כרכמיש

כרכמיש הייתה יישוב חשוב עוד לפני האלף השני לפני הספירה. העיר הייתה תחת שלטון מיתני (חורי) במהלך המאות ה-15 וה-14 ולאחר מכן הגיע לשליטה חיתית. המלך החיתי שופליליומה (בערך 1330 לפנה"ס) הפך את כרכמיש לממלכה ואסלית שנשלטה על ידי בנו פיאסילי. כרכמיש הפכה לבירה המנהלית של השטחים הסורים של החיתים בתקופת הברונזה המאוחרת ונשלטה על ידי ענף צדדי של משפחת המלוכה החתית. לאחר התמוטטות האימפריה החתית בסביבות 1180 לפני הספירה, כרכמיש שלטה בתחילה על שטח גדול יחסית שהגיע עד מלאטיה בצפון. אבל מאוחר יותר היא שלטה רק סביב העיר ששרדה כאחת מכמה ממלכות ניאו-חיתיות קטנות יותר שהוקמו בדרום מזרח אנטוליה ובצפון סוריה. זה היה מרכז סחר חשוב והגיע לשיא שלו בסביבות המאה ה-9 לפני הספירה. האלוהות הפטרונית של כרכמיש הייתה קובה, אלה ממוצא חורי. בתיאורה היא מוצגת כאישה הלובשת גלימה ארוכה, עומדת או יושבת, ואוחזת במראה. במאה ה-9 לפני הספירה הייתה העיר תחת לחץ האשורים וידוע ששולם מס לפחות בשני הזדמנויות למלכי אשור אשורנאצירפאל השני ושלמנסר השלישי. העיר נכבשה לבסוף על ידי המלך האשורי סרגון השני בשנת 717 לפנה"ס, בתקופת מלך העיר פיסירי.

מיקום חורבות העיר זוהה בשנת 1876 על ידי ג'ורג' סמית'. האתר נחפר בתחילה על ידי המוזיאון הבריטי, בעיקר בין השנים 1911 ו-1914, תחת פיקודו של D.G. Hogarth, R. C. Thompson, C. L. Woolley ו-T. E. Lawrence. משלחות אלה חשפו שרידים ניכרים מהתקופות הניאו-חיתית והאשורית, כולל מבני הגנה, מקדשים, ארמונות ומספר רב של פסלי בזלת, תבליטים וכתובות. האתר ממוקם בצד הטורקי של הגבול הטורקי-סורי ונשאר מתחת לשדה מוקשים מאז שנות ה-50. בשנת 2011, ממשלת טורקיה ניקתה את המוקשים וחפירות חדשות בכרכמיש החלו באותה שנה בפיקוחו של פרופ' נ. מרקטי מאוניברסיטת בולוניה.

כל הממצאים המונומנטליים מתוארכים לתקופה הנאו-חיתית. באלף הראשון לפני הספירה, כרכמיש הייתה מורכבת מתל גבוה ליד הפרת עם עיר פנימית מוקפת חומה ועיירה חיצונית. החפירות גילו דרך תהלוכה שהובילה למקדש אל הסערה ולגרם מדרגות מונומנטלי אל מצודה. המתחם כולו היה מקושט בפסלי בזלת וגיר. רוב האורתוסטטים והפסלים מהחפירות המוקדמות נמצאים כיום במוזיאון הציביליזציות האנטוליות באנקרה. כמה חפצים אחרים נמצאים במוזיאון הבריטי. הממצאים מהחפירות האחרונות נשמרים באתר או מועברים למוזיאון לארכיאולוגיה של גזיאנטפ.

ויקיפדיה