חורבת אל כום

ח'רבת אל-כום הוא אתר ארכיאולוגי השוכן בהרי יהודה, בסמוך לעיר חברון. זהו אתר של כפר קטן שנכבש מתקופת הברזל (1200-586 לפנה"ס). הכפר נהרס על ידי הבבלים בשנת 586 לפנה"ס.

האתר ח'רבת אל-כום נחפר לראשונה בשנות ה-60 על ידי הארכיאולוג הארכאולוג האמריקאי ויליאם דיוור. בחפירות התגלו מספר מבנים ובהם בית, בית מלאכה וקבר. החפירות חשפו גם מספר חפצים, כולל כלי חרס, תכשיטים וכלי נשק.

אחד הממצאים הבולטים מח'רבת אל-כום הוא לוח אבן גיר שעליו כתובת כתובה בעברית. הכתובת היא תפילה לאל יהוה, והיא אחת הדוגמאות המוקדמות ביותר של כתובת עברית. הכתובת משמעותית משום שהיא מספקת לנו הצצה נדירה לאמונות הדת של עם ישראל הקדום.

מאת פעמי-עליון – נוצר על־ידי מעלה היצירה, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=116553479

על הכתובת נכתב:

"ברוך אוריהו בה' כי מאויביו באשרתו (של יהוה) הציל אותו."

הכתובת משמעותית מכיוון שהיא מזכירה את האלה אשרה. אשרה הייתה אלה כנענית שסגדו לה על ידי בני ישראל בתקופת הברזל. האזכור של אשרה בכתובת ח'רבת אל-כום מצביע על כך שבני ישראל עדיין סגדו לאלים כנעניים בתקופת הברזל, למרות שהם היו אמורים לעבוד רק את יהוה.

הכתובת משמעותית גם משום שהיא מראה שבני ישראל האמינו שיהוה יכול להגן עליהם מפני אויביהם. מהכתובת עולה כי בני ישראל האמינו שיהוה הוא אל רב עוצמה שיכול לעזור להם לנצח במלחמות ולהביס את אויביהם.

הכתובת ח'רבת אל-כום היא ממצא ארכיאולוגי חשוב המספק לנו הצצה נדירה לאמונות הדתיות של עם ישראל הקדום. מהכתובת עולה כי בני ישראל עדיין סגדו לאלים כנעניים בתקופת הברזל, למרות שהם היו אמורים לעבוד רק את יהוה. עוד עולה מהכתובת שבני ישראל האמינו שיהוה יכול להגן עליהם מפני אויביהם.