבה על הסביבה.

    האתר הוכשר לביקורי קהל ביזמת רשות העתיקות ובשיתוף רשות נחל וניקוז "שורק–לכיש" ופרויקט ציוני דרך
  • הארכיאולוגיה לאן – האוסטרקון מחורבת קיאפה

    29.07.14
  • שומרון:נורמה פרנקלין חידושים במחקר על תקופתו של אחאב באתרים שומרון מגידו ויזרעאל

    23.04.14
  • ארון קבורה מלפני 3,300 שנה התגלה בצפון

    09.04.14
    שלד וחפצים של פקיד כנעני התגלו בארון קבורה שנחשף במהלך עבודות תשתית להולכת גז של "נתג"ז" בצפון. בצמוד התגלתה טבעת שעליה צוין שם המלך המצרי הראשון
  • עוד שנה של חפירות ארכיאולוגיות בתל עכו - Tel Akko

    17.07.14
    עשרות סטודנטים מכמה אוניברסיטאות בארה"ב משתתפים בימים אלה בחפירות ארכיאולוגיות בתל נפוליאון בעכו. את החפירות מלוות פרופ אן קילבר מארה"ב . כחלק מפרויקט החפירות מתקיימים שלוש תוכניות בשיתוף מרכז השימור הבינלאומי בעכו במטרה להגביר את הקשר של תושבי העיר עם התל, ואת החופרים עצמם עם העיר ותושביה.
  • חורבת טבת

    31.12.13
    גיליון 125 לשנת 2013
    חורבת טבת
    פאדי אבו זידאן
  • עיון מחודש בכתובות
    מכונתילת עג'רוד

    01.11.13
  • תל רחוב: הכוורת

    01.11.13
  • החומה הרחבה - שריד מביצורי ירושלים שבנה חזקיהו המלך

    01.09.13
    הפליטים שהגיעו לירושלים מממלכת ישראל הקורסת בשנת 721 לפנה''ס בנו את בתיהם בגבעה המערבית. הסרט מתאר את החומה אדירת הממדים שבנה חזקיה כדי להגן על האזור ושקטע ממנה נחשף בידי הארכיאולוג נחמן אביגד ברובע היהודי. למרגלות החומה נראים שרידי הבתים הפרטיים שנהרסו בעת בנייתה, מעשה שעורר את חמתו של הנביא ישעיהו.
  • החיפוש אחר מנהיג מצרי חזק מוביל לתל חצור

    10.07.13
    תגלית היסטורית: ארכיאולוגים מהאוניברסיטה העברית גילו בחפירות בתל חצור שבר ספינכס יחיד מסוגו של מלך מצרי מבוני הפירמידות של גיזה
  • הפלישתים וגויי הים - פרופ' אהרן מאיר, המחלקה ללימודי ארץ ישראל וארכיאולוגיה

    22.05.12
    הרצאת מבוא של פרופ' אהרן מאיר, במסגרת הקורס: "פלישתים וגויי הים" במחלקה ללימודי ארץ ישראל וארכיאולוגיה

    תופעת הפלשתים וגויי הים היא תופעה מאד מעוניית שמתרחשת בסופה של תקופת הברונזה המאוחרת וראשית תקופת הברזל, בין 1200 ל-1100 לפנה"ס. במסגרת שינויים גדולים שהתרחשו במזרח הים התיכון בפרק זמן זה, הופיע
  • חשיפת מזבח פלישתי נדיר בחפירות בעיר הקדומה גת (תל צפית) - פרופ' אהרון מאיר

    27.07.11
    פרופ' אהרון מאיר מהמחלקה ללימודי ארץ ישראל וארכיאולוגיה ע"ש מרטין (זוס) בבר-אילן מציג את המזבח הפלישתי הנדיר שחשף בחפירות בתל צפית, היא גת הפלישתית.
  • "אם גן עדן בארץ ישראל הוא - בית שאן פִתחו"

    02.06.11
    היא הוכתרה כעיר בירה בתקופה הביזנטית, מלכים נלחמו עליה, מעיינות האזור הפכו אותה לעיר מים ובתי המרחץ עמוסי הזונות שלה היו לשם דבר - בית שאן: האם זהו פיתחו של גן העדן?
  • קאייפה: סערה בעולם הארכיאולוגיה: האם בחירבת קייאפה נמצאה הוכחה לקיומה של ממלכת דוד?

