תל קירי

תל קירי הוא תל ואתר כפר עתיק הממוקם בתוך קיבוץ הזורע בצפון הארץ. הוא שוכן במורדות המזרחיים של רמת מנשה ובקצה המערבי של עמק יזרעאל. נכון לתחילת החפירות ב-1975, כמעט מחצית מהאתר עדיין נראה, אך כיום כל האתר מכוסה בבתי הזורע. האתר משתרע על שטח של דונם אחד ומאמינים שהיה קשור לתל יקנעם הסמוך.

החפירות בתל קירי נערכו על ידי צוות ארכיאולוגים מאוניברסיטת תל אביב בראשות אמנון בן תור. בחפירות התגלו יישוב שנוסד בתקופת הברזל I (המאה ה-12 לפנה"ס) וננטש בתקופת הברזל ב' (המאה ה-6 לפנה"ס). היישוב היה מוקף בחומת עיר והיו בו מתחם ארמון, מבנה ציבור ומערכת מים. כלי החרס שנמצאו בתל קירי דומים לכלי חרס שנמצאו באתרים אחרים בשפלה יהודה, מה שמצביע על כך שתל קירי היה חלק מאזור תרבותי גדול יותר.

הממצאים בתל קירי פורשו בדרכים שונות על ידי ארכיאולוגים שונים. חלק מהארכיאולוגים מאמינים כי תל קירי היה כפר מבוצר שהיה מיושב על ידי קבוצה קטנה של אנשים. אחרים סבורים כי תל קירי היה יישוב גדול יותר שהיה מיושב באוכלוסייה משמעותית יותר. אחרים מאמינים שתל קירי הייתה עיר מלכותית שנבנתה על ידי דוד המלך או המלך שלמה.

הוויכוח על פרשנות הממצאים בתל קירי נמשך. עם זאת, החפירות בתל קירי שופכות אור חדש על ההיסטוריה של תקופת הברזל בישראל. הם גם סיפקו עדויות לקיומו של יישוב גדול ומשגשג בשפלה יהודה בתקופה זו.