    21.04.11
    הארכיאולוג פרופ' יוסי גרפינקל טוען כי הצליח לחשוף שם לראשונה הוכחות מובהקות לקיומה של ממלכת דוד
  • קרב קרקר

    01.09.10
  • תל דן – מהפכה ארכיאולוגית

    01.09.10
    כאן, בתל דן, תראו את הממצאים ותוכלו לבחור אם אתם מקסימליסטים או מינימליסטים.

  • תל ערד: הייתכן שבמדבר קיים בית מקדש נוסף?

    29.08.10
    הארכאולוגים שחפרו לאורך עשרות שנים בתל ערד, שיחזרו רחובות, בתים ואפילו בתי מרחץ, אבל גם הם לא חשבו למצוא מקדש זעיר הדומה לזה שהיה בי-ם. טיול בעקבות הארכאולוגיה
  • "סודו של סיסרא: מסע בעקבות גויי הים ושירת דבורה" מאת אדם זרטל | מדוע בושש רכבו לבוא

    11.08.10
    האומנם מוצאם של גויי הים באי סרדיניה שבאיטליה?

  • מלחמת ישראל-מצרים הראשונה: פרק עלום בהסטוריה המקראית

    04.08.10
    במזמור חידתי בתהלים חבוי סיפור על עימות דרמטי בין אבות אבותינו ובין צבאו של פרעה
  • תל חצור: נחשפה תעודת חוקים בסגנון חוקי חמורבי

    26.07.10
    ארכיאולוגים מהאוניברסיטה העברית חשפו חרס מהמאה ה-18 לפנה"ס שעליו כתובים חוקים בסגנון כללי חמורבי, הגרסה הבבלית לחוקים המקראיים של "עין תחת עין" ו"שן תחת שן"
  • האם נמצאה מרכבתו של סיסרא?

    13.07.10
    מוט ברונזה קטן ומעוטר עשוי להיות מפתח להבנת קורות קרב האיתנים בין סיסרא לבין ברק בן אבינעם. בספר חדש מצביע פרופ' אדם זרטל על מוצאו של סיסרא והיכן שכנה עיר הבירה שלו
  • האימפריה שנתגלתה מחדש אחר 3000 שנה

    02.02.10
    ההיסטוריה מלמדת כי נפילת אימפריות עתיקות אינה בהכרח תוצאה של אויב חיצוני. העיר הקדומה, שהיתה גדולה ביותר במזרח הקדום, ובירת האימפריה שהשתוותה למצרים העתיקה ננטשה מתושביה בסביבות 1190 לפני הספירה. חתושה היתה העיר המטרופלין הגדולה ביותר במזרח הקדום בירת האימפריה החתית שניצחה 100 שנים קודם לכן את כוחותיו של רעמסס השני .
  • גיליון 122 לשנת 2010: תל גריסה

    17.11.10

    בחודש ינואר 2007 נמצאה בתל גריסה (גבעת נפוליאון; נ"צ 182438-535/667028-070) חרפושית על ידי עובר אורח על פני השטח של שביל בחלק הצפוני של הגבעה, שככל הנראה נחשפה בעקבות הגשמים. סיוע התקבל מד' סויני (ייעוץ), א' גורזלזני (צילום) וח' בן ארי (GPS).
  • האוסטרקון מחורבת קיאפה

    15.10.09
  • גיליון 121 לשנת 2009: תל כנרות, פרויקט אזורי בכנרת

    04.05.09
    בחודש יולי 2008 נערכו חפירות בתל כנרות ובחורבת כור-G,
  • מצרים ופרעונים בארץ ישראל

    01.02.09
    לא רק אנחנו היינו כאן פעם, גם המצרים הקדמונים יכולים לתבוע זכויות בגדרה, יפו ופתח תקווה. מסע אל מעוזי שלטונו של רעמסס השני באזור גוש דן
  • גיליון 121 לשנת 2009: תל מבורך

    08.06.09

    בחודש דצמבר 2006 נערכה חפירת בדיקה במרחק של כ-500 מ' ממזרח לתל מבורך (הרשאה מס' 4960-A; נ"צ — רי"ח 19396-420/71531-8, רי"י 14396-420/21531-8; ר' חדשות ארכיאולוגיות קז: 148-147), לקראת הנחת צינור מים. החפירה, מטעם רשות העתיקות ובמימון מקורות, נוהלה על ידי ע"ס סעיד, בסיוע ש' יעקב ג'ם (מנהלה), א' האג'יאן (מדידות ושרטוט), צ' שגיב (צילום), פ' גנדלמן (זיהוי כלי חרס) ומ' שויסקיה (ציור כלי חרס).
  • תל זיתון

    27.03.08
    גיליון 120 לשנת 2008 דור גולן
  • Jarvis Lecture on Christianity & Culture Part 2

    31.07.08
    Dr. William G. Dever presents a lecture titled "Did God Have a Wife? Archaeology and Folk Religion in Ancient Israel," for the 16th Annual Jarvis Lecture on Christianity & Culture, presented by the Thomas Harriot College of Arts & Sciences Religious Studies Program.
  • תל קנה

    20.12.07
    חפירת בדיקה בשטח חקלאי ממזרח לתל קנה תל אל-מוחמר
  • חזרנו אל בורות המים. מצאנו קברי מלכים

    20.02.06
    בדיקה של ממצאי חפירות מתחילת המאה עשרים העלתה כי מבנים תת-קרקעיים שהתגלו בארמון בשומרון הם ככל הנראה קבריהם של עמרי ובנו אחאב, מלכיה הזכורים לשמצה של ישראל במאה ה-9 לפנה"ס, ולא בורות כפי שסברו תחילה
  • חזרנו אל בורות המים. מצאנו קברי מלכים

    20.02.06
    בדיקה של ממצאי חפירות מתחילת המאה עשרים העלתה כי מבנים תת-קרקעיים שהתגלו בארמון בשומרון הם ככל הנראה קבריהם של עמרי ובנו אחאב, מלכיה הזכורים לשמצה של ישראל במאה ה-9 לפנה"ס, ולא בורות כפי שסברו תחילה

  • האמנם ממלכה ישראלית מאוחדת?

    17.08.05
    הממלכה המאוחדת בימי דוד ושלמה. היה או לא היה?
  • תל אבו הואם

    01.10.01
    חפירות 2001
  • תל מיכל - החפירות

    02.02.00
    חפירות של האתר בשנות ה-80 - כתבה באנגלית
  • מקדש אדומי בחורבת קיטמית

    01.01.86
  • בית הקברות הצפוני של תל דן

    במדרון גבעה נמוכה, מכוסה בסלעי בזלת, המתרוממת במתינות כמאה מטר מצפון לתל דן, נמצאו בחפירת תעלה להנחת קו חשמל שברי כלים ועצמות שרופות. בשטח זה בוצעו חפירות ארכיאולוגיות מדגמיות מטעם רשות העתיקות, בניהול ד"ר משה הרטל. נחפר שטח של כ-110 מ"ר לאורך קטעי התעלה בהם נמצאו בבדיקות שרידי עתיקות.
  • החפירות בחורבת ראש זית

    רשות העתיקות
    צביקה גל
  • שועה קיסילביץ | המקום שבו יבחר”? על המקדש מימי הבית הראשון בתל מוצא

  • הצופן הגנטי של הפלשתים

    DNA שנמצא בעשרה שלדים בתל אשקלון מעלה את הסבירות לכך שהייתה הגירה משמעותית לאזור מאירופה בתחילת תקופת הברזל
  • הרצאה של לורנס סטייגר, מנהל חפירות אשקלון (באנגלית)

  • תעלומת בית הקברות לכלבים הגדול בעולם שהתגלה באשקלון

  • סיור רחפן בתל אשקלון

  • מסלולים-מגידו

  • קרב קרקר

    בשנה השישית למלכותו של שלמנאסר השלישי מלך אשור (שנת 853 לפנה"ס), יוצא המלך למסע כיבוש מערבה ממלכתו.
  • ליד ירושלים: נחשף מקדש מימי בית המקדש הראשון שדומה למקדש שלמה